17.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

ΦωτΟΑρτ: Η απόλαυση της φωτογραφίας

Διαβάστε επίσης

Της ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΑΜΠΑ

Η «ΦωτΟΑρτ» γεννήθηκε το 2014, απο μικρή ομάδα ατόμων, με γνώμονα την ανάγκη για γνώση και μετάδοση της τέχνης της φωτογραφίας, καθαρά για προσωπική ικανοποίηση και όχι για επαγγελματική καταξίωση. Η συνύπαρξη ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα οδηγεί στη δημιουργία γόνιμου εδάφους για την εξέλιξη τόσο σε τεχνικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Σημαντικό ρόλο για την πορεία της ομάδας, που πλέον είναι και επίσημα Σύλλογος, απο το 2017, έπαιξε και το ιδιαίτερα φιλικό-παρεΐστικο κλίμα που υπάρχει, το οποίο βοηθά στην εξέλιξη της.
Η βιολογική ηλικία δεν παίζει ρόλο για τη συμμετοχή στην ομάδα, μιας και τα μέλη καλύπτουν ένα εύρος πολλών δεκαετιών. Κριτήριο συμμετοχής είναι η διάθεση και όχι η ηλικία. Έτσι η φρεσκάδα σε συνδυασμό με την πείρα αλληλεπιδρά θετικά στο τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε η συμμετοχή νέων μελών σε κάθε νέα σεζόν είναι το ζητούμενο. Το αγαπημένο θέμα για τον καθένα είναι διαφορετικό. Είναι αυτό το «κλικ» που κάνει μέσα σου και η αισθητική του καθενός παίρνει μορφή και εικόνα.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην έδρα της ομάδας στο Αρχοντικό Ζορμπα (Ξάνθου 2), κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 6-8 το απόγευμα, με τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων.
Στις απαντήσεις μας απαντάει η Πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου κ. Κατερίνα Παπαδημητρίου, η οποία μας αναφέρει τον τρόπο δράσης των μελών, τα σχέδια για το μέλλον και κυρίως την προοπτική για την Άρτα…
Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
www.fwtoart.gr
www.facebook.com/fwtoart
instagram/fwtoart
fwtoart@gmail.com


Μιλάει στην “Α” η πρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, η οποία μας παρουσιάζει τις δράσεις της ομάδας, τα σχέδια για το μέλλον και φιλοξενούμε τις φωτογραφίες που τα μέλη της ομάδας διέθεσαν για δημοσίευση


Η Φωτογραφική Ομάδας Άρτας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κέρδισε τις εντυπώσεις. Εκτός από τις πολλές εκδηλώσεις, μας κράτησε παρέα στην κρίση με τις ψηφιακές της εκθέσεις. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;

Η ανταπόκριση στις ψηφιακές μας εκθέσεις, αποτυπώθηκε με πολλούς τρόπους και αναπάντεχα καλά αποτελέσματα. Τα στατιστικά των επισκέψεων και οι κοινοποιήσεις, που είχε η κάθε μας ηλεκτρονική έκθεση ήταν η μία πλευρά, δίνοντας τη δυνατότητα να την απολαύσουν φίλοι, γνωστοί αλλά και να δουν τη δουλεία μας άνθρωποι του χώρου και να συζητηθεί! Η άλλη πλευρά ήταν το κίνητρο μέσα από την απομόνωση που όλοι περνούσαμε, να σκεφτούμε δημιουργικά και να αποτυπώσουμε τις ιδέες μας με ευφάνταστους τρόπους!

Πιστεύετε ότι αυτά τα 2 χρόνια του covid-19 ήταν πλήγμα για την φωτογραφική ομάδα ή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε την δράση σας.

Πλήγμα με την ευρύτερη έννοια δε θα έλεγα ότι ήταν για την ομάδα μας. Η ΦωτΟΑρτ είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, όλα τα μέλη της ασχολούνται με την τέχνη αυτή σαν χόμπι με στόχο την αποτύπωση στιγμών με την οπτική ματιά του καθένα μας. Χάσαμε την στενή επαφή, τα μαθήματα δια ζώσης, το όμορφο περιβάλλον που έχουμε σαν ομάδα.

Στεγάζεστε σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Άρτας, την οικία Ζορμπά… Ποια είναι η αίσθησή σας να κατοικείτε σε ένα από τα τελευταία αρχοντόσπιτα της Άρτας;

Η στέγαση της ΦωτΟΑρτ σε αυτό το όμορφο αρχοντικό ήταν το όνειρο μας. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη της κας Παπαδοπούλου, προϊσταμένης της Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας ,που μας εμπιστεύτηκε και στήριξε το αίτημα μας και την ευχαριστούμε για αυτό! Η ευθύνη είναι μεγάλη απέναντι σε αυτό το αρχοντικό , τόσο για την συντήρηση του , όσο και για την ανάδειξη του μέσα από την ομάδα μας σε όλους τους συμπολίτες μας! Το αρχοντικό εκτός απ’ την στέγη που μας προσφέρει, μέσα από την ιστορία του και αρχιτεκτονική του είναι έμπνευση και για όλους μας. Το αρχοντικό πήρε ζωή. Ο φωτισμός που κάναμε στο κτίριο δεν έμεινε ασχολίαστος από τους συμπολίτες μας, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν προσέξει ποτέ πόσο μεγαλοπρεπές οίκημα είναι.

Με φαντασία αποτυπώνουμε τις ιδέες μας στον φακό

Ένα μεγάλο θέμα: φωτογραφία και τοπικές αρχές; Ποια είναι η σχέση και ποια η συνεργασία σας.

Η σχέση της ΦωτΟΑρτ με τον δήμο Αρταίων είναι αμφίδρομη. Οι περισσότερες εκδηλώσεις του δήμου, όπως «δρόμος του γεφυριού», «κολυμβητικός διάπλους Αμβρακικού», «πανελλήνιος ποδηλατικός Μαραθώνιος» κ.ά. είναι για μας μια φωτογραφική πρόκληση σε τεχνικό επίπεδο, με απώτερο στόχο την ανάδειξη της πόλης μας μέσω αυτών των εκδηλώσεων. Ο Δήμος απ’ την άλλη, στηρίζει τις εκδηλώσεις μας, συν διοργανώνοντας τις εκθέσεις μας και όπου χρειάζεται, παραχωρώντας μας δημοτικούς χώρους.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο διάστημα;

Στην παρούσα φάση τα πιο άμεσα σχέδια μας είναι επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων που μας έχουν λείψει πολύ, με φωτοβόλτες στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή σε σημεία φωτογραφικού ενδιαφέροντος και η προετοιμασία της ετήσιας έκθεση μας στις αρχές Οκτωβρίου , εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πως συνεργάζεστε με τα υπόλοιπα πολιτιστικά σχήματα; Υπάρχει δυνατότητα και ευκαιρία για κάποια σύνθετη δράση;

Η συνεργασία μας με πολιτιστικούς συλλόγους καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος πάντα είναι για μας πρόκληση, αρχικά σε φωτογραφικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο ανάδειξης του έργου των συλλόγων αυτών. Υπάρχει μια σειρά συνεργασιών με φορείς της πόλης καθώς και σύνθετες δράσεις, όπως το κάλεσμα του Συμβουλευτικού Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών Άρτας, για την ημέρα κατά της εξάλειψης της βίας των γυναικών. Ανταποκριθήκαμε σε αυτό το κάλεσμα και οι δύο φωτογραφικές ομάδες της πόλης , σε μία άριστη συνεργασία. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε, με την στήριξη του δήμου Αρταίων, στην Δημοτική πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Άλλη σημαντική συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης ΕΨΕΠ και το οικοτροφείο «Αίολος», για την ημέρα Ψυχικής Υγείας, με την έκθεση «Παρόντες» που εκτέθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Ιωαννίνων στο 9ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας. Με τον φοιτητικό σύλλογο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προέκυψε η πολύ πετυχημένη έκθεση με τίτλο «Ντο,ρε,μι,φα,σολ,λα….κλικ» , φωτογραφίζοντας με καλλιτεχνική ματιά τα μουσικά όργανα και τους ανθρώπους τους. Συμμετείχαμε στις «Βραδιές Τετάρτης στο Μουσείο» φωτογραφίζοντας και εκθέτοντας «Τα ψηφιδωτά του Μικρού Θεάτρου. Η συντήρηση ψηφιδωτών». Τα εγκαίνια του αρχοντικού, συνδυάστηκαν με την έκθεση “Η Εφορία αρχαιοτήτων Άρτας…επί το έργον” με φωτογραφικά στιγμιότυπα από της εργασίες των ανθρώπων της υπηρεσίας.

Τι θα προτείνατε εντυπωσιακό για την Άρτα;
Μία πρόταση θα ήταν, να τοποθετηθούν μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες φωτισμένες, εννοείτε καλλιτεχνικής αισθητικής, στις εισόδους της πόλης μας όπου θα εναλλάσσονται φωτογραφίες μας από γωνιές της πόλης μας, αλλά και μνημεία απ την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, με σκοπό την ανάδειξη αυτών από άλλη οπτική ματιά που οι συμπολίτες μας ίσως δεν τα έχουν δει, αλλά και οι επισκέπτες να παίρνουν μια γεύση απ τις ομορφιές της πόλης μας και του δήμου μας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα