11.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Τσίρκα

Δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 ο κόσμος καταλαβαίνει πια ξεκάθαρα τη διχαστική και καταστροφική πολιτική της ΝΔ. Αυτά τα δύο χρόνια με κυβέρνηση ΝΔ, διαψεύστηκαν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις, με αλλεπάλληλες παλινωδίες, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.
Δύο χρόνια πριν η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μια χώρα με γεμάτα ταμεία, που άρχισε να πατά γερά στα πόδια της. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και την πρόοδο της χώρας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να επικρατήσει παντού η απογοήτευση και ο διχασμός.
Οι πολίτες έχουν απογοητευτεί από τις παλινωδίες, τις αντιφατικές αποφάσεις, τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των κυβερνητικών πράξεων, την παρατεταμένη αίσθηση αβεβαιότητας. Αναζητούν μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να υλοποιήσει ένα αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό σχέδιο, που περιλαμβάνει κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας, κατάργηση του οκταώρου, περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, εξίσωση των ιδιωτικών κολλεγίων με τα ΑΕΙ, πλήρης αδιαφορία για το ΕΣΥ και τη στήριξή του, απευθείας αναθέσεις, ωμή κρατική βία, πακτωλό χρημάτων στα μέσα ενημέρωσης.
Όλα αυτά συγκροτούν την εικόνα των τελευταίων δύο ετών, που διευρύνουν τις ανισότητες και δημιουργούν ένα διάχυτο κοινωνικό αίσθημα αδικίας. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ηττηθούν. Και όσο πιο γρήγορα ηττηθούν, τόσο το καλύτερο για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Την ίδια στιγμή ένα τέταρτο κύμα πανδημίας φαίνεται να πλησιάζει γρήγορα. Κανένας σχεδιασμός όμως δεν υπάρχει για τα νοσοκομεία, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για την αυξανόμενη ακρίβεια, αλλά και για τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.
Η αμφισβήτηση και η δυσφορία απέναντι στην κυβερνητική αποτυχία πρέπει να μετατραπούν σε αίτημα για πολιτική αλλαγή. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί μια εναλλακτική πορεία της χώρας που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας.
Χρέος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής σύμπραξης που θα καταστήσει τις επιβεβλημένες πολιτικές τομές και ρήξεις εφικτές και βιώσιμες. Να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που βρέθηκε στο περιθώριο κατά την πανδημική και οικονομική κρίση.
Οι θέσεις μας για το νέο ΕΣΥ, την Εργασία, την Ανάκαμψη της Οικονομίας, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, το Κοινωνικό Κράτος, την ενίσχυση των Δημοκρατικών Θεσμών και την καταπολέμηση της Διαφθοράς, είναι τα προγραμματικά μας εχέγγυα για δικαιοσύνη στην εργασία, στην οικονομία, στην κοινωνία, στη ζωή, ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου.
Η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που καταθέτουμε μπορεί να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι υπάρχει διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα. Με έμφαση στην ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και κυρίως της Υγείας και της Παιδείας, την προστασία των εργαζομένων και την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη δραματική περιπέτεια της πανδημίας.
Οι πολίτες κουράστηκαν από την αδιαφορία, την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, την εγκατάλειψη του συστήματος υγείας, αλλά και την εγκατάλειψη των κοινωνικών εκείνων στρωμάτων που επλήγησαν από την πανδημική κρίση. Θα αναζητήσουν εναλλακτική προοδευτική διέξοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβερνητική παρακαταθήκη και εμπειρία, εγγυάται αυτή τη διέξοδο.
Η ενίσχυση του ΕΣΥ σε μόνιμη βάση, η ρύθμιση του συσσωρευμένου χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η στήριξη της απασχόλησης και της μικρής επιχειρηματικότητας με κάθε πρόσφορο μέσο, η ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, η κατάργηση του νόμου Κεραμέως για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των νέων ανθρώπων, που τους βάζει φραγμό για να τους δώσει βορά στα ιδιωτικά κολέγια, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων σε συνδυασμό πάντα με τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς αποκλεισμούς.
Υπάρχει η προοδευτική πλειοψηφία που θέλει μια χώρα όπου θα επανέλθει το 8ωρο και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μια χώρα με ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, μια χώρα με δικαιοσύνη στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε αυτή την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με το πρόγραμμα και τις αξίες του. Ένα πρόγραμμα που αποτελεί αφετηρία για διάλογο με την κοινωνία, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τους όρους μιας προοδευτικής διεξόδου από την πολυδιάστατη κρίση, για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στον τόπο.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα