17.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια της έκθεσης Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα.

Διαβάστε επίσης

Η ανακαινισμένη Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης άνοιξε τις πύλες.

Η μεγάλη έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αρταίων και  η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, άνοιξε τις πύλες της και υποδέχθηκε, τον κόσμο που γνώριζε ή θέλησε να γνωρίσει τον Γιάννη Μόραλη μέσα από τα έργα του.

Τα επίσημα εγκαίνια τελέστηκαν με κάθε επισημότητα αλλά και με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Μια έκθεση φόρος τιμής στον ζωγράφο αλλά και στη γενέτειρά του την Άρτα, που προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, τη δημιουργική πορεία του και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης στον χαιρετισμό τόνισε: «Σας καλωσορίζουμε στη σπουδαία έκθεση για τον Γιάννη Μόραλη. στη γενέτειρά του την Άρτα, εδώ στη Δημοτική Πινακοθήκη που φέρει το όνομά του. Πρόκειται πραγματικά για μια σπουδαία στιγμή για την πόλη μας, για τον πολιτισμό της, για τη σύνδεση των Αρτινών με τον μεγαλύτερο ίσως καλλιτέχνη που γέννησε αυτός εδώ ο τόπος, το 1916».

Ενώ συνέχισε «Είμαστε όλοι υπερήφανοι, για αυτό ευχαριστώ δημόσια την οικογένειά του, τον γιό του Κωνσταντίνο και την ανιψιά του Χριστίνα, που μοιράστηκαν μαζί μας την επιθυμία μας για να γίνει πραγματικότητα αυτή η μεγάλη έκθεση. 

Τους ευχαριστώ από καρδιάς, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου και καταφέραμε όλοι μαζί εδώ σήμερα να καμαρώσουμε ένα τόσο σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός στην πόλη μας, και για την αποδοχή της πρότασής μου, κάποια έργα να μείνουν μόνιμα εδώ, στην Δημοτική μας Πινακοθήκη, σε μια ειδική πτέρυγα με έργα και προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, στην Χριστίνα Μόραλη και τους συνεργάτες της, στα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα, στους χορηγούς μας, που μας εμπιστεύτηκαν και στήριξαν την προσπάθεια μας, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες μου που χωρίς αυτούς σήμερα δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιρογιάννης  σημείωσε πως η Έκθεση αυτή γίνεται για όλους τους Αρτινούς, για όλους τους Ηπειρώτες, για όλους τους Έλληνες. Για εκείνους που αντιλαμβάνονται την αξία της πραγματικής Τέχνης αλλά και για εκείνους που δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι μαζί της. Για τους μικρούς και τους μεγάλους. Γίνεται για την Ελλάδα ολόκληρη, καλώντας όλους να την αγκαλιάσουν, να την επισκεφτούν και να προτρέψουμε και άλλους να την επισκεφτούν.

Μετά τα επίσημα εγκαίνια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους και στα έργα του καλλιτέχνη με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στα επίσημα εγκαίνια παρέστησαν: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κκ. Καλλίνικος, ο Υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ. Γεώργιος Στύλιος ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας κ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Άρτας κ. Χρήστος Γκόκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Διοικητής Αστυνομικής Δ/νσης Άρτας, Ταξίαρχος Γεώργιος Βασιλείου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διοικητής 584, Τάγματος Πεζικού Άρτας, Αντισυνταγματάρχης Αριστείδης Θεοδωρής, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασία Σίμου – Τάσιου και Αγνή Νάκου,  ο Δήμαρχος Πρεβέζης κ. Νικόλαος Γεωργάκος, ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πάργας κ. Βασίλειος Γκίζας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πάργας, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νικολάου Σκουφά κ. Αθανάσιος Βασίλης ως εκπρόσωπος της Δημάρχου κ. Βαβέτση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων Κώστας Τράμπας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Κοτσαρίνης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Ευαγγέλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παντελής Κωλέτσος, ο Πρόεδρος του ΚΚΜΠΑΠ Γιώργος Πανέτας, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΑ Δημήτρης Σφήκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Λιανής Γκολομάζος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Νικολάου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευάγγελος Χαρμπής, ο επικεφαλής της παράταξης  του Περιφερειακού  Συμβούλιου Γιώργος Ζάψας, καθώς Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Πολιτευτές, ο κ. Ισίδωρος Κούβελας, ο Πρόεδρος Μ/Φ Συλλόγου Άρτας ” Ο ΣΚΟΥΦΑΣ” κ. Νικόλαος Μπανταλούκας, εκπρόσωποι των χορηγών και πολίτες που θέλησαν να επισκεφτούν από κοντά την έκθεση, τους ανακαινισμένους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης και να γνωρίσουν  τον καλλιτέχνη μέσα από τα έργα και τα προσωπικά του αντικείμενα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα