17.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ TAE KWON DO , ΜΕ ΟΛΙΓΗ ΑΠΟ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΛΙΑΤΣΟΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να δρομολόγησαν τον διχασμό στο εσωτερικό του, την αναβολή της σύγκρουσης μέχρι τις ευρωεκλογές και την μέχρι τότε ανοχή της προεδρίας του κ. Στέφανου Κασσελάκη, όμως η απορία παραμένει . Και αυτή δεν είναι άλλη από το γιατί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να παρέμβει στο παρά πέντε της έναρξης του  4 ου κομματικού Συνεδρίου. Και συνακόλουθα ,  παρασκηνιακά κινούμενος, να  προωθήσει  την υποψηφιότητα της «δικής του»  κ. Όλγας Γεροβασίλη, ως ανθυποψήφιας του κ. Κασσελάκη για την προεδρία  του κόμματος, φυσικά πάντα στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν  νέες εσωκομματικές εκλογές, που άλλωστε ήταν και  η πρότασή του .

Αναμφισβήτητα η εικόνα του Σύριζα, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο κ. Στ. Κασσελάκης,  δεν είναι η καλύτερη για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό  κατά μία έννοια ενοχοποιεί τον νυν πρόεδρο, κάτι που έχει απογοητεύσει σφόδρα την πλειονότητα  του 31,53% της  δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ(σ.σ, των εκλογών του 2019) αλλά και μια υπολογίσιμη μερίδα του 18% (σ. σ των εκλογών του Ιουνίου 2023), με τις απώλειες μάλιστα να χτυπάνε κόκκινο  μεταξύ των  μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρων του. Ειδικότερα: 

 • Η Αλλαγή ηγεσίας και η με την βοήθεια Τσίπρα  εκλογή  Κασσελάκη. 

• Η αποχώρηση ενός τμήματος  του κόμματος .   

Ο αθεράπευτος ναρκισισμός του προέδρου( σ. σ: ενδεικτική η δήλωσή του “φέρτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές )

 • Ο αυταρχισμός του ανδρός (σ. σ,  όταν , για παράδειγμα, στην  ψήφιση του ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επέβαλε στους βουλευτές του την ξένη για ένα αριστερό κόμμα κομματική πειθαρχία).

•  Η λιγότερη απασχόληση με τις υποθέσεις του κόμματος και η περισσότερη για τον εαυτό του κ.ά.  

.δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα εσωτερικής αμφισβήτησής του

Παρά ταύτα ο νυν πρόεδρος συνέχισε ακάθεκτος να προβάλει εαυτόν με τις γνωστές «αμερικανιές» και παρουσία αστέρα τηλεοπτικού ριάλιτι. Άλλοτε με ομιλίες σε ολιγομελείς ομάδες ακροατών και αγκαλιές με πολίτες  , άλλοτε συζητώντας με αγρότες ανεβασμένος στα τρακτέρ, άλλοτε να τον βλέπουμε να βολτάρει αυτάρεσκα με τον σύντροφό του, ή να κουρεύεται ή να βγάζει βόλτα τον σκύλο του. Και άλλοτε ως γνήσιος βερμπαλιστής   να προαναγγέλλει ριζικές αλλαγές στο κόμμα του

Κακά τα ψέματα αλλά το αποτέλεσμα των πιο πάνω εμφανίσεων του κ. Κασσελάκη,   πέραν του εντεινόμενου  κλίματος της μη επίσημης αμφισβήτησης στο πρόσωπό του, αντίθετα στο Συνέδριο αυτή πολιτικό-κομματικά ισοδυναμούσε με πρόταση μομφής, όχι μόνο από την πλειονότητα των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ευρύτερο κοινό των μεγαλύτερης ηλικίας συνέδρων.. Κάτι  το οποίο, άλλωστε, αντανακλούσε και στις αρνητικές διαθέσεις πολλών το πάλαι ποτέ φίλα προς το κόμμα διακείμενων αριστερών πολιτών, οι οποίοι, τουλάχιστον με τα δημοσκοπικά ευρήματα, φαίνεται να διαρρέουν προς άλλες κατευθύνσεις. 

Ο τ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προ αυτού,   του υπό κατάρρευση κομματικού σκηνικού, αποφάσισε να παρέμβει αποφασιστικά, όχι όμως με  φυσική παρουσία. Και τούτο, προφανώς για  να μη γίνει ο ίδιος μέρος του επικρατούντος εσωκομματικού διχασμού (σ. σ, αναντίλεκτα τα νεότερα σε ηλικία και μικρότερη κομματική ιστορικότητα μέλη του συνεδρίου, ήταν αναφανδόν και θορυβωδώς υπέρ του κ. Κασσελάκη).Κατά δεύτερο παρενέβη ηχηρά! Αφ’ ενός για να δείξει στον κόσμο του Σύριζα ότι ενδιαφέρεται μεν για να σταματήσει η περαιτέρω η κατρακύλα του κόμματος ,δίνοντας όμως το μήνυμα του υπέρ άνω και: ότι ο ίδιος ίσταται μακράν  των τεκταινόμενων του συνεδρίου. και κυρίως, πως για αυτόν, δεν τίθεται, πλέον, θέμα για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο επιστροφή του  στην ηγεσία του κόμματος. 

Αφ’ ετέρου ο κ. Αλ. Τσίπρας με την παρέμβασή του, ήθελε να δείξει στον νυν πρόεδρο ότι με την πρόταση της εκ νέου προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες-και εφόσον τελικά σε αυτές  θα επικρατούσε- θα αναβαπτίζονταν ως ηγέτης, θέτοντας τέρμα στην αμφισβητούμενη προεδρία του. 

Παράλληλα με την προώθηση της προεδρικής υποψηφιότητας  της σιδηράς κυρίας του Σύριζα -και στελέχους της απολύτου εμπιστοσύνης του- κ. Όλγας Γεροβασίλη  ο τ. πρόεδρος του κόμματος προσέβλεπε στο πρόσωπο της τη  δημιουργία ενός  ισχυρού πόλου στο εσωτερικό του κόμματος, με διττό  ρόλο. Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι τελικά θα διεξήγοντο οι εσωκομματικές και η κ. Όλγα Γεροβασίλη  κέρδιζε την προεδρία, έβλεπε  να σταματούν τα εσωκομματικά παρακμιακά φαινόμενα, που λίγο-πολύ πιο πάνω επισημάνθηκαν και επομένως ο   ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούνταν σε ήρεμα νερά. Και ότι με τη νέα πρόεδρο η σύνεσηη σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και η εμπειρία της ηγεσίας, θα επανέρχονταν στο κόμμα. Κάτι άλλωστε που(ο τ. πρόεδρος) θεωρεί. αναγκαίο  όχι μόνο για την ανάκαμψή του κόμματος, αλλά και για την ομαλοποίηση των συνθηκών  έναρξης διαλόγου  με άλλα  κόμματα του προοδευτικού χώρου, που για τον κ. Αλ. Τσίπρα είναι σκοπός.. Υπό την έννοια ότι, μέσα από κάποιες  minimum  συγκλίσεις επί κομματικών προγραμμάτων, θα μπορούσε να προκύψει ένας μεγάλος  κομματικός συνασπισμός με προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό κατά τον τ. πρόεδρο ήταν εξ’ αντικειμένου αδύνατο να προχωρήσει με τον κ. Κασσελάκη αρχηγό….  Άλλωστε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με την επικείμενη δημιουργία από τον ίδιο  πολιτικού ιδρύματος συγκροτούμενου από επιφανείς ελληνικές και ξένες προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης -που σημειωτέον προοιωνίζεται παρεμβάσεις μέσα από σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα και εξωτερικό- με τις  συχνές επαφές  με  επώνυμους ευρωπαίους ιθύνοντες  της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίαςμάλλον σε κάτι μεγαλύτερο από την επιστροφή του στον Σύριζα προσβλέπει. Και ο νοών νοείτω! 

Αντιθέτως εάν την παρτίδα κερδίσει ο κ. Κασσελάκης  πάλι τα περί την κ. Όλγα Γεροβασίλη στελέχη, που στην συντριπτική τους πλειονότητα πολιτικά προφανώς άδουν  στις συχνότητες του κ. Αλ. Τσίπρα, θα μπορούν, ασκώντας ένα είδος εποπτείας εκ των έσω, να αποτρέψουν τυχόν βλαπτικές για το κόμμα κινήσεις, του εκ νέου εκλεγέντος προέδρου(σ. σ, αλλαγή ονόματος, λευκή επιταγή μέχρι τις εθνικές εκλογές, ανασύσταση κομματικών οργάνων κ.ά). 

Ωστόσο, ένα από τα μυστήρια που αφορά στα τεκταινόμενα του 4 ου Συνεδρίου του Σύριζα, είναι η παρέμβαση  της τριάδας των ιστορικών στελεχών: Γιώργου Τσίπρα, Ν. Παππά και Σωκράτη Φάμελλου. Με την οποία τα εν λόγω  στελέχη -και μεγάλη επιρροή ασκούντα στα μέλη του Συνεδρίου-,  έκαναν το απρόσμενο. Δηλαδή ζήτησαν και πήραν την έγκριση του Συνεδρίου για ματαίωση των προεδρικών εκλογών. Αν και στελέχη του κλίματος Αλέξη Τσίπρα -και για κάποιους παρατηρητές κάτι παραπάνω από φίλα προσκείμενα στον τ. πρόεδρο- με την παρέμβασή τους ήρθαν να τον ακυρώσουν. 

Ωστόσο, εδώ, την πολιτική λογική έρχεται να υποκαταστήσει η συνομωσιολογία, αν όχι η πολιτική πρακτική του εμβληματικού Μακιαβέλι. Δηλαδή  ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας , στην ουσία με αυτά και με αυτά από τη μία πλευρά ζήτησε την διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών και από την άλλη είχε στο τσεπάκι του την ματαίωσή τους,. Γιατί αυτό πραγματικά συνέβη όταν η  επίμαχη πρόταση, ενώπιον ενός κοινού συνέδρων σε ψυχολογική φόρτιση τελούντων υπέρ του «πυροβολούμενου» νυν προέδρου  από τον τέως και   την επίκληση της ενότητας του κόμματος,  κυρίως εν όψει των ευρωεκλογών,  ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα περνούσε.. 

Έτσι με τα όσα θα ακολουθούσαν και ο Κασσελάκης θα έβγαινε ενισχυμένος από το Συνέδριο με πιθανότατη συνέπεια, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, να σταματήσει η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Και ο, υπό την δική μας Όλγα Γεροβασίλη,  συγκροτηθείς ισχυρός εσωκομματικός πόλος θα μπορεί εύκολα να αντιτίθεται  σε τυχόν ακτιβισμούς του νυν προέδρου. Και κοντά σε αυτά με έναν ΣΥΡΙΖΑ κατά μία έννοια «συμπαγή», «ελεγχόμενο» και «συνεργάσιμο», πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας, να διευκολύνεται στην, υπό την ηγεσία του, δημιουργία ενός συλλογικού κομματικού φορέα της κεντροαριστεράς ικανού να αναμετρηθεί με αξιώσεις στη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι στο νέο μετά-συνεδριακό σκηνικό που προέκυψε και ξέχωρα από αν και πότε θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως από κάποιους με επίταση υποστηρίζεται,  όλοι βγήκαν ωφελημένοι. Και ο Αλέξης και ο Στέφανος, και η Όλγα…. Ειδικότερα διαφυλάχτηκε,: έστω προσωρινά. η ενότητα του Σύριζα. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με την αποστασιοποίησή του από τα στενά κομματικά επιγενόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα έπονται όσον αφορά τις επιδιώξεις του, διατηρεί ανέπαφο και μάλλον επαυξάνει το ηγετικό του ίμαντζ  στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

 Ο κ. Στ. Κασσελάκης διατήρησε την προεδρία του κόμματος και κατ’ αυτόν του… δόθηκε λευκή επιταγή διοίκησής του μέχρι τις εθνικές εκλογές. Η. κ. Όλγα Γεροβασίλη αναβαθμίστηκε κομματικά αφού εκτός των άλλων, εκ των πραγμάτων έχει εγγράψει υποθήκη για μια μελλοντική μεταβατική ή κανονική προεδρία  

Όλα αυτά βέβαια μέχρι την επόμενη εσωτερική σύγκρουση  αν και όποτε αυτή επισυμβεί.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα