18.8 C
Arta
22 Μαΐου 2024

Ν. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολιτών και του Δήμου

Διαβάστε επίσης

Κατασκευή αγωγού ύδρευσης μήκους 90 χιλιομέτρων για Ήπειρο- Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα

Ανησυχία προκάλεσε η εξαγγελία κατασκευής αγωγού ύδρευσης μήκους 90 χιλιομέτρων για την Ήπειρο- Αιτωλ/νια- Λευκάδα, που έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά το άμεσο χρονικό διάστημα, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ως τρόπους χρηματοδότησης είτε μέσα από ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε μέσω της ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης με μορφή ΣΔΙΤ, καθώς πολίτες και φορείς, όπως η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή στην Άρτα θεωρούν ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης και κατ΄επέκταση του νερού.
Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Ζηρού κ. Νίκο Καλαντζή, προκειμένου να μας ενημερώσει αναφορικά με την εξέλιξη αυτή και κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με τον φορέα διαχείρισης του νερού από τις πηγές του Αγ. Γεωργίου στον Δήμο Ζηρού, ο οποίος ως γνωστόν λάμβανε και ανταποδοτικά οφέλη για λογαριασμό της πάλαι ποτέ Κοινότητας.
Ο κ. Καλαντζής απαντώντας στις ερωτήσεις μας επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές, με την κατάργηση των φορέων διαχείρισης και των συνδέσμων ύδρευσης και στην θέση αυτών θα υπάρξει ένας νέος φορέας.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, προσπάθεια όλων είναι να διατηρηθεί χαμηλή η τιμολόγηση των Δήμων αφενός και αφετέρου να διασφαλιστούν τα ανταποδοτικά οφέλη για την Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

  • Έγινε πρόσφατα εξαγγελία κατασκευής αγωγού ύδρευσης μήκους 90 χιλιομέτρων για την Ήπειρο- Αιτωλ/νια- Λευκάδα, με ΣΔΙΤ, που επιδιώκεται από την κυβέρνηση κατά το άμεσο χρονικό διάστημα. Ποια είναι η ενημέρωσή σας γι’ αυτό;
    Πράγματι είναι ένα μεγάλο έργο για το οποίο εκπονήθηκε μακροχρόνια και ενδελεχής μελέτη η οποία όπως μας ενημέρωσαν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ολοκληρώθηκε. Έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα για χρηματοδότηση του έργου, είτε μέσα από ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε μέσω της ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης με μορφή ΣΔΙΤ. Άποψή μας είναι ότι επειδή ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ, να υλοποιηθεί τμηματικά και να δοθεί προτεραιότητα, στα τμήματα και τους τομείς που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα Αυτό ωστόσο είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Ποιος φορέας έχει την ευθύνη της διαχείρισης του νερού από τις πηγές Αγ. Γεωργίου; Πόσο θα επηρεάσει αυτή η απόφαση το ισχύον καθεστώς;
    Εκείνος που διαχειρίζεται το νερό των πηγών του Αγίου Γεωργίου είναι ο σύνδεσμος ύδρευσης Φιλιππιάδας – Πρέβεζας, ενώ υπάρχουν και οι σύνδεσμοι Άρτας και Λευκάδας με ευθύνη τους αγωγούς που υδρεύουν τις δύο αυτές περιοχές. Ήδη με απόφαση που λήφθηκε σε ειδική συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου μας, θα συσταθεί ένας νέος φορέας ο οποίος θ’ απορροφήσει τους τρεις υπάρχοντες και θα έχει την ευθύνη του συνόλου του αγωγού.
  • Έχετε επικοινωνήσει με κυβερνητικούς παράγοντες για να εκθέσετε τις απόψεις του Δήμου στο θέμα αυτό;
    Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία κι όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και υποβάλλουμε τα αιτήματά μας. Αταλάντευτη θέση μας είναι να μην μεταβληθεί η τιμολόγηση των Δήμων και κατ’ επέκταση των συμπολιτών και βέβαια να διασφαλιστούν με θεσμοθέτηση, τα ανταποδοτικά οφέλη για την Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα