13.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Η κόπωση είναι ο μεγάλος αντίπαλος

Διαβάστε επίσης

Η νομοθεσία αναφορικά με τα όργανα του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, διαμορφώθηκε σε βάθος μιας εικοσαετίας, όχι βάσει των αληθινών προβλημάτων στην διοίκηση και διαχείριση των ζητημάτων της καθημερινότητας του δημότη, αλλά των μικροεξυπηρετήσεων κυρίως των πολιτικών δυνάμεων, που ευρισκόταν στην εξουσία και νομοθετούσαν.
Τελευταίο παράδειγμα είναι η ισχύουσα νομοθετική κατάσταση, τα δεδομένα της οποίας τα έχουμε δει και τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αν και είμαστε σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτές της απλής αναλογικής, βλέπουμε ότι πολλές φορές τα αυτοδύναμα σχήματα είναι πιο έντιμα στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας, απ’ότι είναι τα τυχόν συνεργατικά.
Το δεδομένο αυτό αντιμετωπίζει και ο Δήμος Αρταίων, όπου η δημοτική αρχή, πραγματικά βιώνει μια κατάσταση έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού, ικανού να καλύψει με την άνεση που δίνει η ελευθερία της άσκησης των καθηκόντων, τις δημόσιες θέσεις που της αντιστοιχούν. Μπορεί να υπάρχει κάποια πλειοψηφία σε αριθμό συμβούλων, όμως αυτή είναι σαφές ότι είναι οριακή… Δεν χρειάζεται να λέμε τίποτε περισσότερο καθώς αυτό δεν είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζει μόνον ο Δήμος Αρταίων, αλλά σχεδόν όλοι οι Δήμοι της χώρας.
Έτσι παρατηρούμε το φαινόμενο της ανακύκλωσης των ίδιων προσώπων, σε θέσεις διαχείρισης της δημοτικής ευθύνης, όπως είναι οι θέσεις των αντιδημάρχων και των νομικών προσώπων. Το βλέπουμε σήμερα στον Δήμο Αρταίων, όπου ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης, όρισε τη νέα δημοτική αρχή, ακολουθώντας κυριολεκτικά μια νέα συνταγή, αλλά με τα ίδια υλικά…
Η ανακύκλωση των προσώπων, διαπιστώθηκε ουσιαστικά με την ανταλλαγή θέσεων, έτσι ώστε να υπάρχει νέο αντικείμενο, αλλά με τα ίδια πρόσωπα. Αυτό μπορεί να έχει ένα σημαντικό αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει η κάθε δημοτική αρχή να το αντιμετωπίσει με την μεγαλύτερη σοβαρότητα: την κόπωση τόσο των ίδιων των προσώπων, τα οποία συμμετέχουν σε ένα σχήμα διαχείρισης εξουσίας, από το οποίο για λόγους ηθικής, πολιτικής και συναισθηματικής αξίας δεν μπορούν να ξεφύγουν, αλλά και την κόπωση της ίδιας της κοινωνίας, η οποία αισθάνεται ότι έχει εμπλακεί σε ένα γρανάζι ομοίως επαναλαμβανόμενων προσώπων και πολιτικών.
Η ανάγκη της ανανέωσης, αρχίζει ήδη να χτυπάει την πόρτα και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην δημοτική αρχή και είναι βέβαιο ότι ο ίδιος ο Χρήστος Τσιρογιάννης, μπορεί και το αντιλαμβάνεται. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση, όμως αυτή έχει την δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιεί αόριστο αριθμό πολιτικού προσωπικού για να προχωρήσει σε μετασχηματισμούς κυβερνητικών σχημάτων…
Η δημοτική αρχή, δεν έχει αυτήν την ευκολία και το πολιτικό προσωπικό, που μπορεί να συμμετάσχει σε μια θέση, είναι συγκεκριμένο και περιορισμένο.
Με αυτά τα δεδομένα και ο τελευταίος «ανασχηματισμός» της δημοτικής αρχής του Δήμου Αρταίων, ο οποίος στην κοινή γνώμη περισσότερο αναδείχθηκε ως «ανακύκλωση θέσεων»! Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, προσπάθησε να το αναδείξει ως ισχυρό χαρτί εμπειρίας και γνώσης, το ζήτημα είναι αν στο βάθος της διετίας αυτό θα μπορέσει να το διατηρήσει και να αντιστρέψει την κόπωση, σε δύναμη δημιουργίας…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα