13.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΤΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης

Μοιράζονται την κοινή τους αγάπη και πειραματίζονται για το καλύτερο αποτέλεσμα

Η φωτογραφία είναι η τέχνη που με ελκύει περισσότερο. Ο συνδυασμός της σκιάς με το φως, του χρώματος και του ασπρόμαυρου, η αναζήτηση της στιγμής, η αγωνία αποτύπωσης των ανθρώπων, των τοπίων, των ζωντανών και άψυχων αντικειμένων, πάντοτε με γοήτευε.
Το ίδιο ενδιαφέρον έχουν και τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας art.A’s οι οποίοι ξεκίνησαν από ένα απλό χόμπι και έφτασαν σε υψηλά επίπεδα φωτογραφικής τέχνης. Εργάζονται και ανακαλύπτουν νέους τρόπους να απεικονίσουν στο «φιλμ» τα ενδιαφέροντά τους, δοκιμάζουν νέες τεχνικές και πειραματίζονται στην αναζήτηση του τέλειου στην φωτογραφία. Στις ερωτήσεις μας απαντάει ο Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου art.A Χρίστος Βήχας, καλός φίλος της εφημερίδας και παλιός γνώριμος για το ενδιαφέρον του για την τέχνη και τον Πολιτισμό, ο οποίος μας εξηγεί για ποιον λόγο η ΦΟΑ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κέρδισε τις εντυπώσεις , τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε, τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε η φωτογραφική πολιτιστική ομάδα και βέβαια τα σχέδια για το επόμενο διάστημα.
Στα πλαίσια της παρουσίασης της ομάδας, έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σαλόνι μας, τις φωτογραφίες των μελών του συλλόγου, οι οποίες παρουσιάστηκαν την περσινή έκθεση των μελών της Φ.Ο.Α. με τίτλο “Εν κλειστ(ρ)ό” την οποία επιμελήθηκαν οι εισηγήτριες των φωτογραφικών σεμιναρίων Κατερίνα Κούρου και Φωτεινή Παπαχατζή.
Η φωτογραφία είναι η μεγάλη μας αγάπη και ευχαριστούμε την ΦΟΑ και τον Χρίστο Βήχα, που μοιράστηκαν μαζί μας την δική τους καλή δουλειά

Της ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΑΜΠΑ


Με κίνητρο την αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας

-Η Φωτογραφική Ομάδας Άρτας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κέρδισε τις εντυπώσεις. Εκτός από τις πολλές εκδηλώσεις, μας κράτησε παρέα στην κρίση με τις ψηφιακές της εκθέσεις. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;

Η Φωτογραφική Ομάδα art.A’s Φ.Ο.Α. ξεκίνησε τις συναντήσεις της το 2015 με αγάπη για τη τέχνη και το μέσο της φωτογραφίας, αλλά και από ανάγκη για πολιτιστική και επιμορφωτική προσφορά στη πόλη της Άρτας. Η Φ.Ο.Α. είναι λογικό να κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που υλοποιεί.
Τον Ιούνιο του 2020, παρόλο τις δύσκολες συνθήκες που είχε δημιουργήσει η πανδημία του covid19, η Φ.Ο.Α. διοργάνωσε για 3η συνεχόμενη χρονιά τις Ημέρες Φωτογραφίας Άρτας 2020. Συμπεριλάμβανε την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών τις Ομάδας, με ψηφιακή προβολή στην ισόγεια αίθουσα του Ιστορικού Δημαρχείου Άρτας και σειρά παράλληλων εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία στην πόλη όπως για παράδειγμα οι προβολές φωτογραφικών ντοκιμαντέρ στον υπαίθριο χώρο της «Γαρουφάλειος Στέγη» και στον αύλιο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης «Γ. Μόραλης».
Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική και νιώσαμε μεγάλη χαρά με την συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μας. Τους ευχαριστούμε για την δύναμη που μας δίνουν να συνεχίσουμε.

Πιστεύετε ότι αυτά τα 2 χρόνια του covid-19 ήταν πλήγμα για την φωτογραφική ομάδα ή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε την δράση σας.

Ευτυχώς τα “αντανακλαστικά” της Ομάδας λειτούργησαν άμεσα και σχεδόν αμέσως είδαμε τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά της πανδημίας σαν μια πολύ καλή ευκαιρία για εναλλακτική δημιουργικότητα. Συνεχίστηκαν κανονικά οι συναντήσεις μας, έστω και διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε η ετήσια έκθεση των μελών της Ομάδας και διοργανώθηκε το φεστιβάλ “Ημέρες Φωτογραφίας Άρτας 2020”, ενώ  φωτογραφίες τριών μελών της Φ.Ο.Α. επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται στο  MOMus (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) στην έκθεση «Anthropause» με θέμα τις συνθήκες εγκλεισμού.   
Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Οι συναντήσεις και η πραγματοποίηση των φωτογραφικών σεμιναρίων τα τελευταία χρόνια γινόντουσαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Κρόνος στο κέντρο της Άρτας. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την Ομάδα να βρει τον δικό της χώρο. Έχουμε κοινοποιήσει την ανάγκη αυτή στον Δήμο Αρταίων και έχουμε ζητήσει την βοήθειά του. Είμαστε βέβαιοι ότι σε δικό της χώρο η Φ.Ο.Α. θα πολλαπλασιάσει τις πολιτιστικές της δράσεις και θα γίνει μια σημαντική επιμορφωτική διέξοδος για πάρα πολλούς που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το μέσο της φωτογραφίας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο διάστημα;

Με αυτή την ερώτηση είναι ευκαιρία να γνωστοποιήσουμε ότι η Φ.Ο.Α. στα τέλη Ιουνίου 2021 θα διοργανώσει για 4η συνεχόμενη χρονιά τις “Ημέρες Φωτογραφίας Άρτας 2021”. Ο Δήμος Αρταίων έχει ήδη ενημερωθεί ώστε να μας συμπεριλάβει στο ημερολόγιο εκδηλώσεων της πόλης. Στο μοτίβο των 3 τελευταίων χρόνων, το φεστιβάλ θα έχει σαν κεντρική εκδήλωση την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών, ενώ αρκετές επιπλέον εκδηλώσεις θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Πως συνεργάζεστε με τα υπόλοιπα πολιτιστικά σχήματα; Υπάρχει δυνατότητα και ευκαιρία για κάποια σύνθετη δράση;
Οι δυνατότητες για σύνθετες δράσεις υπάρχουν πάντα. Η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες είναι στην φιλοσοφία της Ομάδας, γιατί μεγεθύνουν το καλό αποτέλεσμα και προσφέρουν στο κοινό πολλά περισσότερα. Η Φ.Ο.Α. πέρα από τις οικειοθελείς φωτογραφίσεις που έχει κάνει σε δράσεις άλλων ομάδων και συλλόγων, έχει συνεργαστεί σε αρκετές εκδηλώσεις με άλλα πολιτιστικά σχήματα και δομές.

Ένα μεγάλο θέμα: φωτογραφία και τοπικές αρχές; Ποια είναι η σχέση και ποια η συνεργασία σας.

Πιστεύουμε ότι στην τέχνη της φωτογραφίας δεν έχει δοθεί ακόμα η σημασία που πρέπει αναφορικά με το τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτιστική ζωή ενός τόπου. Σίγουρα είναι ένας εναλλακτικός τρόπος έκφρασης σε σχέση με τα παραδοσιακά πολιτιστικά σχήματα που έχουμε συνηθίσει στην επαρχία και αυτό είναι ένας σημαντικός λόγος για να εστιάσουμε λίγο παραπάνω πάνω της. Θεωρούμε ότι οι τοπικές αρχές αρχίζουν να διακρίνουν την δυναμική αυτή, όμως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση η Φ.Ο.Α. με κάθε ευκαιρία ενημερώνει και ζητά την αρωγή από τις τοπικές αρχές για τις δράσεις και τις ανάγκες της, ενώ πάντα συμβάλλει σε εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα στην έκθεση φωτογραφίας “Τα πρόσωπα της βίας” που διοργάνωσε το Συμβουλευτικό κέντρο Γυναικών του Δήμου Αρταίων.

Τι θα προτείνατε εντυπωσιακό για την Άρτα;

Είναι ξεκάθαρο ότι η πόλη της Άρτας έχει σημαντική έλλειψη από ζωντανούς πολιτιστικούς χώρους. Ένα κτήριο που θα λειτουργούσε σαν πολιτιστικό κέντρο με την συστέγαση πολιτιστικών, και όχι μόνο, συλλόγων και ομάδων θα ήταν πόλος έλξης και χώρος δημιουργικότητας, έκφρασης, γνώσης, συνεργασιών και ανάπτυξης.

Πως μπορεί κάποιος να συνεργαστεί μαζί σας, να παρακολουθήσει τα μαθήματά σας και τις δράσεις σας.

Η Φ.Ο.Α. πραγματοποιεί φωτογραφικά σεμινάρια εμβάθυνσης στη γνώση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας με πτυχιούχους καθηγητές φωτογραφίας, φωτογραφικά μαθήματα αρχαρίων, φωτογραφικούς διαγωνισμούς, εκδηλώσεις και διαλέξεις. Πραγματοποιούμε εκδρομές σε προορισμούς με φωτογραφικό ενδιαφέρον και επισκέψεις σε εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Σταθμός στην πορεία της Φωτογραφικής Ομάδας art.A’s Φ.Ο.Α. ήταν η ένταξη της, ως Φωτογραφικής Ομάδας-τμήματος, στον Πολιτιστικό Σύλλογο art.A που ιδρύθηκε το 2019, από τα ήδη υπάρχοντα μέλη της Φ.Ο.Α.
Την Φ.Ο.Α. μπορεί κάποιος να την βρει στο site της ομάδας www.foartas.com ,
στο facebook https://www.facebook.com/FOart.As/,
στο instagram https://www.instagram.com/foartas/
αλλά και στο κανάλι της
στο youtube https://www.youtube.com/channel/ Οι τρόποι επικοινωνίας με την Φ.Ο.Α. είναι
μέσω email στο foartas@gmail.com,
με μήνυμα στην σελίδα της Ομάδας στο facebook m.me/FOart.As
ή τηλεφωνικά στο 6977824704.

  • Οι φωτογραφίες είναι από την περσινή έκθεση των μελών της Φ.Ο.Α. με τίτλο “Εν κλειστ(ρ)ό” την οποία επιμελήθηκαν οι εισηγήτριες των φωτογραφικών σεμιναρίων Κατερίνα Κούρου και Φωτεινή Παπαχατζή.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα