17.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Η Γυναικολόγος Μαιευτήρας Σπυριδούλα Χουλιάρα* μιλάει για την εγκυμοσύνη την εποχή του COVID-19

Διαβάστε επίσης

Η Εγκυμοσύνη και η μετά την γέννα περίοδος σε σχέση με τον COVID-19

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 προκαλεί άγχος, ανησυχία και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού στην εγκυμοσύνη και το αγέννητο μωρό. Πολλοί είναι οι μέλλοντες γονείς ο οποίοι προβληματίζονται για την ασφάλεια της εγκυμοσύνης την εποχή του COVID-19, αν πρέπει μια γυναίκα να μπει στην διαδικασία της εγκυμοσύνης και γενικά ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λάβει, προκειμένου να μην απειληθεί η υγεία της μητέρας και του παιδιού, πριν και μετά την γέννηση. Η Ιατρός Γυναιολόγος Μαιευτήρας κ. Σπυριδούλα Χουλιάρα, αναφορικά με το επίκαιρο αυτό θέμα, απαντάει στις ερωτήσεις της «Α» και δίνει τις δικές της συμβουλές αναφορικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον Covid-19.

Η συνέντευξη, η οποία ολοκληρώνεται σε τρεις σελίδες έχει ως εξής:

1)Έχουν οι έγκυες γυναίκες μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από λοίμωξη COVID-19 ή να παρουσιάζουν σοβαρή κλινική εικόνα και επιπλοκές που συνοδεύονται από αυξημένη θνητότητα, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό;

Η λοίμωξη από Covid-19 αφορά τις έγκυες όσο και τον γενικό πληθυσμό.
Η λοίμωξη από τον ιό παραμένει ασυμπτωματική σε ένα μεγάλο ποσοστό των εγκύων γυναικών που πλησιάζει το 73%. Σε περίπτωση όμως συμπωματικής νόσου οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο τόσο για βαριά νόσηση , όσο και για θάνατο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ανάγκη για επεμβατικό αερισμό, δυσκολότερη ανάρρωση και θανάτου. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η ηλικία της εγκύου > 35 έτη, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και παθήσεις του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

2)Οι έγκυες με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 που πρέπει να εξετάζονται και που πρέπει να διενεργείται ο τοκετός;
Οι έγκυες γυναίκες που είναι θετικές στον Covid- 19 και είναι ασυμπτωματικές θα πρέπει να βρίσκονται σε κατ´ οίκον περιορισμό και να παρακολουθούνται τηλεφωνικά η μέσω Διαδικτύου. Μετά την αρνητικοποίηση του τεστ συνεχίζεται η παρακολούθηση με φυσική εξέταση κατόπιν φυσικά ραντεβού με τον θεράποντα μαιευτήρα σε χώρο επαρκώς αεριζόμενο και χωρίς παρουσία συνοδών.
Οι θετικές έγκυες στον Covid 19 με μέτρια η βαριά συμπτωματολογία θα πρέπει να νοσηλεύονται σε ίδρυμα αναφοράς. Αν τα συμπτώματα αφορούν λοίμωξη του αναπνευστικού νοσηλεύονται σε παθολογική κλινική ενώ αν υπάρχει επιπλοκή της κύησης αναφέρονται στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου αναφοράς , όπου πρέπει να διενεργηθεί και ο τοκετός.

Προτιμότερα τα mRNA εμβόλια

3)Οι έγκυες γυναίκες με λοίμωξη COVID-19 έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών της κύησης;
Οι επιπλοκές στην κύηση σχετίζονται με την πορεία της νόσου. Ασυμπτωματικές έγκυοι έχουν την ίδια φυσική πορεία με τον γενικό πληθυσμό εγκύων γυναικών. Σε έγκυες με συμπτωματολογία αυξάνει η πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ενδομήτριας καθυστέρησης του εμβρύου, θρόμβωσης κάτω άκρων και λοίμωξης του εμβρύου από Covid 19.

4)Ποια μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζουν οι έγκυες για να προστατευτούν από πιθανή ασθένεια;
Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν είναι τα ίδια με του γενικού πληθυσμού. Αποφυγή συνωστισμού, μάσκα και προσωπική υγιεινή. Πρόσφατα εκδόθηκαν και οι οδηγίες από την ελληνική εταιρεία Μαιευτικής – Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ ) που συστήνουν τον εμβολιασμό σε έγκυες, θηλάζουσες και γυναίκες που βρίσκονται σε προσπάθεια τεκνοποίησης με mRNA εμβόλια.

5) Μπορούν έγκυες γυναίκες με COVID-19 να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο έμβρυο; Τα νεογνά μητέρων με COVID-19 λοίμωξη έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών; Υπάρχει κίνδυνος για τα θηλάζοντα νεογνά μητέρων με COVID-19 λοίμωξη κατά την περίοδο της γαλουχίας;
Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό και κατά της περίοδο της κύησης και κατά την περίοδο της γαλουχίας προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές όπως η προωρότητα με ότι αυτή συνεπάγεται, η καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης και η νόσηση από τον ιό με ανάγκη αυξημένης περιγεννητικής φροντίδας και πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα πρόωρων.

6) Μετά τον τοκετό υπάρχει ψυχολογική φόρτιση λόγων Covid-19 και πως αντιμετωπίζεται;
Είναι λογικό ότι οι θετικές σε Covid 19, έγκυες και θηλάζουσες μητέρες έχουν περισσότερο άγχος και ψυχική φόρτιση τόσο για την δική τους υγεία όσο και για την υγεία των μωρών τους. Για αυτό το σημερινό μήνυμα είναι ένα: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ. Έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών μας και τη δική μας, ως γυναίκες και ως μητέρες.

*Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Μετεκπαίδευση στην έμβρυο μητρική ιατρική – Master στις βασικές ιατρικές επιστήμες , ιατρική Πατρών- Πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου ιατρικού συλλόγου Αρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα