13.8 C
Arta
18 Απριλίου 2024

Ο Δήμος Αρταίων αποφάσισε ομόφωνα την αντίδραση του στο πλωτό φωτοβολταϊκό στο ΠΟΥΡΝΑΡΙ

Διαβάστε επίσης

Η Προοπτική του Πλωτού Φωτοβολταϊκού είναι αντίθετη στον προγραμματισμό του Δήμου Αρταίων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Θα αναζητηθεί η βοήθεια από εξειδικευμένο νομικό ή περιβαλλοντικό γραφείο για την υποστήριξη των συμφερόντων του Δήμου.
Αναμένεται νομική και κινηματική αντίδραση

Κατά της Κατασκευής και της λειτουργίας πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο αρταίων η συζήτηση έγινε μετά από αίτημα που είχε υποβάλει Λαϊκή Συσπείρωση και χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ζητηθεί γνωμοδότηση για το έργο και για την περιβαλλοντική Μελέτη.
Εν όψει Μάλιστα αυτού του ενδεχομένου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε αφενός να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους επιστήμονες ώστε να τεκμηριώσει την αρνητική στάση και αφετέρου να κινηθεί νομικά και κινηματικά ώστε να σταματήσουν το έργο.
Ο δήμαρχος αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ανέφερε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το πλωτό φωτοβολταϊκό είναι αντίθετο με το σχεδιασμό του Δήμου που προβλέπει ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Ως Δήμος και δημοτική αρχή δεν είναι αρνητικοί στο να γίνονται επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κάτι πολύ καλό να το προωθήσουμε αυτό είναι αυτά είναι πολύ μικρά υδροηλεκτρικά είτε μικρά είτε φωτοβολταϊκά πάρκα. Το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον εκεί που τοποθετείται μία τέτοια μονάδα και πως επηρεάζει το θέμα την τοπική κοινωνία.
Ο κ. Τσιρογιάννης υπενθύμισε προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου γνωμοδότησε αρνητικά για τις εξορύξεις πετρελαίου στα όρια του Δήμου Αρταίων.
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πανέτας, ο οποίος επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από την άναρχη τοποθέτηση τόσο μεγάλων ενεργειακών μονάδων, και μάλιστα σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Γραμμενίτσα, με αποτέλεσμα να τίθεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία η σύνταξη χωροταξικού σχεδίου στα όρια του Δήμου. Αναφορικά με το ζήτημα της γνωμοδότησης υποστήριξε ότι πρέπει να απευθυνθεί ο Δήμος σε κάποιο εξειδικευμένο νομικό ή περιβαλλοντικό γραφείο για την τεχνική υποστήριξη των θέσεών του.
Ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτών για το Πουρνάρι κ. Γιάννης Σπύρου παρενέβη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επεσήμανε την απογοήτευση, την οποία αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία από την εν κρυπτώ δράση και τον σχεδιασμό στο θέμα του φράγματος Πουρναρίου. Τόσα χρόνια δεν υπήρξε κανένα ανταποδοτικό όφελος για την τοπική κοινωνία από την λειτουργία του φράγματος, υπογράμμισε , σημειώνοντας ότι είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό να ανατρέπεται και ο όποιος σχεδιασμός με αναπτυξιακό χαρακτήρα έχει προγραμματιστεί για την συγκεκριμένη έκταση της λίμνης του Πουρναρίου.
Με τις θέσεις του Γιάννη Σπύρου συμφώνησε και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και του συνδυασμού ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ κ. Τζένη Ταπραντζή, η οποία ανέφερε ότι δυστυχώς η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου σε τέτοιες υποθέσεις είναι μόνο γνωμοδοτικού χαρακτήρα, και καλό θα ήταν να εξευρεθούν τρόποι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο της απειλής να γίνει πραγματικότητα η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην λίμνη Πουρναρίου.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού Γέφυρα στο Μέλλον, πρώην δημάρχου κ. Γιάννη Παπαλέξη, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετετωπιστεί αυτή η εξέλιξη. Το φωτοβολταϊκό έργο που προβλέπεται να κατασκευαστεί στην λίμνη Πουρναρίου θα έχει έκταση ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και θα καλύπτει σχεδόν όλη την υδάτινη επιφάνεια της λίμνης.
«Λείπει ο χωροταξικός σχεδιασμός» επεσήμανε ο κ. Παπαλέξης, ο οποίος ζήτησε να επέμβει ο Δήμος αναφορικά με τα δικαιώματα που έχει στην περιοχή, καθώς δεν είναι δυνατόν να έχει στην ιδιοκτησία του τα 2/3 της επιφάνειας της λίμνης και να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί και αυτός την δυνατότητα της αξιοποίησης της περιοχής.
Η επικεφαλής του συνδυασμού Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή κ. Λίτσα Κιτσαντά παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διάθεση να γίνονται business που να αφορούν τα σκουπίδια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Ποιος ωφελείται από αυτήν την ιστορία» αναρωτήθηκε η κ. Κιτσαντά και κατέληξε «όχι πάντως οι τοπικές κοινωνίες»
Η κ. Κιτσαντά ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην αντίληψη σχετικά με την ανάπτυξη και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν οι ομορφότερες περιοχές της χώρας μας, οι βουνοκορφές και τα νησιά μας να έχουν γεμίσει από τεράστιες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα, που μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Να επισημάνουμε ότι το έργο προβλέπει την κατασκευή και εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου ισχύος 103 μεγαβάτ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και εκτός από τον Δήμο Αρταίων θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν σχετικά ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, ο οποίος έχει στα όριά του το 1/3 περίπου της έκτασης της λίμνης και οι Δήμοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα