21.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

Η Άρτα έδειξε το νικητή των εκλογών

Διαβάστε επίσης

Ομιλία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στο cafe BYZANTIO

Ο Γιώργος Παπανδρέου το Σάββατο το πρωί στο καφέ ΒΥΖΑΝΤΙΟ επαναπροσδιόρισε πραγματικά τη σχέση του με τους φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Ο λόγος δεν ήταν μόνο η μετρημένη, μεστή και ουσιαστική ομιλία του, αλλά το γεγονός ότι πραγματικά σεβάστηκε το κοινό του, αφιέρωσε μεγάλο χρόνο έτσι ώστε να απαντήσει στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων και να θέσει εκ των βάθρων τον τρόπο της άσκησης της πολιτικής από την βάση.
Σε όλους προκάλεσε ιδιαίτερα θετική εντύπωση, η σεμνή και ταπεινή του στάση, ο προσγειωμένος χαρακτήρας του, αλλά και η ειλικρινής διάθεση να επικοινωνήσει με τον κόσμο, ο οποίος ιδίαιτερα το εξετίμησε, καθώς είναι πραγματικά σπάνιες οι στιγμές όπου ένας πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος ενός από τα πιο κραταιά κόμματα παγκοσμίως, ερχόταν σε άμεση επαφή και έτοιμος να επικοινωνήσει με τους ακροτατές του.
Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ισχύουσα πολιτική κατάσταση και στα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα.
Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού είχε αναφορές στο παρελθόν λέγοντας πως η παράταξη σήκωσε βάρη που δεν της ανήκαν, σημείωσε δε «Το κάναμε πατριωτικά. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια. Ήταν περισσότερες οι θυσίες του ελληνικού λαού από ό,τι χρειάζονταν, γιατί είχαμε απέναντί μας όχι μόνο τις αγορές, αλλά και μια Ευρώπη, που δεν ήταν αλληλέγγυα και που αναγκαστήκαμε να πιέσουμε πάρα πολύ και να παλέψουμε για να βοηθήσουνε, να στηρίξουν να μη χρεοκοπήσουμε».
Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ενότητα του Κινήματος, η οποία βασίζεται και στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, σημειώνοντας: «Είναι μια παρακαταθήκη παλικαρίσια, η στάση του αγώνα της, που μας εμπνέει, μια αξιοσύνη που εκφράζει και τους βαθύτερους πόθους και αξίες του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος».
Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση αναφέρθηκε και στο ζήτημα της «πασοκοποίησης», ένας σύγχρονος πολιτικός όρος, ο οποίος εκφράζει την μείωση της εκλογικής δύναμης των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και την αντικατάστασή τους από άλλες δυνάμεις και ακροδεξιά κόμματα. Ο όρος πήρε την διεθνή ονομασία «pasokofication» και απασχολεί πολλούς ερευνητές ως φαινόμενο.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως, αλλά και στην ανάδειξη προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη (π.χ. στην Γερμανία) αλλά και στις ΗΠΑ (με την εκλογή Μπάϊντεν), που δείχνουν ότι το κλίμα τείνει να αλλάξει προς το καλύτερο.
Αναφέρθηκε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ και η περίοδος της πρωθυπουργίας του, είχε κατασυκοφαντηθεί από το σύστημα της περιόδου εκείνης, εξαιτίας των αλλαγών που είχε εισάγει για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, που είχε δημιουργήσει συνθήκες συναλλαγής σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας. Ο ίδιος είχε σηκώσει στις πλάτες του όλο το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, και έχοντας απέναντί του όλο το πολιτικό κόσμο, προέταξε την σωτηρία της χώρας από μια φτωχοποίηση της τάξης του 50% μείωσης της οικονομικής δύναμης των ελλήνων πολιτών και την αναζήτηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αναφέρθηκε καθόλου σε ζητήματα των συνυποψηφίων του, κρατώντας στάση υπεροχής στο συγκεκριμένο θέμα, ούτε βέβαια αναφέρθηκε στις «δημοσκοπήσεις», ένα θέμα που συζητήθηκε στα πηγαδάκια των παρευρισκομένων.
Τον Γιώργο Παπανδρέου προλόγισε ο γραμματέας της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Αλέξης Σερέτης, ενώ στην ομιλία ήταν παρόντες ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας, ο υπ. βουλευτής Χρήστος Μέγας, ο Γιάννης Παπαλέξης, ο Άλκης Παπαχρηστάκης, ο Ηλίας Καρίνος, η Βίκη Βασιλάκη και δεκάδες μέλη και φίλοι του κινήματος, οι οποίοι κατέκλυσαν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα