16.8 C
Arta
18 Απριλίου 2024

Ερώτηση Χρήστου Γκόκα για το Αγροτικό ρεύμα

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τον αποκλεισμό των αγροτών, οι οποίοι έχουν οικονομικές εκκρεμότητες σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, από τις μειωμένες χρεώσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ειδικότερα αναφέρουν μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τον πρωτογενή τομέα, από την πανδημία του κορωνοϊού μέχρι τις ακραίες καιρικές συνθήκες που κατά διαστήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Παρόλο δε που η πλειονότητα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης προς τους αγρότες δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, με κυριότερη αυτή για τη χορήγηση του αγροτικού πετρελαίου, διαπιστώνονται αυξήσεις στο αγροτικό (και όχι μόνο) ρεύμα.
Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι, μετά από σχετικό αίτημα, με την ηλεκτρονική απάντηση του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), έγινε σαφές ότι χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και στους ΟΤΑ, δεν δικαιούνται τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Με αποτέλεσμα πλήθος αγροτών οι οποίοι έχουν τέτοιες οικονομικές εκκρεμότητες, να κινδυνεύουν να χρεωθούν με 17 ευρώ/μεγαβατώρα απεμπολώντας τη δυνατότητα της μειωμένης χρέωσης των 9,01 ευρώ/μεγαβατώρα, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Επίσης δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός ότι μία Ανώνυμη Εταιρεία και συγκεκριμένα ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), έχει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία φορολογούμενων πολιτών και προσωπικά δεδομένα, χωρίς να τους έχει δοθεί καμία έγγραφη εξουσιοδότηση από τους αιτούντες αγρότες για τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έχοντας ως δεδομένα τις οικονομικές επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από την υπάρχουσα υγειονομική κρίση, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και τον κίνδυνο εγκατάλειψης της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές, ώστε να μην μένουν εκτός των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες αγρότες, καθώς οι χρεώσεις αυτές δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με φορολογικά, ασφαλιστικά, αλλά και δημοτικά θέματα. Επίσης ζητούν να ενημερωθούν για το νομικό πλαίσιο και τη διαδικασία με τα οποία ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων πολιτών, αλλά και σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών στους δήμους.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα