16.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ: Κίνδυνος υποβάθμισης των προϊόντων από τον αλγόριθμο της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με τον κίνδυνο να υποβαθμιστούν στην εκτίμηση των καταναλωτών προϊόντα και τρόφιμα της χώρας μας από τη λανθασμένη εισαγωγή του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε. το Nutri –score.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι κατά την εφαρμογή του συστήματος Nutri-score, οι ετικέτες των τροφίμων θα φέρουν κλιμακωτή σήμανση 5 κατηγοριών (A έως Ε). Η ταξινόμηση αυτή θα γίνεται με βάση την περιεκτικότητα των τροφίμων σε συστατικά «προς αποφυγή», όπως θερμίδες, σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι και τα «θετικά συστατικά», όπως η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιοκράμβη, καρυδέλαιο και ελαιόλαδο.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η βιομηχανική επεξεργασία, με αποτέλεσμα σε περίπτωση που ο αλγόριθμος εφαρμοστεί με τη μορφή που αναφέρουν σήμερα, πολλά παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας, καθώς και ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακά τρόφιμα ( Φέτα), να καταταχθούν σε χαμηλότερη κατηγορία διατροφικής αξίας σε σχέση με άλλα επεξεργασμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ελαιολάδου, το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τα ευεργετικά συστατικά του και τη διατροφική του αξία, αλλά με την εν λόγω κατάταξη βρίσκεται στην κατηγορία δ μαζί με το κέτσαπ. Γι’ αυτό και πολλοί επαγγελματικοί φορείς έχουν εκφράσει, ήδη, τις ανησυχίες τους και ζητούν να αλλάξει άμεσα ο αλγόριθμος.
Επίσης τονίζουν ότι κατά την εφαρμογή του Nutri-score με τη συγκεκριμένη μορφή, θα ακυρωθούν προσπάθειες ετών που σκοπό είχαν τη σύνδεση παραδοσιακών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής με τον τουρισμό.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τον τρόπο που προτίθενται να ενισχύσουν τη θέση της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η δυσμενής μεταχείριση των παραδοσιακών και ΠΟΠ, ΠΓΕ προϊόντων από τον λανθασμένο ή ελλιπή αλγόριθμο του Νutri-score, το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα