13.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

Κώστας Μπάρκας: «Aγρόν ηγόρασε» η απάντηση του υπουργού υγείας στην Επίκαιρη ερώτηση του Κώστα Μπάρκα για τις ελλείψεις στην υγεία στην Ήπειρο.

Διαβάστε επίσης

Παρά τις τραγικές ελλείψεις  στο δευτεροβάθμιο και στο τριτοβάθμιο επίπεδο Υπηρεσιών Υγείας στην Ήπειρο, με την κατάσταση να είναι χειρότερη στα Κέντρα Υγείας και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, ο Υπουργός  Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, που κλήθηκε να απαντήσει στη βουλή για τις ελλείψεις των  δομών υγείας στην Ήπειρο, δεν έδωσε απαντήσεις. 

Χαρακτηριστικά ο Βουλευτής δήλωσε : «Ο Υπουργός αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές όσον αφορά  τις προσλήψεις στη χώρα, και στις επίμονες ερωτήσεις μου, ειδικά, για νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα,  που το υφιστάμενο είναι το αρχαιότερο κτηριακά κτήριο της Ελλάδας, «Αγρόν ηγόρασε».      

Η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Υγείας, όχι μόνο αρνείται να καλύψει τις υφιστάμενες οργανικές ανάγκες του ΕΣΥ στην Ήπειρο, ιδίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά επιλέγει επίμονα τη λογική των συμβασιούχων, οι οποίοι και αυτοί τελούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και ομηρίας και αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως κομματικό λάφυρο. Οι όποιες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που με τυμπανοκρουσίες ανακοινώνει η κυβέρνηση κατά καιρούς, είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο οι ενδιαφερόμενοι δύο χρόνια μετά την δημοσίευσή τους, είτε να έχουν βρει  αλλού δουλειά, είτε να έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν σε χώρες τις Ευρώπης για την εργασιακή τους αποκατάσταση.

Η Ήπειρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του ΕΣΥ, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να «λύσει» με πρόχειρα και εμβαλωματικά ημίμετρα (συμβάσεις και μετακινήσεις), ενώ η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Το ΕΣΥ πλήττεται από τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο είναι ήδη εργασιακά εξαντλημένο και έχει προ πολλού υπερβεί τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και αξιοπρέπειας.

Τα χρόνια του κορονοιού η κυβέρνηση χτυπούσε τη πλάτη στους συμβασιούχους των δομών υγείας. Τώρα, δια του αρμόδιου υπουργού, λέει ότι δεν μπορεί, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, να μονιμοποιηθούν όλοι. Θέσεις για γιατρούς και νοσηλευτές η κυβέρνηση δεν έχει, αλλά για πανεπιστημιακή ή έφιππη αστυνομία έχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως έχει αποδείξει και κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της Χώρας, θεωρεί τη στήριξη της δημόσιας υγείας ζήτημα υψίστης προτεραιότητας και θα αντιστέκεται σθεναρά στις όποιες προσπάθειες θέλουν να αλλοιώσουν το δημόσιο χαρακτήρα της.»

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα