20.8 C
Arta
14 Μαΐου 2024

Η προϊσταμένη Μαία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας κ. ΓΕΝΟΒΕΦΑ ΜΠΟΥΤΙΚΟΥ μιλάει για την προετοιμασία τοκετού

Διαβάστε επίσης

Τα μαθήματα τονώνουν την ψυχολογία του ζευγαριού

Τι είναι τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού ;

Είναι μια ψυχολογική προετοιμασία και εκπαίδευση για τις μέλλουσες μητέρες και τους συντρόφους τους ως προς την εγκυμοσύνη ,τον τοκετό ,το θηλασμό, τη φροντίδα του νεογνού και τη λοχεία που έχει σα σκοπό να προετοιμάσει το ζευγάρι για τη γονεϊκότητα να μειώσει το άγχος του τοκετού και να στηρίξει την ενεργή συμμετοχή τους στο νέο τους ρόλο ως γονείς.

Από ποιον γίνονται τα μαθήματα;

Τα μαθήματα γίνονται από έμπειρες και εξειδικευμένες μαίες του μαιευτικού τμήματος του νοσοκομείου Άρτας.

Πως συλλάβατε την ιδέα;

Υπήρχε η αναγκαιότητα λόγω της άγνοιας της εγκύου γύρω από τη διαδικασία του τοκετού. Η ψυχοπροφυλακτική μέθοδος στηρίζεται στην άποψη, ότι ένα μέρος του πόνου που νιώθει η γυναίκα στον τοκετό οφείλεται στο φόβο που προέρχεται από την άγνοια της γύρω από τη διαδικασία του τοκετού και βασίζεται στη θεωρία των εξαρτημένων αντανακλαστικών που επιτυγχάνονται μέσα από τεχνικές συστηματοποιημένης αναπνοής και χαλάρωσης.
Σε πρώτη φάση στόχος των μαθημάτων είναι η πληροφόρηση ενώ σε δεύτερη φάση ακολουθεί η εκμάθηση ασκήσεων γυμναστικής , αναπνευστικών ασκήσεων , εκπαίδευση για χαλάρωση και άλλων τεχνικών διαχείρισης του πόνου όπως το μασάζ, η εναλλαγή στάσεων και θέσεων με σκοπό να βοηθηθεί η έγκυος στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης της και στην καλύτερη ανταπόκρισή της στον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Πως βοηθάει τη μέλλουσα μητέρα;

Ο σκοπός των μαθημάτων είναι πολυδιάστατος και όχι επιφανειακός.
Tο σώμα της γυναίκας είναι από τη φύση φτιαγμένο για τον τοκετό και είναι προικισμένο να υπομείνει τον πόνο του φυσιολογικού τοκετού. Όταν η γυναίκα πιστέψει ότι είναι προικισμένη από τη φύση να τα καταφέρει νιώσει δυνατή και ικανή και χρησιμοποιώντας αναπνευστικές και χαλαρωτικές μεθόδους τεχνικές μάλαξης και ειδικές θέσεις και στάσεις τότε πονάει, συγκεντρώνεται, αναπνέει, χαλαρώνει, εξωθεί αποκτά ενεργητική στάση . Κτίζεται από τον τοκετό μια σχέση στοργής και ισορροπίας με το μωρό και επειδή βλέπει ότι τα καταφέρνει νοιώθει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για την περαιτέρω αποστολή της ως μητέρα.

Πως βοηθάει το σύντροφο;

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η στάση όλο και περισσότερων ανδρών απέναντι στην πατρότητα. Επιθυμούν να συμμετάσχουν πρακτικά και συναισθηματικά με το παιδί τους από τις πρώτες ενδείξεις εγκυμοσύνης. H συμμετοχή του συντρόφου προσφέρει αρμονία στο ζευγάρι, αλληλοϋποστήριξη και δυναμώνει τη σχέση τους. Δημιουργεί στη έγκυο γυναίκα μια ισορροπημένη και γαλήνια ψυχοσωματική κατάσταση όπου αυτή αντανακλάται στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο. Ο ψυχικός παράγοντας παίζει τεράστιο ρολό στη εξέλιξη της εγκυμοσύνης στη υγεία του εμβρύου στο σωστό ξεκίνημα της σχέσης μητέρας –παιδιού αλλά και πατέρα- παιδιού.

Τι γίνεται όταν δεν κάνουν;

Τα ζευγάρια που δεν παρακολουθούν μαθήματα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην αίθουσα τοκετού και δυναμώνει το άγχος για τον τοκετό και τη φροντίδα του μωρού. Επίσης μειώνεται η αυτοπεποίθηση των νέων γονιών.

Που γίνονται ;

Tα μαθήματα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον 1ο όροφο του μαιευτικού –γυναικολογικού τμήματος του Γ.Ν Άρτας και διεξάγονται δωρεάν σε 5 συνεδρίες .
Από πότε γίνονται;
Τα μαθήματα καλό είναι να γίνονται μετά την 30 εβδομάδα της κύησης ώστε να δίνεται η δυνατότητα και ο χρόνος στη έγκυο να γυμνάζεται και να εκπαιδεύεται στις μεθόδους αναπνοών και χαλάρωσης .
Απευθύνονται σε όλες τις έγκυες γυναίκες και τους συντρόφους του είτε είναι το πρώτο τους παιδί ή όχι είτε πρόκειται να γεννήσουν φυσιολογικά ή με καισαρική τομή, γιατί εκτός από τη προετοιμασία για τον τοκετό έχουν σκοπό και την προετοιμασία του ζευγαριού για τη γονεϊκότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2681361166.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα