17.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Εδώ θα στεγαστεί ο Σταθμός Άνοιας;

Διαβάστε επίσης

Αυτοψία στο κτήριο της Ορλάνδου για να διερευνήσουμε τους αντίθετους ισχυρισμούς

Η περίπτωση της αίθουσας που φιλοξενείται η Αναγέννηση επί της οδού Ορλάνδου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της τοπικής επικαιρότητας, τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με τους παράγοντες των τμημάτων της ιστορικής ομάδας να ανταλλάσουν επιστολές και δημοσιεύματα με τον Δήμο Αρταίων. Ο Δήμος Αρταίων επιμένει, δια του Δημάρχου Αρταίων, ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι απαραίτητος, προκειμένου εκεί να εγκατασταθεί η Δομή Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, η οποία κρίνεται απαραίτητη από την δημοτική αρχή για την εξυπηρέτηση και φροντίδα ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, ο οποίος αναλογικά φτάνει στο ποσοστό του 6% πανελληνίως.
Έπειτα από πρόσκληση επισκεφθήκαμε τον χώρο των τμημάτων της Αναγέννησης της οδού Ορλάνδου, όπου συναντήσαμε τον πάντοτε δημιουργικό και προσήνη Κώστα Μπανιά, ο οποίος μας παρουσίασε κάποια δείγματα από την προσωπική του συλλογή και στοιχεία από τη νέα του υπό έκδοση προσπάθεια.
Είδαμε και το ιστορικό αρχείο του τμήματος Χάντμπωλ και συγκινηθήκαμε με κάποια από τα άρθρα που ο Νίκος Κοντογιώργος έγραφε για την πρωταθλήτρια Ευρώπης Χάντ μπωλ γυναικών. Μια ζώσα ιστορία…
Οι φίλοι της ιστορικής ομάδας επεσήμαναν αν τελικά ο χώρος που έχει επιλεγεί για να γίνει η Δομή Κέντρου Ημέρας ατόμων με άνοια είναι ο κατάλληλος, αναφέροντάς μας συγκεκριμένα μειονεκτήματα του κτηρίου.
Καταρχήν φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος, είχε λειτουργία αποθήκης κατά την χρήση του ως κλινική. Είναι υπόγειο και έχει δυο σκάλες προσωπικού (όπως τις λέγαμε παλιά) μια από το εσωτερικό του κτηρίου, δίπλα από την είσοδο του ωδείου και μια ακόμη σκάλα από την οδό Τζουμέρκων.
Μέσα στο χώρο, πίσω από την κεντρική αίθουσα υπάρχουν κακοδιατηρημένα δωμάτια, που δυστυχώς έχουν έντονη την οσμή της μούχλας και της υγρασίας και βέβαια το εγκατειλλημένο λόγω της αχρησίας παλιό λεβητοστάσιο του κτηρίου. Δεν ξέρουμε βέβαια αν με ένα φρεσκάρισμα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση, αλλά η σημερινή οπτική είναι αν μη τι άλλο απογοητευτική.
Από κει και πέρα, να σημειωθεί ότι υπάρχει μια αμφιβολία αν το συγκεκριμένο ακίνητο είναι υπόγειο ή ισόγειο… Αυτό σαφώς έχει να κάνει με την οπτική του κάθε ανθρώπου: η κλίση της Οδού Ορλάνδου σαφώς δίνει το δικαίωμα να χαρακτηριστεί εξίσου η αίθουσα ως τουλάχιστον ημιυπόγειο, αν σκεφτεί κανείς ότι βρίσκεται κάτω από τα σκαλιά της κεντρικής εισόδου του μεγάρου, που οδηγούν στο δημοτικό ωδείο.
Από την άλλη, επισημαίνεται ότι το κτήριο αυτό ευρισκόμενο δίπλα σε έναν δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας όπως είναι η Ορλάνδου, μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιον άθρωπο με προβλήματα άνοιας, καθώς κινδυνεύει να εκτεθεί στην οδική κίνηση και να προκληθεί ατύχημα.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι ζητήματα που τίθενται εν όψει της εκπεφρασμένης βούλησης του Δήμου Αρταίων να μεταφέρει τα τμήματα της Αναγέννησης του Χάντμπωλ και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Όπως και να έχει όμως είναι βέβαιο ότι πριν να γίνει η οποιαδήποτε μεταφορά, ο Δήμος Αρταίων θα επιθεωρήσει τον χώρο, μαζί με την υπεύθυνη του προγράμματος αρτινή νευρολόγο κ. Παρασκευή Σακκά, προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί η καταλληλότητα του χώρου.
Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε την αληθινή αγάπη των ανθρώπων, που έχουν εγκατασταθεί με τις ομάδες και φρόντισαν να αναδείξουν τον χώρο. Το έχουν καθαρίσει, έχουν φτιάξει τουαλέτες, έχουν φυτέψει δέντρα και λουλούδια και έτσι από ένα παρατημένο ακίνητο έγινε ένα ζωντανό κύτταρο προσφοράς και ενθουσιασμού.
Επισημαίνουν ότι μπορούν να υπάρξουν και εναλλακτικές προτάσεις, όπως π.χ. το κτήριο των ΚΑΠΗ, καθώς σε άλλους Δήμους, όπως π.χ. στην Κηφισιά, η Δομή συλλειτουργεί με τα ΚΑΠΗ ή ακόμη και άλλα ακίνητα, που ανήκουν στην Ι.Μ. Άρτας, όπως το εντευκτήριο στην Αγία Σοφία.
Οι άνθρωποι δεν έχουν βέβαια κοινωνική αναισθησία, ούτε θεωρούν ότι ο Συμβουλευτικός Σταθμός δεν μπορεί να λειτουργήσει, θεωρούν όμως ότι ουσιαστικά πρέπει να αφήσουν κάτι που με πολύ αγάπη και ευαισθησία οι ίδιοι αγκάλιασαν και φρόντισαν τόσο καιρό και κατόρθωσαν να εντάξουν στην ιστορία των τμημάτων τους. Άλλωστε στο κτήριο αυτό έχουν ήδη τρεις φορές μεταφερθεί, ανάμεσα στους ορόφους, ώστε στο τέλους κατέληξαν στο υπόγειο αυτό.

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης είχε την Τετάρτη συνάντηση με τη νέα διοίκηση της Αναγέννησης, όπου ετέθη και το θέμα αυτό, με πρόταση εκ μέρους του Δήμου για την εύρεση ενός νέου χώρου στις Εργατικές Κατοικίες, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Αρταίων. Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η σκέψη αυτή τότε διασπάται κυριολεκτικά η ενότητα της παρουσίας των τμημάτων της ομάδας, καθώς αφενός το σωματείο φιλάθλων καταργείται με το νέο αθλητικό νόμο, το ποδοσφαιρικό τμήμα πηγαίνει στις εργατικές κατοικίες και το τμήμα χάντμπωλ μεταφέρεται στα γραφεία της Ομοσπονδίας χειροσφαίρισης Ελλάδος, σε ένα μικρό απομονωμένο χώρο.
Για να καταλάβουμε και την λειτουργικότητα του χώρου, ορισμένα στοιχεία για τους συμβουλευτικούς σταθμούς άνοιας.
Πως λειτουργεί ο
Συμβουλευτικός Σταθμός
Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ). Το έργο αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.
Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών είναι η αρτινή καθηγήτρια Δρ Παρασκευή Σακκά, η οποία σε δηλώσεις της στον τύπο έχει αναφέρει ότι η ίδρυση δικτύου Συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια στη χώρα μας. Σε μία κοινότητα φιλική προς την άνοια, τα άτομα με άνοια έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και νιώθουν ενσωματωμένοι, με δυνατότητα συμμετοχής, επιλογής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους. Μία κοινότητα φιλική προς την άνοια αποτελείται από μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, μέσα συγκοινωνίας, δημόσιους χώρους που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια.

Ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό;
Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.
Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό.
Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στο γιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού. Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα