19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Κατευθυντήριοι άξονες και στοχεύσεις για  Τουρισμό  και «Ξενία»

Διαβάστε επίσης

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Ενδιαφέρουσα  και με ζωντάνια ήταν η 1η Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Αρταίων η οποία  πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα  26 Φεβρουαρίου    στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ώρα 18:30, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α και 67 του Ν. 3852/2010 (Α΄87), όπως ισχύουν, με μοναδικό θέμα συζήτησης: «Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024».

Τα θέματα τα οποία μεταξύ άλλων κυριάρχησαν ήταν αυτό της απένταξης του Ξενία και της απώλειας 12 εκατ.  για το Δήμο Αρταίων καθώς και αυτό της Τουριστικής ανάπτυξης  της πόλης της Άρτας κατά την συζήτηση του οποίου αναφέρθηκαν ελλείψεις, παραλήψεις και καθυστερήσεις. 

Προς αυτή την κατεύθυνση  προτείνονται  σχεδιαζόμενες διέξοδοι για την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και παραμονή μεγαλύτερο χρόνο των διερχόμενων ταξιδιωτών προκειμένου να απολαύσουν τα πολλά και αξιόλογα αξιοθέατα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που διαθέτει η Άρτα. 

Λόγος έγινε επίσης για εμπλουτισμό και διανομή σε ξενοδοχεία αλλά και όπου αλλού αυτό κρίνεται απαραίτητο, διαφημιστικών ενημερωτικών εντύπων αναδεικνύοντας ιστορική αλλά και την γενικότερη φυσιογνωμία της περιοχής.  

Από την συζήτηση και τους υψηλούς τόνους κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης το μάτι μας στέκει στα 12 εκατ που χάθηκαν για το  «Ξενία και εστιάζουμε σε αυτό όπως συνέβη και με τους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους.

Κοιτάζοντας όμως πίσω, η σκέψη μένει κάπου εκεί στο τέλος της τρίτης τετραετίας του Αείμνηστου Δήμαρχου Αρταίων Κώστα Βάγια όταν οι καταστάσεις τον οδήγησαν να κλείσει το Κάστρο της Άρτας. 

Μία αξιόλογη παρουσία με ένα γλαφυρό και δυναμικό αποτύπωμα για την πόλη.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο «αυλάκι». Πέρασαν πολλοί και ικανοί Δήμαρχοι αλλά κανείς δεν κατάφερε να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» του Κάστρου και του «Ξενία της Άρτας.

Τα δύο θέματα που κυριάρχησαν χθες, εκ των οποίω η συνολική Τουριστική Ανάπτυξη της Άρτας το οποίο προτάθηκε προς συζήτηση από τη νέα Δημοτική Αρχή και το θέμα του «Ξενία» το οποίο ετέθη από την πλευρά της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Δύο θέματα όμως που  είναι αλληλένδετα και αποτελούν την προμετωπίδα της εικόνας και των δυνατοτήτων ανάπτυξης  της Άρτας. 

Είναι σημαντική η απώλεια των χρημάτων. 

Σημαντικότερη απώλεια είναι η απώλεια που κληρονόμησαν όμως ολόκληρες γενιές που δεν έχουν ως περιουσία τους στιγμές, βιώματα και την αίσθηση του πλούτου μέσα στο Κάστρο της Άρτας.

Αυτές τις απλές βόλτες τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα και τον καφέ μέσα στην ήρεμη πέτρινη αγκαλιά του και την δυνατότητα να αισθανθούμε μέσα στην «καρδιά» του την πολιτιστική φωνή όμορφων διοργανώσεων εντάσσοντας το συνολικά μέσα στην δική μας ζωή.

Δεν ακούστηκε πόσο είναι αυτό το κόστος… 

Βρέθηκε εκτός ΕΣΠΑ το έργο του «Ξενία» . Ο Δήμος Αρταίων δεν πρόλαβε τις διαδικασίες παρά το γεγονός ότι κέρδισε την προσφυγή από το Ελεγκτικό όμως η Διαχειριστική Αρχή ήταν αρνητική όπως έκανε γνωστό ο  Δήμαρχος Αρταίων, για να υπογραμμίσει:

 «Δεν προλάβαμε να γίνει σύμβαση παρότι κερδίσαμε την προσφυγή από το Ελεγκτικό καθώς η Διαχειριστική Αρχή ήταν αρνητική.

Θα γίνει νέα προσπάθεια ένταξης τον Απρίλιο για Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο. Περιμένουμε νέα πρόσκληση».

«Δεν θέλουμε να γίνει Βιβλιοθήκη και Ωδείο και θα προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε τη μελέτη. Αν δε γίνει τελικά Ξενοδοχείο θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Πολυχώρου».

 «Θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο τον συγκεκριμένο χώρο, τροποποιώντας τη μελέτη.. Δεν έχουμε ανάγκη από Ωδείο και Βιβλιοθήκη. Θεωρώ ότι μπορώ να τροποποιήσω τη μελέτη για καλύτερη χρήση». 

 «Γιατί να κάνω Ωδείο και Βιβλιοθήκη και να μην κάνω χώρους φιλοξενίας και άλλες πολιτιστικές χρήσεις» ,τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας για να βρεθεί εμπρός σε σειρά ερωτήσεων τόσο από τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Τσιρογιάννη  όσο και την επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Βάσω Αμπελογιάννη.  

Τώρα αυτό που μένει είναι να δούμε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις για το πότε θα καταφέρει η  πραγματική ματιά αγάπης  να εντάξει όλους μαζί σε μία ουσιαστική και ποιοτική πραγματικότητα, σε έναν πολλά υποσχόμενο τόπο, που αναπόσπαστο κομμάτι είναι το Κάστρο και το «Ξενία», τα ανεκτίμητα Βυζαντινά μας Μνημεία, η φυσική ομορφιά αλλά και το πλούσιο και πολυτάλαντοι ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει.  

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα