18.8 C
Arta
23 Απριλίου 2024

Μπούμερανγκ τείνει να εξελιχθεί η επιδότηση της Περιφέρειας

Διαβάστε επίσης


Το πρόγραμμα της επιδότησης των επιχειρήσεων, το είχαμε δει σαν μάννα εξ ουρανού, την δύσκολη αυτή περίοδο που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κόσμος της περιοχής και η Αγορά. Είναι βέβαιο ότι τα χρήματα, τα οποία η προκήρυξη προέβλεπε, δεν θα πάνε σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, αλλά στην τοπική μας αγορά, προκειμένου να υπάρξει κατανάλωση και σε μεγάλο βαθμό τόνωση της οικονομίας.
Δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο, μια τέτοιου είδους διαδικασία, κόλλησε σε τέτοιο βαθμό στα γρανάζια της γραφειοκρατικής αντίληψης του Δημοσίου. Ο επιχειρηματίας, προκειμένου να ενταχθεί στην χρηματοδότηση, θα πρέπει να αφήσει την εργασία του και να κυνηγάει ένα σωρό βεβαιώσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και έγγραφα. Σε πλήρη αντίθεση πραγματικά, με το πνεύμα του νόμου και της απόφασης, η εγκύκλιος που εκδόθηκε σχετικά με τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επιδότησης.
Πέραν όλων των άλλων, ζητούνται έγγραφα φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων, τις οποίες ο πολίτης την περίοδο αυτή δεν μπορεί να πάρει, λόγω των περιορισμών στις συναλλαγές του covid-19 που ισχύει για το δημόσιο. Προκειμένου να λάβει φορολογική – ασφαλιστική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλών, πρέπει να κλείσει ραντεβού στην εφορία και τα ταμεία, καθώς λόγω υφιστάμενων οφειλών οι βεβαιώσεις δεν μπορούν να ληφθούν με ηλεκτρονικό τρόπο.
Πρέπει να υπάρξει για το θέμα αυτό άμεσα πολιτική παρέμβαση, χωρίς διάθεση υπεκφυγής. Στηρίζουμε πρώτα τα θέματα των επιχειρήσεων στην περιοχή, γιατί αυτοί είναι οι μοναδικοί αναπτυξιακοί πυλώνες και κάθε μαγαζάκι, είναι πραγματικά ένας άθλος που κρατάει την κοινωνία μας από την ερήμωση. Καλά είναι τα σχέδια για υποδομές και για τα έργα στην περιοχή, αλλά αυτοί που κρατάνε Θερμοπύλες για να μην εγκαταληφθεί αυτός ο τόπος είναι αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, που άμεσα με την καταβολή σε αυτούς της επιχορήγησης, αλλά και έμμεσα με την κατανάλωση των άλλων επιχειρήσεων θα μπορέσουν στο ελάχιστο να βοηθηθούν.
Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έχουμε δει κατά καιρούς να παίρνει θέσεις για ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Οι τοποθετήσεις του είναι στοχευμένες και ουσιαστικές. Ας ενεργήσει και τώρα γρήγορα και άμεσα προκειμένου να υπάρξει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αποτέλεσμα, γιατί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τείνει να γυρίσει μπούμερανγκ και να αδικήσει τις υπηρεσίες και το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας που έτρεξαν πετυχημένα αυτό το έργο.
Από κει και πέρα, εκτιμούμε ότι είναι κάπως υπερβολικό, να δίνονται χρήματα, μέσω επιδοτήσεων για κατανάλωση και τα χρήματα αυτά να ζητάνε το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να τα κρατήσουν για οφειλές, μειώνοντας ουσιαστικά την καταναλωτική δύναμη του προγράμματος, την στιγμή που όποιες οφειλές έχουν δημιουργηθεί, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην οικονομική κρίση, που έχει πλήξει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας.
Ας ζυγίσουν τα πράγματα οι αρμόδιοι του προγράμματος και ας αποφασίσουν, πριν η απόγνωση μετατραπεί σε οργή…
*Εκδότης – Δ/ντης Σύνταξης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα