15.8 C
Arta
9 Μαΐου 2024

Δηλώσεις του Γιώργου Στύλιου και του Περικλή Μίγδου για την ημέρα της Ελληνίδας Αγρότισσας

Διαβάστε επίσης

Ο ρόλος της Ελληνίδας Αγρότισσας αναδεικνύεται περισσότερο σημαντικός από ποτέ. Η Ελληνίδα Αγρότισσα, ήρωας της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να έρθει στο προσκήνιο, και να γίνει ισότιμος μέτοχος αλλά και πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την παραγωγή και τη διακίνηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) το 44,84% των αγροτών στη χώρα μας είναι γυναίκες (296.154) έναντι του 55,15% (364.205) που είναι άνδρες.
Οι επαγγελματίες γεωργοί στη χώρα μας αριθμούν 304.131. Από αυτούς, οι 145.653 είναι γυναίκες (47,89%) και οι 158.478 (52,10%) άνδρες. Τέλος, στη χώρα μας κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης είναι συνολικά 356.228 άτομα, εκ των οποίων οι γυναίκες ανέρχονται σε 150.501 και οι άνδρες σε 205.727.
Στην ημέρα της αγρότισσας απευθύνθηκαν με μηνύματά τους , μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Γιώργος Στύλιος, και ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ:
ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Ήταν 18 Δεκεμβρίου του 2007, όταν η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε την καθιέρωση, σε ετήσια βάση, της Διεθνούς Ημέρας Αγρότισσας. Ως ημερομηνία ορίστηκε η 15η Οκτωβρίου. Σήμερα, λοιπόν, όπως και κάθε χρόνο, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στις γυναίκες τις υπαίθρου. Η σημερινή μέρα είναι μία μικρή υπενθύμιση για την καθοριστική συμβολή τους στην παραγωγή και την κοινωνία.
Οι γυναίκες που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, είναι σκληρά εργαζόμενες. Καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον ιδιαιτέρως απαιτητικό και το κάνουν με επιτυχία. Η σύγχρονη αγρότισσα είναι αυτόνομη, τολμάει επιχειρηματικά και έχει ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης.
Τόσο μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δίνουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στις αγρότισσες και δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον, για να έρθουν και να μείνουν στη γεωργία ακόμα περισσότερες γυναίκες. Ξεπερνάμε τα στερεότυπα προηγούμενων ετών. Στηρίζουμε έμπρακτα την ισότητα των δύο φύλων και στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας ίσες ευκαιρίες.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΙΓΔΟΣ: ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΟΙ ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Η Ελληνίδα αγρότισσα…Η γυναίκα της υπαίθρου ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας οικονομικά την οικογένεια της, καλλιεργώντας τη γη, εκτρέφοντας ζώα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνίδα αγρότισσα συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής κοινωνίας, καθώς με την ανεξάντλητη δύναμη που διαθέτει εργάζεται στα χωράφια, μεγαλώνει τα παιδιά της και κρατάει την οικογένεια ενωμένη.
Αλλά , η προσφορά της δεν εξαντλείται μόνο στην καλλιέργεια της γης , οι γυναίκες της υπαίθρου ήταν αυτές που δημιούργησαν την πλούσια άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, με την παραγωγή εργόχειρων , υφαντών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης και συνεχίζουν να είναι οι θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας ταυτότητας διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας
Η εικόνα της είναι έντονα χαραγμένη στις μνήμες όλων μας, για την στωικότητα και την υπομονή με την οποία αντιμετώπιζε τις δυσκολίες. Η προσφορά της και η αξία της είναι αδιαμφισβήτητες
Η γυναίκα αγρότισσα που είναι το «κλειδί» για την διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού και την δημογραφική ενδυνάμωση της υπαίθρου, χρειάζεται στήριξη, γνώση και επιμόρφωση που πρέπει να της παρέχεται μέσα από διαρκείς και σταθερές διαδικασίες και ενθάρρυνση για συμμετοχή της σε αναπτυξιακά προγράμματα
Στις αγρότισσες οφείλουμε πολλά και θα πρέπει να σκύψουμε με σεβασμό απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προσφέροντας σε αυτές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας υψηλής ποιότητας και διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα