13.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Η ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Διαβάστε επίσης

Το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας έχει μια έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια με πολλαπλές παρεμβάσεις για την προστασία ιδίως των αδέσποτων τετραπόδων ζώων συντροφιάς. Ποιες είναι οι φανερές και ποιες οι κρυφές δράσεις σας;

Το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας ιδρύθηκε το 2011. Η παρουσία του είναι συνεχόμενη και ασταμάτητη όλα αυτά τα χρόνια. Οι ακάματες προσπάθειες των εθελοντών συνεχίζουν. Τα τελευταία χρόνια έχει μια εξωτερίκευση. Καταβάλει μια προσπάθεια να βγει προς τα έξω. Να γνωρίσει το ευρύ κοινό τη μάστιγα των αδεσπότων. Είναι ένα μεγάλο τραύμα για την Ελλάδα, που συνεχώς γιγαντώνεται, γίνεται βαθύτερο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλουν στο να γίνονται ευρέως γνωστά τα περιστατικά κακοποίησης. Η άποψη των συμπολιτών μας αποκτά βαρύτητα, καθώς εμπεριστατωμένα γίνεται γνώστης των τεκταινόμενων στα φιλοζωικά δρώμενα.
Οι φανερές δράσεις είναι αυτές που βρισκόμαστε «πανταχού παρόντες» και τα πάντα πληρούντες. Τηλέφωνα, μηνύματα και κάθε είδους επικοινωνία, ώστε να συνδράμουμε σε καθημερινά περιστατικά.
Οι κρυφές είναι ο κόπος, η αγωνία, το ηθικό και οικονομικό κόστος, που κρύβεται πίσω από κάθε περιστατικό κακοποίησης και εγκατάλειψης. Είναι οι πάμπολες υιοθεσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι η αγόγγυστη καθημερινή ενασχόληση με ένα «χόμπυ» που καταλήγει να απορροφά μεγάλο μέρος των δυνάμεών μας.
Τα χρόνια αυτά και λόγω της δράσης σας, έχει αλλάξει η συμπεριφορά και η αντίληψη του κόσμου απέναντι στα ζώα που έχουν ανάγκη;
Σε όλη αυτή την πορεία των Φιλοζωικών Σωματείων εκείνο που άλλαξε είναι η αντιμετώπιση των Ζώων από τους νέους. Οι νεαρότερες ηλικίες επηρεασμένες από την ίδια την αγάπη για τη Ζωή έχουν αγάπη για τα Ζωάκια. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με αναφορές σε χώρες εκτός Ελλάδος έχουν δημιουργήσει το ιδανικό κλίμα για τα Ζώα.
Οι ηλικίες που θέλουν να έχουν το Ζώο « αναλώσιμο εργάτη» για το κτήμα και το κυνήγι δεν επηρεάζονται από τη δράση μας. Ο τσοπάνος και ο σκύλος φύλακας δεν επηρεάζεται από τη δράση μας. Δεν μας ακούσει. Δεν μας βλέπει καν. Ακολουθεί το δρόμο του.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν ουδεμία ανάμειξη με Ζώα οικόσιτα, τώρα επηρεάζονται από τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους. Συναντάς μεσήλικες, που ενώ πριν δεν είχαν τετράποδο παρεάκι, τώρα δεν διανοούνται να ζήσουν χωρίς αυτό.
Έχετε κάνει πολλές καμπάνιες ενημέρωσης. Πείτε μας κάποια περιστατικά, που σας έκαναν εντύπωση από την αντίδραση των πολιτών…

Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε την σκλήρη ζωή των αδέσποτων

Μια προσπάθεια ετών που ακόμη όμως δεν έχει καρποφορήσει είναι η διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων, τους όμορους Δήμους, την ΕΛ.ΑΣ. , την περιφέρεια και γενικότερα τους φορείς που εμπλέκονται σε φιλοζωικές κινήσεις προστασίας των Ζώων και ενημέρωσης.
Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι η παρουσίαση των Ζω.Ε.Σ. στα σχολεία. Μια προσέγγιση με νέα μοντέλα ζωοφιλικής και περιβαλλοντικής παιδείας με ενημερώσεις σχολείων. Εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το αρμόδιο Υπουργείο με βραβεία εθελοντισμού, 28 ομάδες σε όλη την Ελλάδα και 100 ενεργούς εθελοντές.

Περιγράψτε μας εν συντομία, το πραγματικό καθεστώς ενός αδέσποτου στην Άρτα, συμπεριλαμβανομένων των περιχώρων…

Το αδέσποτο στην Άρτα είναι ο παρείσακτος. Είναι η βρωμόγατα, που κλωτσάμε στο δρόμο. Είναι το βρωμόσκυλο που διώχνουμε μακριά. Ως δια μαγείας να εξαφανιστούν όλα τα αδέσποτα με το μαγικό ραβδί του «Άμπρα Κατάμπρα Εξαφανίσιους». Ο μέσος όρο ηλικίας τους είναι 1-1,5 έτος. Πεθαίνουν από ασθένειες και από τροχαία. Οι εθελοντές που ταΐζουν και περιθάλπουν αδέσποτα είναι ελάχιστοι και δακτυλοδεικτούμενοι. Persona non grata ένα πράγμα. Το κάθε αδέσποτο προσπαθεί να επιβιώσει σε όλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και με όλες τις κακουχίες.
Όμως το χειρότερο όλων είναι η μοίρα των κουταβιών που εγκαταλείπονται σωρηδόν σε συγκεκριμένες περιοχές αποθετήρες Ζώων. Βλέπε Σαλαώρα, νοσοκομείο, φράγμα Πουρναρίου, παραλίμνιο πάρκο και χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ. Δεν έχουν το σθένος να τα σκοτώσουν. Γεννοβολάνε τα οικόσιτα σκυλιά ασύστολα, κατστρέφεται η υγεία της μάνας. Στη συνέχεια εγκαταλείπουν τα κουτάβια και «θα βρούνε να φάνε αυτά δεν έχουν ανάγκη».!!
Πώς θα γίνει αυτό; δεν έχουν τη δύναμη να τα σκοτώσουν και πείθουν τον εαυτό τους ότι θα ζήσουν. Πράγμα το οποίο βέβαια είναι εντελώς αδύνατο και ανυπόστατο. Το μωρό και ειδικά ο σκύλος ζει μόνο εφόσον τραφεί από ανθρώπινο χέρι. Δεν είναι το Ζώο της αγέλης προ χιλιάδων ετών , που κυνηγάει τα θηράματά του !

Ποια είναι η δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν υπάρχει συνεργασία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων;

Ο Δήμος Αρταίων είναι ο μοναδικός Δήμος του Νομού που έχει «καταφύγιο» αδεσπότων. Με μια συνεχόμενη συνεργασία του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας και αυτού προσπαθούμε ως εθελοντές να βελτιώσουμε την κατάστασή του.
Όμως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο ιδεατό αποτέλεσμα. Ο Δήμος μας εξήγγειλε τη δημιουργία νέου σύγχρονου καταφυγίου. Οι γύρω Δήμοι δεν έχουν καμία δομή υποστήριξης και αντιμετώπισης αδεσπότων. Η κατάσταση τόσο των αδεσπότων, όσο και κάποιων οικόσιτων Ζώων είναι τραγική. Μόνο ο Δήμος Νικολάου Σκουφά προσπαθεί εδώ και κάποια χρόνια να φτιάξει καταφύγιο ή Δημοτικό Κτηνιατρείο, προκειμένου να απορροφήσει πληθώρα περιστατικών αδεσπότων.

Συνήθως ακούμε για αδέσποτους σκύλους, ενώ ο μεγάλος πληθυσμός ανήκει στις γάτες. Ποιες δράσεις προβλέπονται για αυτές;

Μια επίσης μεγάλη πληγή είναι οι αδέσποτες γάτες. Ενώ επί σειρά ετών το πρόγραμμα του Δήμου μας καταβάλει ένα σεβαστό ποσό για την στείρωση, περίθαλψη, νοσηλεία των αδεσπότων σκύλων, η μεγάλη πληγή είναι οι Γάτες.
Αυτοί οι αφανείς κάτοικοι της πόλης που καθαρίζουν τους δρόμους από τρωκτικά, κατσαρίδες.
Αυτοί οι νυκτόβιοι κάτοικοι που μόνο καθαριότητα μπορούν να προσφέρουν, έχουν καταλήξει να έχουν δημιουργήσει πολυπληθείς αποικίες με άρρωστο πληθυσμό. Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός, τόσο περισσότερες οι ασθένειες.
Και για να ξεκαθαρίσω, όταν μιλάω για ασθένειες εννοώ ασθένειες των γατιών, που δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο. Ρινοτραχίτιδα, FIV και τόσες άλλες.
Δυστυχώς ποτέ δεν υπήρξε πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης Γατών. Είναι οι παραμελημένες του συστήματος.
Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει το έργο του Φιλοζωικού Σωματείου της Άρτας;
Το έργο του Φιλοζωικού Σωματείου έχει συγκεκριμένο πεδίο δράσης.
Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει κάπου , κάτι, είτε αυτό είναι με προσωπική εργασία, είτε με τροφές, είτε με το οτιδήποτε είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους αρωγή. Είναι τοσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και τόσοι λίγοι οι εθελοντές. Είμαστε μετρημένοι στα δάκτυλα.

Θέλετε να πείτε κάτι στους αρτινούς αναγνώστες της ΑΠΟΨΗΣ συμπληρωματικά;

Σώστε μια Ζωή. Υιοθετείστε ένα αδέσποτο. Μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά.


Το καθεστώς προστασίας των αδέσποτων αλλάζει

Αναγνωρίζεται η συνεισφορά και η δράση των Φιλοζωικών Σωματείων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων, αναγνωρίζει για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό την σημασία των φιλοζωικών οργανώσεων στην προάσπιση των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων. Οι φιλοζωικές οργανώσεις μπορούν να συνεργάζονται με τους δήμους στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του νέου νόμου και να σημαίνουν και να στειρώνουν αδέσποτα ζώα σε συμβεβλημένους με τον δήμο κτηνιάτρους, εφόσον επιθυμούν να γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις ίδιες ή σε κτηνιάτρους της επιλογής τους εφόσον θέλουν να καλύψουν το κόστος. Μάλιστα, για πρώτη φορά, ρητά τους δίνεται η δυνατότητα να περισυλλέγουν οι ίδιες και να φροντίζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς ως προσωρινοί ιδιοκτήτες τους, θωρακίζοντας τον ρόλο και το έργο τους. Παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν στην πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσιών, αναρτώντας αγγελίες για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ομοίως, και οι φιλόζωοι ιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν από τα δημοτικά προγράμματα στείρωσης και σήμανσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ προβλέπεται ρητά το δικαίωμά τους να φροντίζουν αδέσποτα ζώα και να καταστούν άμεσα ανάδοχοι και, ακολούθως, ιδιοκτήτες τους, εφόσον το επιθυμούν, ακολουθώντας μια απλή και ξεκάθαρη διαδικασία.
Επιπλέον, θεσπίζεται ρητά η δυνατότητα να παρέχουν οι δήμοι ζωοτροφές και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία με τα οποία συνεργάζονται, ενώ για πρώτη φορά τα νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία μπορούν να είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης από τον δήμο ή την περιφέρεια, όπως ακριβώς ισχύει και για άλλα σωματεία (αθλητικά, πολιτιστικά κτλ).
Στην Άρτα έχουμε την τύχη να βρίσκεται ένα από τα πλέον δραστήρια και ενεργά Φιλοζωικά Σωματεία με καθημερινή δράση και επαγρύπνηση. Με αφορμή το νομοσχέδιο, επικοινωνήσαμε την πρόεδρο του σωματείου κ. Σοφία Εξάρχου, η οποία μας περιέγραψε την δράση της Φιλοζωικής οργάνωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η Πολιτεία, αλλά και οι πολίτες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των αδέσποτων στην περιοχή μας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα