22.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

200 ταφεία διαθέσιμα στο παλιό κοιμητήριο της Άρτας

Διαβάστε επίσης

Άλλαξε ο κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων και επιτρέπονται οι ταφές

Την άρση της απόφασης που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο το έτος 2015 για την απαγόρευση ταφής στο παλιό Κοιμητήριο της πόλης (212/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου), κάνοντας δεκτή την εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας κ. Χριστόφορου Σιαφάκα.
Ο κ. Σιαφάκας στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό συμβούλιο ανέφερε μεταξύ άλλων:
Το 2015 είχαμε πάρει μια απόφαση, με την οποία απαγορέψαμε τις νέες ταφές στο Κοιμητήριο της Άρτας. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη προκειμένου να βάλουμε μια τάξη στο παλιό κοιμητήριο της Άρτας, το οποίο είχε γίνει χώρος εκμετάλλευσης των δημοτών.
Αλλάξαμε το κανονισμό του κοιμητηρίου το 2017, έτσι ώστε μετά από τριάντα χρόνια να μπορέσουμε να φέρουμε έναν καινούριο κανονισμό που να εξυπηρετεί τις σημερινές απαιτήσεις και για την διαχείριση και των ταφών και των εκταφών, που δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα μέχρι τότε. Έχουμε κάνει πλήρη χαρτογράφηση – φωτογράφηση όλων των υπαρχόντων ταφίων που υπάρχουν σε όλα τα κοιμητήρια του Δήμου Αρταίων και αντιστοίχησή τους με τους καταλόγους και τα βιβλία που βρίσκονται στο Δήμο για να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη ενημέρωση. Επόμενο βήμα ήταν η ηλεκτρονική και ψηφιακή καταγραφή των κοιμητηρίων, έχουμε πρόγραμμα εφαρμογής, με το οποίο διαχειριζόμαστε άμεσα και on line κάθε ταφή και εκταφή που γίνεται, ταυτοποίηση όλων των ταφείων με τους υπόχρεους, και επικαιροποίηση όλων των δικαιολογητικών κατοχής. Ζητήσαμε από όλους τους υπόχρεους των ταφείων να φέρουν τα δικαιολογητικά για να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε αν τα ταφεία ανήκουν, σε ποιον ανήκουν και με ποιον τρόπο ανήκουν.
Προμηθευτήκαμε πριν λίγα χρόνια οστεοφυλάκια στα κορεσμένα κοιμητήρια, και έχουμε ξεκινήσει ήδη τις εκταφές σε πολλά από αυτά. Τα προβλήματα που είχε η υπηρεσία ήταν κυρίως τρία, πρώτον το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεύτερον η διαχείριση του χώρου ταφής και τρίτον η ανόρυξη.
Ερχόμαστε σήμερα να άρουμε την απόφαση του 2015 και αποφασίσαμε να δώσουμε ενενήντα ελεύθερα ταφεία, υπάρχουν άλλα είκοσι πέντε που εκκρεμούν και θα γίνει από υπηρεσία τεχνική μελέτη και άλλα εκατό τουλάχιστον που είναι άγνωστα και θα ξεκινήσουμε να τα ελευθερώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε από αύριο να ξαναχρησιμοποιήσουμε το παλιό κοιμητήριο, ήδη έχουμε αυτές τις θέσεις και θα προχωρήσουμε χωρίς κάποιο κριτήριο.
Στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα και από ερωτήσεις τόσο του Θανάση Μιχάλη, όσο και της Λίτσας Κιτσαντά, επισημάνθηκε ότι αποκλείεται κάθε σκέψη για την επέκταση των κοιμητηρίων, καθώς κάτι τέτοιο εκτός από ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, μπορεί να δημιουργήσει και νομικά προβλήματα. Επί του θέματος τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος επεσήμανε ότι «Δεν μπορεί να γίνει καμία επέκταση γιατί είναι θέμα νομοθεσίας. Αν θέλεις να κάνεις αίτηση για επέκταση θα πρέπει να απέχεις 500 μ. από τον οικισμό, πράγμα που δεν συμβαίνε πουθενά. Γι’αυτό και ο κανονισμός αναφέρει ότι στο 90% του κορεσμού στο κοιμητήριο, βγάζεις τα παλιά και τα βάζεις στο οστεφυλάκιο».
Ο κ. Τσιρογιάννης επεσήμανε και τον λόγο για τον οποίον το 2015 έλαβαν αυτήν την απόφαση, καθώς όπως ανέφερε υπήρχαν πρόσωπα που λυμαίνονταν την δημοτική περιουσία, νοικιάζοντας ή πουλώντας τάφους, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συγγενών των νεκρών.
Αναγκάστηκαν από τον Δήμο να έρθουν σε σύγκρουση τόσο με συμφέροντα, αλλά κυρίως με τους πολίτες, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα της εξαπάτησης των επιτηδείων.
Έπειτα από ερώτηση της κ. Κιτσαντά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι για τις 200 θέσεις αυτές, θα διανεμηθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς των κοιμητηρίων και σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η υπηρεσία και δεν πρόκειται να γίνουν «διευκολύνσεις» ή εξυπηρετήσεις. Αναφέρθηκε επίσης και στο νέο Κοιμητήριο της Άρτας, το οποίο χαρακτήρισε ως πιο σύγχρονο και τακτοποιημένο και στην δυνατότητα να δημιουργηθούν οικογενειακοί τάφοι.

Αποτέλεσμα της προεργασίας πολλών χρόνων

Ένας καινούργιος τρόπος διαχείρισης των Κοιμητηρίων της Άρτας έχει ξεκινήσει από τον Δήμο Αρταίων, προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες που έχει για την εύρυθμη λειτουργία τους. Και αυτό επειδή, η έλλειψη οργάνωσης των προηγουμένων ετών είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει η ασυδοσία και η εκμετάλλευση των πολιτών από επιτήδειους.
στοχεύει να δώσει οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα πολλών κορεσμένων νεκροταφείων. Η αδειοδότηση νέων κοιμητηρίων με την αυστηρή νέα νομοθεσία που υπάρχει είναι πολύ δύσκολη και για τις περισσότερες περιοχές του κάμπου της Άρτας αδύνατη! Από την άλλη όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι εάν συνεχιζόταν η διαχείριση των νεκροταφείων με τις παλιές νοοτροπίες και προσεγγίσεις, τότε οποιοδήποτε κοιμητήριο θα είχε καταστεί κορεσμένο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η σύγχρονη διαχείριση των κοιμητηρίων απαιτεί περιορισμένο χρόνο ταφής (ο νέος κανονισμός δίνει το δικαίωμα διατήρησης των τάφων έως και 15 χρόνια), εκταφές εκεί που είναι απαραίτητο και κυρίως από τα παλαιότερα και αχρησιμοποίητα ταφεία και την τοποθέτηση των οστών σε οστεοφυλάκια (που θα κατασκευαστούν σε όλα τα νεκροταφεία) για την καλύτερη και ορθότερη διαχείρισή τους.
Αυτός ο στόχος είναι αποτέλεσμα καλής προεργασίας εδώ και περίπου 4 χρόνια, οπότε και ετέθη σε ισχύ ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Κοιμητηρίων στην Άρτα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα