11.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

ΚΟΝΣΕΡΒΟΕΛΙΑ ευκαιρία για την Άρτα

Διαβάστε επίσης

Το ΥΠΑΑΤ κατέθεσε φάκελο για την ενίσχυση από τις επιπτώσεις COVID 19 της κονσερβοελιάς / Άμφισσας

Το θέμα της ακαρπίας της κονσερβοελιάς ενδιαφέρει άμεσα τους παραγωγούς της περιοχής Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας, καθώς παρά το γεγονός ότι η παραγωγή φέτος επλήγη σφόδρα, δεν υπήρξε πρόβλεψη για αποζημίωση, την οποία είχαν πάρει οι ποικιλίες καλαμών και Χαλκιδικής και όσες είχαν δηλωθεί διπλά στο ΟΣΔΕ ως παραγωγή λαδιού.
Υπάρχει μια ευχάριστη εξέλιξη, που όμως πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και να την αξιοποιήσουμε αναλόγως, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε, ότι έχει κατατεθεί από το ΥπΑΑΤ φάκελος για την ενίσχυση στην επιτραπέζια κονσερβοελιά/ αμφίσης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η οποία μέχρι τώρα είχε εξαιρεθεί από όλες τις αποζημιώσεις.
Ειδικότερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/7 στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας για να συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας, που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της ελιάς φέτος στο νομό της Φθιώτιδας, συμμετείχαν πλήθος ελαιοπαραγωγών της Ανατολικής Φθιώτιδας, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας Χρήστος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Οικονόμου Γιάννης, οι βουλευτές του νομού κ. Κοτρωνιάς Γεώργιος, κ. Χειμάρας Θεμιστοκλής, κ. Σαρακιώτης Ιωάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, κ. Καρακάτζας Αθανάσιος, η Δήμαρχος Στυλίδας κα. Στεργίου Βιργινία με τους αντιδημάρχους καθώς και εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Φθιώτιδας.
Όλοι αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα της ακαρπίας υφίσταται και δεσμεύτηκαν από κοινού να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και να υπάρξει μία δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών.
Από την συζήτηση προέκυψε ότι προχώρησε η κατάθεση του φακέλου από το ΥπΑΑΤ, για ενίσχυση στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας κονσερβολιά/άμφισσης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η οποία μέχρι τώρα είχε εξαιρεθεί αδίκως από όλες τις αποζημιώσεις. Διευκρινιστικά θα θέλαμε να σημειώσουμε, προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, ότι σύμφωνα με την πρόταση που έγινε γνωστή από το ΥπΑΑΤ, δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση και συνεπώς δεν υπήρξε δέσμευση ως προς το ύψος και το χρονικό διάστημα της αποζημίωσης.
Επίσης ανακοινώθηκε, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο στην νέα ΚΑΠ, να συμπεριληφθεί η επιτραπέζια ελιά στα προϊόντα συνδεδεμένης επιδότησης, το οποίο θα δώσει επιπλέον όφελος στους καλλιεργητές επιτραπέζιας ελιάς.
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, αλλά ΤΩΡΑ πρέπει οι ενώσεις των ελαιοπαραγωγών να διεκδικήσουν η ενίσχυση σην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας κονσερβοελιά να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και συγκεκριμένα στην Άρτα, την Αιτωλοακαρνανία, την Άμφισσα, την Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Βόρεια Εύβοια, την Μαγνησία και την Λάρισα.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς κ. Γεώργιο Ντούτσια, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός και ζήτησε να υπάρξει αντίστοιχη προσπάθεια από τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, έτσι ώστε να επεκταθεί η ενίσχυση σε όλες τις περιοχές της χώρας που παράγουν κονσερβοελιά.

Φάκελλος στην Ε.Ε.
για την ακαρπία

Περαιτέρω ο κ. Ντούτσιας μας επισήμανε την προσπάθεια που κάνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, προκειμένου να αναδείξει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την μειωμένη παραγωγή στην επιτραπέζια ελιά, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Το πρόβλημα τείνει να λάβει διαστάσεις εθνικής οικονομικής κρίσης, καθώς η ελιά αποτελεί ένα εξαγωγικό προϊόν αξίας περίπου 550 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην εφοδιαστική αλυσίδα από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή και βέβαια εξαρτώνται από αυτόν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ομάδες ενδιαφερομένων (προμηθευτές, εργάτες, logistics, μεταφορείς, μεταπωλητές κλπ). Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι απλά και η επίπτωση της ακαρπίας λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντική.
Για τον λόγο αυτό η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, θεωρεί απαραίτητη την υποβολή φακέλλου με το θέμα αυτό για να προωθηθεί στην Ε.Ε., προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για ευθύνη των καλλιεργητών, αλλά για αποτέλεσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Ο φάκελλος θα πρέπει να περιέχει τεκμηρίωση από επιστήμονες κάθε είδους και να αποδεικνύουν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαίο γεγονός και έχει τεράστιες επιπτώσεις.
Αντίστοιχο φάκελλο ετοιμάζουν προς υποβολή και άλλες ελαιπαραγωγές χώρες που έχουν πληγεί εξίσου από την ακαρπία, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες ζητούν να επιδοτηθεί η παραγωγή τους.
Η περιοχή της Άρτας πρέπει να ενεργοποιηθεί και να συμβάλλει πολιτικά και με κάθε τρόπο έτσι ώστε αφενός να ενταχθεί η κονσερβοελιά της περιοχής μας στον φάκελο για την ενίσχυση από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά και να προωθηθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ακαρπία στην ελιά, ελέω της κλιματικής αλλαγής.

Η ακαρπία ήρθε για να μείνει

Το πρόβλημα της ακαρπίας ήρθε για να μείνει στην περιοχή και ήδη βλέπουμε ότι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης, μπορεί να έχει επιπτώσεις που μακροχρόνια, θα επηρεάσουν σοβαρά τον τρόπο ζωής μας. Αλλά άμεσα αν δεν ληφθεί μέριμνα και στρατηγικός σχεδιασμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρχουν τρομερές επιπτώσεις σε επίπεδο μικροοικονομίας, αλλά και μακροοινομιμίας.
Οι παραγωγοί της περιοχής δεν βιώνουν μόνο την ακαρπία στις ελιές… Ήδη η Άρτα έχει ως σημαντικό πρόβλημα την ακαρπία στα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια και τα άλλα παραγωγικά δέντρα. Οι οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις αισθάνονται τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης και διαβλέπουν ότι τον επόμενο χρόνο, τα πράγματα θα είναι ιδιαιτέρως σφιχτά για το οικογενειακό εισόδημα, που προέρχεται από την αγροτική παραγωγή. Αλλά και πέρα από αυτό θα υπάρξουν και άλλες επιπτώσεις, στην αγορά εκείνη που συνδέεται με τα αγροτικά προϊόντα. Εκτός του γεγονότος ότι το τελικό προϊόν θα φτάσει στον καταναλωτή πανάκριβο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιδράσεις και σε υπηρεσίες, που εμπλέκονται με το εμπόριο και την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς κ. Γ. Ντούτσιας, προσκαλεί όλους τους φορείς να κάνουν το αυτονόητο: να δηλώσουν επισταμένως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι εθνικό, δεν έχει να κάνει με τυχαία μετερεωλογικά φαινόμενα, αλλά είναι μόνιμο και θα επηρεάσει τις εθνικές και την ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να αντιμετωπιστεί λοιπόν ως μια ακόμη παρενέργεια της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την σοβαρή και πλήρη αντιμετώπισή του.

ΚαΙΝ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα