15.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

O σκύλος μου είναι μέλος της οικογένειάς μας

Διαβάστε επίσης

Θέλω σήμερα να μιλήσουμε μαζί αφού όσοι το διαβάζετε θα μου μιλάτε ή θα μου απαντάτε μέσα σας για όσα γράφω. Σήμερα μιλάω για τον σκύλο μου, τον φύλο μου, τον Έλβις μου.

Είναι η μέρα ή καλύτερα η βραδιά που στην πόλη μας παντού αντηχούν μελωδίες. Τώρα που γράφω παρέα μου κρατά μέσα από το fb ο Γιάννης Σιδεράκης.
Λέγαμε για ένα διαφορετικό μέλος της οικογένειας μας. Τον σκύλο. Πολλοί τα αντιπαθούν γιατί μέσα τους πραγματικά τα φοβούνται. Άλλοι φθάνουν στα άκρα τα σκοτώνουν με ξύλα ή φόλες. Η κοινωνία αντιστέκεται και οι νόμοι άλλαξαν και οι φονιάδες περνούν και από της φυλακής τα σίδερα. Φυσικά πληρώνουν αυστηρά διοικητικά πρόστιμα και καλά να πάθουν. Αυτά τα λίγα γιατί δεν θέλω ούτε καν να τα σκέφτομαι. Συντροφιά με την ωραία μουσική βραδιά θα σας πω πόσο ωραία περνώ με τον φίλο μου τον Έλβις.
Τώρα κάθεται δίπλα μου, εγώ με τον υπολογιστή στην αγκαλιά, με το τσιπουράκι παρέα με την δροσερή βραδιά στο μπαλκόνι μου. Καταρχάς εκείνο που πρέπει να ξέρει όποιος μετά τα όσα διαβάσει σήμερα, αποφασίσει να πάρει σκυλί στο σπίτι, είναι κρυμμένο σε μια μόνο συμβουλή. Να ασχοληθεί μαζί του. Να μοιράσει χρόνο να μην πει ωχ βαριέμαι τώρα. Στην ζωή του να ξέρει βάζει άλλα στάνταρ. Μερικοί φίλοι μου λένε δεν σε κουράζει βρε αδερφέ. Τους απαντώ με ξεκουράζει με αποφορτίζει. Με κάνει να μην καταλαβαίνω φόρτο όταν πρέπει να τον πάω βόλτα.
‘’Της παπαρούνας τον ανθό ‘’ ακούω από τα παιδιά στον δρόμο αυτή την στιγμή και τραγουδώ και γράφω. Φυσικά ο Έλβις δίπλα μου. Του λέω, ‘’για εσένα γράφω βρε’’ και με κοιτάζει χωρίς να ξέρω τι να σκέφτεται. Συνεχίζω για τα σκυλιά-παιδιά στο σπίτι. Δεν χρειάζεται φόβος φίλοι μου. Αγάπη και μικρή εκπαίδευση. Σε λίγο καιρό θα γίνεται ένα. Θα του δίνεται να τρώει και στην αρχή θα φοβάστε και θα τραβάτε απότομα το χέρι. Μετά θα το αφήνεται μέχρι να φάει τα πάντα που κρατάτε και να το γλύψει μάλιστα.
Θα τον πλένεται θα τον χτενίζεται θα τον έχετε πάντα σε ιατρική παρακολούθηση και ότι πρέπει και σας λέει ο γιατρός να τα κάνετε αυστηρά. Αυτά είναι υποχρεωτικά για την υγεία του και φυσικά και την δική σας. Τα σκεύη του καθαρά το νερό πάντα καθαρό και αν μπορείτε καλή τροφή. Βοηθά στην τριχόπτωση στην μυρωδιά του σώματός του. Πάνω από όλα θα έχει και ένα πεπτικό σύστημα τέλειο. Θα αποφεύγετε το πολύ σπιτικό φαγητό και καλό να μην τον ταΐζεται κόκκαλα. Πολλά έχουν χαθεί σε χρόνο ρεκόρ από ζημιά που προκαλούν οι μύτες από τα κόκκαλα στο εντερικό σύστημα. Ωχ πάλι στενάχωρα πράγματα αναφέρω. Για να δω τι ανεβάζουν στο fb να αλλάξω κλίμα. Ένα ωραίο σόλο κλαρίνο με κράτησε για αρκετά να μην σκέφτομαι τίποτε. Μπράβο μαγική βραδιά.
Θα πρέπει επίσης να ξέρετε φίλοι μου ότι σκυλί στο σπίτι δεν σημαίνει εγκατάληψη. Πραγματική απάνθρωπη εγκατάληψη είναι να μένει ώρες στον ήλιο σε μπαλκόνια ή κήπους. Μπορεί τότε να γίνουν και μικρο-ζημιές. Πολλές φορές οφείλονται στην πολύωρη μοναξιά. Δεν έχει την δική μας τακτική και λογική. Όσο όμως μεγαλώνει όλα γίνονται παρελθόν και πολλές ώρες κάνει υπομονή μόνος του και όλο χαρά είναι όταν γυρνάτε σπίτι.
Μετά η βόλτα του πρωί και βράδυ. Θέλει να παίξει και να κάνει την ανάγκη του. Φυσικά μαθαίνει από μικρό να σας προειδοποιεί ότι ‘’άντε πάμε’’. Μαζί σας σακκουλίτσες για τα ‘’κακά του’’ και ο περίπατος ξεκινά. Εγώ και ο φίλος μου τα πρωινά βολτάρουμε στο δάσος και συναντάμε πολύ κόσμο που περπατά. Έπαψε πια να τους γαυγίζει και απλά τους κοιτά. Οι καθημερινές βόλτες γίνανε αφορμή να γράψουμε για την ακαταστασία στο δάσος. Σε μεγάλο βαθμό διορθώθηκαν, η βλακεία όμως συνεχίζεται…

Μόλις γυρίσαμε από την απογευματινή που έγινε βραδινή βόλτα. Γαυγιστήκαμε με το αδεσποτάκι της γειτονιάς μας με την μαύρη γάτα που πάντα τον αναστατώνει και αφού κάναμε ένα μικρό πανικό μιας και όλα τα σκυλιά στα μπαλκόνια συντονιστήκανε γυρίσαμε με τις ανάγκες μας καμωμένες το σακουλάκι στο κάδο και συνέχεια στην περιγραφή μας. Πρέπει φίλε αν αποφασίσεις να πάρεις σκυλί να πορευτείς με τις ανάγκες του. Να σκύψεις να μαζέψεις ΄΄τα κακά του΄΄. Πριν καιρό με μία δήθεν φιλόζωη τα είπαμε ένα χεράκι για αυτό το θέμα. Δεν θα εκθέτεις ποτέ τον εαυτό σου και το σκυλί στα μάτια κανενός.
Προσοχή όταν υπάρχουν μικρά παιδιά μέχρι να περάσει και να τα μυρίσει. Ποτέ δεν τα πειράζει αλλά πάντα η προσοχή εκεί. Μιλάμε όταν πάτε βόλτα αλλά και όταν έρθουν σπίτι. Εμένα την μεγάλη μου εγγόνα θα την γλύψει εκείνη θα τον χαϊδέψει και μετά θα πάει δίπλα της να ξαπλώσει. Οι συστάσεις γίνανε. Το ίδιο θα κάνει και στους άλλους επισκέπτες. Αν κάποιος φοβάται μην τον αφήσετε να κάνει πρόβλημα στον άνθρωπο. Δεν μπορούν όλοι να συνηθίσουν την φιλία με ένα σκυλί αμέσως.
Το βράδυ στο σπίτι θα κάνεις προσπάθεια να τον μάθεις να κοιμηθεί σε ένα μέρος όπου θα του βάλλεις το στρωματάκι του. Θα δεις και θα καταλάβεις όλη την νύχτα να αλλάζει μέρος, μην ενοχλείστε. Ο δικός μας ποτέ δεν μπαίνει στο υπνοδωμάτιο να κοιμηθεί, άγνωστο γιατί; Είναι ελεύθερος στο σπίτι μέσα σχετικά νωρίς μιας και τα Γερμανικά ποιμενικά είναι πειθαρχημένα. Σπάνια γαυγίζουν την νύχτα και πολλές φορές στήνεις αυτί να εντοπίσεις που είναι. Μπροστά στην πόρτα. Ένστιχτο τι να πεις. Φύλακας. Τώρα το καλοκαίρι τον ακούς καμμιά φορά να πίνει νερό μέσα στον ύπνο σου.
Το πρωί βόλτα και μετά καθάρισμα στο σπίτι για να φύγει η τρίχα που έχει αφήσει. Tρίχες θα βρείτε και στο αυτοκίνητο θα κάνετε υπομονή και καθημερινά μια γρήγορη καθαριότητα με το χέρι. Θα μου πείτε εσείς που τώρα το διαβάζετε ‘’καλά κρασιά’’ όλη μέρα σε θέλει από κοντά. Ναι έχει μερικά πράγματα που πρέπει να γίνονται. Κύριοι τα σκυλιά είναι σαν τα παιδιά. Θέλουν εκπαίδευση, υπομονή, αγάπη. Με τον καιρό εντοπίζεις ότι έχει μάθει πολλές εντολές και βλέπεις με χαρά να υπάρχει συνεννόηση. Σε κάνει χαρούμενο και πολλές φορές θα πιάνεις τον εαυτό σου να διαβάζει ώρες ολόκληρες σελίδες στο internet για την φυλή του σκύλου σου. Στην βόλτα πάντα με λουρί και πάντα υπό έλεγχο. Μια συμβουλή που παντού διαβάζω και σε όλους την λέω.
Αυτά ήθελα να σας πω μπας και σας βοηθήσω να κάνετε το πρώτο βήμα. Ενδιάμεσα απόψε απαντούσα στην σελίδα των ποιμενικών σε μια βοήθεια που ζητούσε νέος γονιός σκύλου. Μα την χαρά του για όσα πολλοί του γράψαμε.
Καληνύχτα. Ο Έλβις έχει ώρα που έχει πιάσει θέση δίπλα στην γυναίκα μου. Οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Πάντως στην οδό Στρ. Κατσιμήτρου έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους και οι μηχανές μεγάλου κυβισμού και ένα μικρό κόκκινο αμάξι με μια εξάτμηση που έκανε να αγανακτήσει και να πεταχτεί έξω και ο Ελβάρας μας. Την τρέλα βλέπετε δεν την χαλιναγωγείς εύκολα.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα