15.8 C
Arta
18 Απριλίου 2024

Ο Ο.Α.Α έχει καταφέρει να φέρει στην πόλη μας σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε επίσης

Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας ζει το τελευταίο διάστημα στιγμές δόξας, προσπαθώντας να διαχειριστεί δυο σημαντικά ζητήματα… Το πρώτο είναι η ταχεία αύξηση των μελών του εξαιτίας της μέχρι πρόσφατα απαγόρευσης των άλλων αθλημάτων, καθώς το τένις (αντισφαίριση) αποτελεί ατομικό άθλημα και το δεύτερο είναι η προσοχή που έχει αποκτήσει η εκπληκτική πορεία των ελλήνων αθλητών στις διεθνείς εκδηλώσεις και διοργανώσεις του τέννις. Η σκιά των Σάκκαρη και Τσιτσιπά είναι βαριά και αποτελεί σημαντικό κίνητρο η επιτυχία των καλών αθλητών για να προσελκύσει πολλούς ενδιαφερόμενους.
Όμως από κεί και πέρα, υπάρχει μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του ομίλου, τα οργανωτικά προβλήματα που σχετίζονται με τις υφιστάμενες υποδομές και τις προοπτικές που έχει το άθλημα αυτό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που η επικαιρότητα και η πραγματικότητα επιτάσσει.
Με την αφορμή του ενδιαφέροντος που αντιμετωπίζει ιδίως αυτές τις ημέρες το άθλημα, ζητήσαμε από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Άρτας να μας επισημάνει ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν έτσι ώστε να μπορούμε να θαυμάσουμε και εμείς έναν παίκτη διεθνών αξιώσεων από τα γήπεδα της πόλης μας.
Τις απαντήσεις ανέλαβε να δώσει ο δραστήριος Αντιπρόεδρος ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στις χαρές και τα οφέλη του αθλήματος, τους αθλητές από την Άρτα που ξεχωρίζουν, τα προβλήματα των υποδομών και την ασφάλεια στην εκπαίδευση των αθλητών, την σημαντική και συνεχή δράση του Ομίλου για την αναβάθμιση του αθλήματος και τέλος, προσκαλεί τους γονείς και τους αθλητές να ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευσή τους, με την ενίσχυση των γυμναστών Μάριου Τσίρκα, Στεφανίας Κρανιώτη, Γιώγια Νίκο και Σιαπάτη Γιώργο…

Αντιπρόεδρος του Ο.Α.Α κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ μιλάει για το άθλημα των ημερών

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων για το άθλημα της αντισφαίρισης. Ποια νομίζετε ότι είναι η αιτία;
Πράγματι, χρόνο με το χρόνο καταγράφουμε αύξηση του ενδιαφέροντος για το άθλημα. Όλο και περισσότεροι, μικροί και μεγάλοι, θέλουν να ασχοληθούν με το τένις. Προφανώς οι επιτυχίες του Ελληνικού τένις και η παρουσία Ελλήνων αθλητών σε κορυφαίες διοργανώσεις, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον πολλών προς το τένις όπως είχε συμβεί και με το μπάσκετ το 1987.
Πέραν αυτού όμως και οι γονείς πλέον, μέσα στην αναζήτηση του πιο κατάλληλου αθλήματος για τα παιδιά τους, φαίνεται να έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του αθλήματος και να απομακρύνονται από παραδοσιακές επιλογές όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κλπ.
Θέλω όμως να τονίσω και την συμβολή της ΕΦΟΑ και των σωματείων αντισφαίρισης στη διάδοση του αθλήματος ώστε πλέον το τένις να θεωρείται ένα προσιτό λαϊκό άθλημα. Σε τοπικό επίπεδο αυτή είναι και η σταθερή προτεραιότητα του Ομίλου Αντισφαίρισης Άρτας (Ο.Α.Α) που για 42 συναπτά έτη έχει κάνει το τένις γνωστό στους Αρτινούς και έχει καταφέρει να είναι ένα από τα πιο δυναμικά αθλητικά σωματεία εν γένει στην πόλη της Άρτας.

Το 2021 ήταν σαφώς η χρονιά της Ελλάδας στο τένις με δυο αξιόλογες συμμετοχές στην μεγαλύτερη διοργάνωση του αθλήματος, της Σακκαρη και του Τσιτσιπα… Τι αξία δίνει αυτή η συμμετοχή στο ελληνικό άθλημα;
Η ώθηση που έδωσαν ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη είναι πολύ μεγάλη. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στο Wimbledon και στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Είμαι βέβαιος ότι το Ελληνικό τένις θα συνεχίσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια στην κορυφή. Χωρίς αμφιβολία, το τένις στη χώρα μας βρίσκεται σε άνθιση και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνώς. Όλα αυτά έχουν έρθει ως αποτέλεσμα της σοβαρής και οργανωμένης δουλειάς, μέσα από την ομοσπονδία (ΕΦΟΑ), τα 350 Σωματεία, τις 725 διοργανώσεις, τις 75 Διεθνείς διοργανώσεις όλων των κατηγοριών στην Ελλάδα, τους 170.000 αθλούμενους και το εξαιρετικό δυναμικό προπονητών.

Έχουμε στην περιοχή μας εκκολαπτόμενους πρωταθλητές, οι οποίοι θα κερδίσουν την προσοχή μας στο μέλλον;
Ήδη αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας έχουμε πρωταθλητές που μας κάνουν υπερήφανους όπως Ο Αλέξανδρος Σκορίλας με καταγωγή από την Άρτα, αθλητής της ακαδημίας αντισφαίρισης Ιωαννίνων που τα τελευταία δύο χρόνια είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Αντισφαίρισης καθώς και η Δέσποινα Παπαμιχαήλ της ΓΕ Πρέβεζας που αυτή τη στιγμή είναι στη 2η θέση στην πανελλήνια κατάταξη γυναικών πίσω από την Μαρία Σάκκαρη και 258η στον κόσμο.
Στην περιοχή μας υπάρχει πολύ αξιόλογο δυναμικό νεαρών αθλητών στις ακαδημίες μας. Δεν αποκλείω ότι και στο μέλλον κάποιοι από τους αθλητές μας να μας εντυπωσιάσουν με την αγωνιστική τους παρουσία σε πανελλήνιο επίπεδο. Είμαι βέβαιος ότι η Μαρία και ο Στέφανος θα εμπνεύσουν τα νέα παιδιά να προσπαθήσουν περισσότερο, να πεισμώσουν, να προπονηθούν ακόμα πιο σκληρά και να πετύχουν.

Ποια είναι τα οφέλη της αντισφαίρισης στον ενήλικα και το παιδί;
Χωρίς αμφιβολία το τένις είναι ένα άθλημα με πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και την ψυχική υγεία. Το κυριότερο όμως είναι ότι είναι αυτό που λέμε «άθλημα για μια ζωή». Ένα άθλημα που ξεκινάς από 4 ετών και δεν έχει ηλικιακό ταβάνι. Είναι το καλύτερο ίσως άθλημα για τους ενήλικες αφού συνδυάζει την άσκηση με την ψυχαγωγία και την αναψυχή του αθλούμενου.
Για τα παιδιά, πέραν της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης, της ενδυνάμωσης και της κινητικής ανάπτυξης, μεσα από τένις ένα παιδί αισθάνεται ότι καλύπτει σε ένα μέρος την ανάγκη του για παιχνίδι και αναπτύσσει συγχρόνως πειθαρχία και αυτοπεποίθηση.

Πως αξιολογείς τις υφιστάμενες υποδομές στην περιοχή; Τι θα πρότεινες να αλλάξει προς το καλύτερο;
Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας έχει ως έδρα τα δημοτικά γήπεδα τένις στην περιφερειακή οδό. Τα γήπεδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση μετά από την ανακαίνιση που έγινε πριν 2 χρόνια περίπου. Στη διατήρηση του καλού επιπέδου των υποδομών συμβάλει και ο Ο.Α.Α που συντηρεί διαρκώς και κρατά καθαρό το χώρο των γηπέδων.
Ένα σοβαρό μειονέκτημα των γηπέδων ωστόσο, είναι ο ελλιπής φωτισμός καθώς οι προβολείς είναι παλιάς τεχνολογίας, παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες και ο φωτισμός που παρέχουν δεν είναι επαρκής. Το ΔΣ του Ο.Α.Α έχει θέσει μεταξύ άλλων το θέμα αυτό στο Δήμο Αρταίων και πιστεύω ότι θα ληφθεί μέριμνα και για το φωτισμό καθώς η συνεργασία του Ομίλου και του Δήμου Αρταίων μέχρι τώρα ήταν άψογη σε όλα τα επίπεδα.
Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι η έλλειψη γηπέδων εντός του αστικού ιστού. Είναι γεγονός ότι 4 γήπεδα είναι πολύ λίγα για μια πόλη των 40 χιλιάδων κατοίκων και με το ενδιαφέρον για το τένις συνεχώς να αυξάνεται σύντομα τα νέα γήπεδα θα είναι αναγκαία. Δυστυχώς τα γήπεδα στο Τ9 στους Κωστακιούς φαίνεται να μην έχουν αποσυμφωρήσει τα δημοτικά γήπεδα της περιφερειακής οδού.
Θέλω να τονίσω επίσης, και είναι πολύ σημαντικό να το αντιληφθούν όλοι, ότι οι διατηρώντας ένα καλό επίπεδο στις υποδομές καθίσταται δυνατή η ανάληψη σημαντικών πανελλήνιων και διεθνών διοργανώσεων. Στο τένις, μια διοργάνωση είναι δυνατό να φέρει στην πόλη πάνω από 100 αθλητές οι οποίοι και θα διαμείνουν τουλάχιστον μια εβδομάδα. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά των τουρνουά τένις σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα.
Τέλος, θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι ο Ο.Α.Α έχει πλέον στη διάθεσή του 2 γήπεδα beach tennis, τα οποία κατασκευάσθηκαν με τη συμβολή του Δήμου Αρταίων, του Ο.Α.Α και της ΕΦΟΑ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουμε αποσπάσει και τη δέσμευση του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κ. Ζαννιά για την διοργάνωση διεθνούς τουρνουά beach tennis στην πόλη μας.

Γίναμε μάρτυρες ενός θλιβερού περιστατικού, όπου ένας ποδοσφαιριστής κατέρρευσε σε έναν αγώνα. Στους χώρους άθλησης και προπόνησης υπάρχει απινιδωτής ή προσωπικό που γνωρίζει να παράσχει πρώτες βοήθειες;
Οι περισσότεροι προπονητές του Ο.Α.Α γνωρίζουν πώς να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί καθώς έχουν παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών. ΤΟ Δ.Σ έχει ως προτεραιότητα την υγεία των αθλούμενων και μετά το θλιβερό αυτό περιστατικό θα απαιτήσει από τους προπονητές του να παρακολουθήσουν και νέο σεμινάριο πρώτων βοηθειών.
Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι στα τουρνουά τένις είναι υποχρεωτική η συνεχόμενη παρουσία γιατρού καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων και είμαστε υπερήφανοι που κανένα τουρνουά που διοργανώθηκε στην πόλη μας δεν έμεινε χωρίς ιατρική κάλυψη. Δυστυχώς απινιδωτής δεν υπάρχει ακόμα αλλά είναι στις προτεραιότητές του Ομίλου να αγοράσει και να τοποθετήσει έναν απινιδωτή στις εγκαταστάσεις του.

Ποια είναι τα αγωνιστικά γεγονότα της περιόδου που πέρασε στην περιοχή και τι ακολουθεί;
Ο Όμιλος Αντισφαίρισης είναι ένα εξαιρετικά δραστήριο σωματείο που έχει φέρει στην πόλη μας πολλές και σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις τένις. Μέχρι και πρόσφατα όμως, λόγω της πανδημίας δεν επιτρεπόταν η διοργάνωση τουρνουά ή άλλων αγωνιστικών γεγονότων. Αξίζει όμως να αναφέρω ότι στην προ κορωνοϊού εποχή, την περίοδο 2018-2019, ο Όμιλος φιλοξένησε 7 αθλητικές διοργανώσεις μέσα σε 9 μήνες.
Η τελευταία διοργάνωση που έγινε στην πόλη μας ήταν το Πανελλαδικό Ε2 για αγόρια – κορίτσια έως 14 ετών τον Ιούλιο του 2020 η οποία διοργανώθηκε κάτω από αυστηρούς κανόνες λόγω της πανδημίας, ωστόσο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Τη διοργάνωση είχε τιμήσει με την παρουσία του ο κ. Σπύρος Ζαννιάς τ. πρόεδρος της ΕΦΟΑ, πρόεδρος της ολυμπιακής προετοιμασίας, μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της ITF και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Στο μέλλον και αφού το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα διοργανωθούν πέραν των συνηθισμένων τοπικών ενωσιακών πρωταθλημάτων, σημαντικές πανελλήνιες διοργανώσεις καθώς και το διεθνές τουρνουά βετεράνων Arta Open ITF Seniors, το οποίο φέτος ακυρώθηκε λόγω του COVID 19.
Ο Ο.Α.Α έχει καταφέρει να φέρει στην πόλη μας σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στα επόμενα χρόνια.

Τι θα θέλατε να προτείνετε σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το άθλημα του τέννις;
Να ξεκινήσει άμεσα τις προπονήσεις ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης….


Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα