20.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Αναγκαιότητα η σύσταση φορέα διαχείρισης Αράχθου

Διαβάστε επίσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Αξιοποίηση της λίμνης του Πουρναρίου, αντιπλημμυρικά έργα, οριοθέτηση κοίτης του Αράχθου, ρέμα Μπούση… Όλα αυτά τα θέματα απασχολούν την τοπική μας επικαιρότητα και θα την απασχολούν για πολλά χρόνια. Είναι προβλήματα που επιμέρους σχετίζονται με προγραμματισμούς, με προτάσεις και σχεδιασμούς και παρόλα αυτά δεν φαίνεται να υπάρχει μια οριστική λύση αντιμετώπισής τους. Για τα ζητήματα αυτά, ασχολούνται τόσοι πολλοί φορείς, με τόσες πολλές αρμοδιότητες και ευθύνες, που πολλές φορές και μόνο το να ξεκινήσει μια διαδικασία, φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πάει να λύσει.
Όλα αυτά τα ζητήματα όμως έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς και αυτό είναι ο Άραχθος. Είναι ο Άραχθος και η κοιλάδα απορροής του ποταμού που καθορίζουν τα θέματα που καλούνται οι άνθρωποι, οι φορείς και οι πολίτες να ρυθμίσουν. Όμως το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι ενώ ο Άραχθος, ως φυσικό αποτέλεσμα απορροής υδάτων είναι ένας, οι φορείς που καλούνται να εξεύρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα γύρω από αυτόν είναι δεκάδες και πίσω από αυτούς υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, που έχουν την ξεχωριστή διαφορετική δική τους, αλλά εξίσου σεβαστή άποψη.
Θα ξεκινήσουμε από το Πουρνάρι: πόσοι Δήμοι και πόσες Περιφερειακές ενότητες είναι ανακατεμένοι στην υπόθεση αυτή; Κάνουν τους δικούς τους ξεχωριστούς προγραμματισμούς, έχουν ενιαία γραμμή, αλλά δεν έχουν κοινή διοικητική υποδομή για να τρέξουν ένα θέμα. Ανέλαβε ο Δήμαρχος Αρταίων να συντονίσει μια προσπάθεια, αλλά όπως και να το κάνουμε η δράση αυτή είναι μόνο πολιτική, χωρίς περαιτέρω διοικητικά αποτελέσματα. Ακόμη και αν μπορέσουν και επικοινωνήσουν με τον μελετητή που επιλέχθη, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν fast track διαδικασίες χρηματοδότησης ενός έργου μελέτης, που είναι εκτός διοικητικών ορίων ενός Δήμου. Ούτε μια κοινή φωνή δεν μπορέσαμε να έχουμε για τα πλωτά φωτοβολταϊκά…
Να φτάσουμε παρακάτω; Να πούμε για τα αντιπλημμυρικά και την διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου; Το ύψιστο επενδυτικό σχέδιο για την Άρτα, κολλάει μεταξύ προτάσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακής αυτοδιοίκησης, περιφερειακής διοίκησης και κεντρικής εξουσίας. Καθυστερήσεις που κρατάνε πίσω τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις αυτού του τόπου.
Όσο για το ρέμα Μπούση; Το γεγονός ότι στην παρουσίαση της μελέτης δεν είχε πρόσκληση ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, ο οποίος εδώ και χρόνια τρέχει να διαχειριστεί τις πλημμύρες των ιδιωτικών περιουσιών και που στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται εντός των διοικητικών του ορίων, αλήθεια μιας ξεπερνάει όλους.
Μήπως είναι η ώρα να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, που να σχετίζεται με τα θέματα της διαχείρισης των υποθέσεων της κοιλάδας απορροής του ποταμού Αράχθου, και να έχει την διοικητική και οικονομική αυτονομία να αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και ολιστικά την υπόθεση αυτή που ονομάζεται Άραχθος; Δεν θέλουμε να γίνει ανταγωνιστής της Αυτοδιοίκησης, θέλουμε να λειτουργεί υποστηρικτικά και πάνω απ’ όλα να μπορεί να συντονίζει δράσεις, έτσι ώστε να μην χάνονται κονδύλια από αποσπασματικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα