21.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ

Διαβάστε επίσης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Άρτα το διήμερο 3 και 4 Σεπτέμβρη. Από νωρίς το απόγευμα και τις δύο μέρες χιλιάδες κόσμου και εκατοντάδες νεολαίοι προσέρχονταν στο χώρο που τους υποδέχεται με απόλυτη την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας. Φέτος η διοργάνωση μεταφέρθηκε για αυτόν τον σκοπό στο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης.

Όλες τις προηγούμενες μέρες πριν τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ τα μέλη της ΚΝΕ με μεράκι και εθελοντισμό ζωντάνεψαν το χώρο με την κατασκευή περίτεχνων περιπτέρων που φιλοξενούν τον «Οδηγητή», την εφημερίδα της ΚΝΕ, την έκθεση βιβλίου των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», το μαθητικό στέκι. Σημείο έλξης δεκάδων μικρών παιδιών το περίπτερο που διεξάγεται παιχνίδι ρομποτικής. Παράλληλα δίπλα στην κεντρική εξέδρα δεσπόζει μια μεγάλη οπτικοακουστική οθόνη που φωτίζει τον χώρο με ένα τεράστιο φωτεινό ΚΚΕ.
Την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε ο Στάθης Αρτινός με αφιέρωμα στο έντεχνο τραγούδι και συνεχίστηκε με συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι από τους Χαγιάλ.
Το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη άνοιξε το πρόγραμμα με τον Γιώργο Ζιώρη και συνέχισε με χαιρετισμό του γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Άρτας της ΚΝΕ Αλέξη Κατσαρό. Στο χαιρετισμό του ο σύντροφος επεσήμανε «ότι το φετινό μας σύνθημα ¨Να ζεις να τολμάς να προχωράς για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας του σοσιαλισμού¨ γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες του λαού μας που με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές έσπασε στην πράξη το φόβο και τον συμβιβασμό, ανέβασε το διεκδικητικό φρόνημα των εργαζομένων και της νεολαίας» για να καλέσει στη συνέχεια τη νέα γενιά να τολμήσει να ζήσει όπως της αξίζει και όχι απλά να επιβιώνει. «Να τολμήσει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω όσους προσπαθούν να την πείσουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Να τολμήσει να μπει μπροστά στον αγώνα για μία κοινωνία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων». Ο χαιρετισμός έκλεισε ευχαριστώντας όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό το διήμερο πολιτικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Στάθη Αρτινό, την Φωτεινή Βελεσιώτου, τους Χαγιάλ, τον Γιώργο Ζιώρη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Χρήστο Σιάννα και όσους τους πλαισιώνουν.
Στον χώρο προβλήθηκε, όπως και την Παρασκευή, ολιγόλεπτο αφιέρωμα, που είχε ετοιμάσει η ΚΝΕ, στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη του λαού μας τον Μίκη Θεοδωράκη με ξέσπασμα θερμών χειροκροτημάτων.
Ακολούθησε η μεγάλη πολιτική ομιλία με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.
Η ομιλία ξεκίνησε με χαιρετισμό προς την νεολαία της Άρτας που σταθερά όλα τα χρόνια στηρίζει με την μαζική συμμετοχή της το Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή καθιστώντας το ως ένα από τα πιο πετυχημένα στην επαρχία. Στη συνέχεια αφού στάθηκε στα ζητήματα της επικαιρότητας για να αναδείξει την βαρβαρότητα του καπιταλισμού τόνισε:
«Σήμερα, στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που υπάρχουν όλες οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να ζήσουμε πολύ καλύτερα…….

  • Γιατί να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας, με την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα;
  • Γιατί να βλέπουμε κατακτήσεις δεκαετιών όπως το 8ωρο να παίρνονται πίσω, αντί να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, απολαμβάνοντας καλύτερο επίπεδο ζωής, δωρεάν κι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, μόρφωσης και πολιτισμού;
  • Γιατί να αγωνιούμε αν θα πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή, αν θα καιγόμαστε στον πρώτο καύσωνα;
  • Γιατί να βλέπουμε ζωές εργατών να χάνονται, όπως έγινε κι εδώ στην Άρτα, επειδή οι επιχειρήσεις με τα τεράστια κέρδη ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αρνούνται να έχουν μέτρα ασφάλειας κι υγιεινής για την προστασία τους;
  • Γιατί να βλέπουμε περιοχές, σαν την δική σας, με τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και των καλλιεργειών, να ρημάζουν και να καταστρέφονται, μόνο και μόνο επειδή δε χωράνε στο παραγωγικό μοντέλο της εξωστρέφειας και της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, αλλά και στα κέρδη των εμποροβιομήχανων που είτε επιλέγουν τις αθρόες εισαγωγές είτε εκβιάζουν τους αγρότες να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές.
  • Με δυο λόγια, τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο στη λαϊκή ευημερία, τι είναι αυτό που κάνει τον τροχό της ιστορίας να γυρνάει προς τα πίσω αντί προς τα μπρος;
    Όποια πλευρά κι αν εξετάσουμε , θα διαπιστώσουμε ποιοι και πως θυσιάζουν τις ανάγκες μας στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».
    Ο ομιλητής στη συνέχεια κάλεσε τους παραβρισκόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να στρατευτούν με το ΚΚΕ για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών με στόχο το Σοσιαλισμό.
    Η ομιλία έκλεισε με αναφορές στον μεγάλο Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
    Η βραδιά συνεχίστηκε με τη μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και έκλεισε με λαϊκό γλέντι από το Χρήστο Σιάννα και την κομπανία του μέχρι πρωίας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα