10.9 C
Arta
15 Ιανουαρίου 2025

Αρτινό Λαϊκό Χοροστάσι – ένα βιβλίο ορόσημο για την Άρτα

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ παρουσίασε το βιβλίο του Γ.Χ. ΚΟΜΖΙΑ

Από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο Άρτας ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Κομζιά «ΤΟ ΑΡΤΙΝΟ ΛΑΪΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ» στον χώρο του Συλλόγου (δίπλα από το ΚΤΕΛ), στην οποία παρακολούθησαν πάνω από εκατό άτομα.
Το βιβλίο αυτό του Γιώργου Κομζιά, είναι πραγματικά μια έκπληξη, καθώς φαίνεται αμέσως ότι η εργασία που έκανε εκτός από κοπιώδης, είναι μνημειώδης για την Άρτα και πρόκειται να αποτελέσει ένα βιβλίο -ορόσημο, αντίστοιχο με το «Δοκίμιον περί Άρτης και Πρεβέζης» του Σεραφείμ Ξενόπουλου, που γράφηκε μετά την απελευθέρωση της Άρτας.
Το βιβλίο αποτελεί έναν τόμο 406 σελίδων, όπου ο συγγραφέας – ερευνητής αναφέρεται στο αρτινό λαϊκό χοροστάσι γενικά ως εξέλιξη στον χώρο και τον χρόνο, στην ανθρωπογεωγραφία, στα κοινωνικά γεγονότα και τις δραστηριότητες, στα μουσικοχορευτικά δρώμενα και στην φορεσιά.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ κ. Γιώργος Παπαποστόλης, ο οποίος ανέφερε ότι είναι η δεύτερη εκδήλωση με βιβλιοπαρουσίαση που γίνεται και πως ο Σύλλογος έχει σκοπό να προχωρήσει σε επόμενες ανάλογες ποιοτικές παρουσιάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην επαφή του κοινού με το βιβλίο και τον πολιτισμό στην Άρτα.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας, ο οποίος επεσήμανε την σπουδαιότητα του έργου και την σημασία που έχει ο χορός και η μουσική στην τοπική κοινωνία, αλλά και με προεκτάσεις που φθάνουν μέχρι και την οικονομία, την σύνδεση ατόμου και κοινότητας…
Το βιβλίο στην συνέχεια σχολίασαν και παρουσίασαν ομιλητές υψηλού εγνωσμένου επιστημονικού κύρους.
Ο Γιώργος Κοκκώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον συγγραφέα- ερευνητή και στην αξία του έργου του για τον τομέα της ερευνητικής Μουσικολογίας, καθώς μπορεί ο κάθε Ακαδημαϊκός ερευνητής να εξεύρει πολλά στοιχεία για την περιοχή και ιδίως για τις μουσικές συνήθειες μεταξύ τοπικών πληθυσμών και τα όργανα που χρησιμοποιούσαν.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Κονταξής, τέως καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ανέλυσε την δομή του έργου και επεσήμανε από την δική του επιστημονική οπτική, την λαογραφική αξία της έρευνας του Γ.Χ. Κομζιά καθώς αποτελεί μια παρακαταθήκη καταγραφής συμπεριφορών και ιδιωμάτων της περιοχής.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Λάμπρος Ευθυμίου, Εθνομουσικολόγος, ο οποίος εξήρε τον συγγραφέα για το έργο του, αναφέροντας ότι είναι μια κοπιώδης προσπάθεια, που ο τόπος είχε 140 χρόνια να βρει αντίστοιχη καταγραφή.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε ο Ελένη Καρανικόλα – Τσουβέλα, Εκπαιδευτικός Δρ. Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα της παραδοσιακής φορεσιάς, αλλά και του μαντηλιού και ανέδειξε τους συμβολισμούς και την σημασία τους κατά τις προηγούμενες εποχές. Σε συνεργασία με τον συγγραφέα Γ.Χ. Κομζιά και την Ζωή Μπαρτζώκα, η οποία διάβασε κείμενα από το βιβλίο ανέδειξε την σημασία της εμφάνισης στις αρτινές τοπικές κοινωνίες, στα χωριά και την πόλη της Άρτας.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παραδοσιακή ορχήστρα του Γιώργου Φλούδα, η οποία απέδωσε μουσικά ακούσματα της περιοχής, άλλα γνωστά και άλλα υπό εξαφάνιση.
Συγχαίρουμε τον Σύλλογο ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ για την ποιοτική εκδήλωση και ευχόμαστε στον συγγραφέα να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του, για το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα γίνει αντικείμενο έρευνας για όλους τους αρτινούς.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα