18.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Επιχειρηματικός κόσμος, μειονεκτήματα θέσης και στο βάθος… ακτινίδια

Διαβάστε επίσης

ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΠΕ ΑΡΤΑΣ

Αναστάτωση προκάλεσε η δήλωση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη ότι ο μελετητής του έργου διαπίστωσε ότι η περιοχή στην θέση Κριεκούκια Αμμοτόπου δεν είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση Βιομηχανικού Πάρκου και προκρίνει την επιλογή της Καλαμιάς.
Άμεση ήταν η αντίδραση της παράταξης της παράταξης επιμελητηριακή αλλαγή, της οποίας επικεφαλής είναι ο Δημήτρης Χουλιάρας, η οποία με δελτίο τύπου επεσήμανε την αυθαίρετη απόφαση του δημάρχου.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Με μεγάλη μας έκπληξη και οργή ακούσαμε τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Τσιρογιάννη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Δημοτικό ραδιόφωνο και στον δημοσιογράφο κ. Ευάγγελο Πήχα να ανακοινώνει ως ακατάλληλη περιοχή για ΒΙΠΕ την περιοχή Κριεκούκια και να προτείνει την περιοχή της Καλαμιάς .
Ως παράταξη που συμμετέχουμε στην διοίκηση του επιμελητηρίου, το οποίο είναι εταίρος με τον Δήμο για το Βιομηχανικό Πάρκο, δεν έχουμε καμία ενημέρωση.
Εδώ εγείρονται τα εξής ερωτήματα :

  1. Πώς ο κύριος Τσιρογιάννης μονομερώς αποφασίζει να αλλάξει την περιοχή του ΒΙΠΕ ?
  2. Έχει απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου?
  3. Έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και το Δ.Σ.?
  4. Έχει ενημερώσει τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος είχε διαθέσει κονδύλιο 500χιλ. ευρώ για τις μελέτες για ΒΙΠΕ στα Κριεκούκια?
  5. Πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα για τις μελέτες για τα Κριεκούκια?
    Στην συνέντευξη του ο κύριος Τσιρογιάννης ανέφερε και την εποχή που ήταν υπάλληλος στην Νομαρχία υπεύθυνος για το ΒΙΠΕ. Ανατρέξαμε σε έγγραφα εκείνης της εποχής και βρήκαμε έγγραφο της ΕΤΒΑ (που αξιολογούσε τότε τις περιοχές για τα ΒΙΟΠΑ ) που κρίνει ακατάλληλη την περιοχή ΚΡΙΕΚΟΥΚΙΑ, με ημερομηνία 22/8/2008/Α.Π.13636 και συντάκτη τον κύριο Αθανάσιο Κιτσίδη . Η επιστολή αυτή έχει αποδέκτη τον τότε Νομάρχη κύριο Γεώργιο Παπαβασιλείου και πρωτοκολλείται στην Νομαρχία από την Διεύθυνση σχεδιασμού & προγραμματισμού Νομού Άρτας με υπεύθυνο τότε τον υπάλληλο της Νομαρχίας κύριο Χρήστο Τσιρογιάννη (σημερινό Δήμαρχο).
    Γιατί λοιπόν ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Άρτας τα επτά τελευταία χρόνια, αφού γνωρίζει σύμφωνα με τα παραπάνω έγγραφα από το 2008 ότι τα Κριεκούκια δεν είναι κατάλληλη περιοχή για ΒΙΠΕ κάνει μελέτες και προγραμματικές συμβάσεις με το Επιμελητήριο Άρτας ?
    Γιατί τα επτά τελευταία χρόνια ανακοινώνει πάνω από δέκα φορές ότι ξεκινάει επιτέλους το ΒΙΠΕ και ότι αυτός ξελάσπωσε το έργο, αν και γνωρίζει από το 2008 ότι δεν είναι ικανή η περιοχή Κριέκουκια για να γίνει?
    Γιατί στο προεκλογικό του πρόγραμμα στις δημοτικές εκλογές του 2019 έχει σαν σημαία το ΒΙΠΕ στα Κριεκούκια , λέγοντας ψέματα ότι προχωράει το έργο??
    Τον προκαλούμε να απαντήσει δημόσια για τα παραπάνω στο ΔΣ του Επιμελητηρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Αρτινό επιχειρηματικό κόσμο.
    Χρ.Τσιρογιάννης: «Δεν αλλάζουμε θέση αυτή τη στιγμή. Θα εξετάσουμε εναλλακτικές θέσεις για την δημιουργία ενός ελκυστικού Επιχειρηματικού Πάρκου».
    Το θέμα συζητήθηκε και κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, όπου ο κ. Τσιρογιάννης επεσήμανε ότι η άποψη του μελετητή είναι πως είναι ασύμφορη η επιλογή της επιλεχθείσας θέσης και σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί μετά από ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος θα λάβει και την σχετική απόφαση.
    Ο Δήμος Αρταίων για τον λόγο αυτόν εξέδοσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει τα εξής:
    Ένα έργο που αποτελεί αίτημα 40 και πλέον ετών της Αρτινής κοινωνίας, η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα, ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχόλησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σύνταξης του φακέλου σκοπιμότητας- βιωσιμότητας κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, που αποτυπώθηκαν και παρουσίασαν στον Δήμο στην σχετική τους έκθεση οι μελετητές, έδειξαν ότι η περιοχή παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα (λόγω μεγάλης κλίσης, μικρής έκτασης ανάπτυξης και παρεμβολές ιδιωτικών εκτάσεων) κατά πόσο δηλαδή η προτεινόμενη θέση είναι η πλέον κατάλληλη για τη χωροθέτηση του Πάρκου. Η μελέτη είχε στόχο να καταδειχθεί η καταλληλότητα της προτεινόμενης δημοτικής θέσης στην περιοχή Κριεκούκια Αμμοτόπου, που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αρταίων (με την υπ’ αρίθμ 156/2016/18-4-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
    Το Επιχειρηματικό Πάρκο θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές (βιολογικό καθαρισμό, δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, πράσινο κ.α.) σεβόμενο το περιβάλλον και την Τοπική Κοινωνία της περιοχής που θα χωροθετηθεί.
    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η Δημοτική αρχή εισηγήθηκε και με αφορμή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Αρταίων, να προχωρήσουν σε μελέτη που αφορά συγκριτική αξιολόγηση περιοχών με σκοπό την επιλογή βέλτιστης θέσης χωροθέτησης του ΕΠ Άρτας.
    Ο κ. Τσιρογιάννης θέλοντας να ενημερώσει το Σώμα ανέφερε «Έχουμε στα χέρια μια μελέτη η οποία μας λέει ότι η περιοχή Κριεκούκια παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα και τι λέμε; να προχωρήσουμε σε μια συγκριτική μελέτη να εξετάσουμε και άλλες περιοχές, να πάμε να τις δούμε και όλοι μαζί να αποφασίσουμε τι θέλουμε για τον τόπο μας. Η μελέτη για τα Κριεκούκια και οι εναλλακτικές προτάσεις θα παρουσιαστούν σε εδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας. Εάν ο επιχειρηματικός κόσμος, το Επιμελητήριο Άρτας, εμμένουν παρόλο τα προβλήματα που έδειξαν οι μελέτες, για τα Κριεκούκια, ο Δήμος Αρταίων θα είναι δίπλα σε όποια απόφαση και αν παρθεί».
    Ενώ ο κ. Τσιρογιάννης συμπλήρωσε «Η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Νομό Άρτας αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής κοινωνίας, διότι παρέχει ένα ευνοϊκό, ελκυστικό περιβάλλον ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις μας αλλά και την προσέλκυση νέων. Ήταν μια δέσμευσή μας, την οποία δεν έχουμε αφήσει πίσω μας. Τα οφέλη από την δημιουργία του Πάρκου σε μια σωστή θέση, δίπλα σε κεντρικό οδικό άξονα είναι πολλαπλά, καθώς προωθείται και στηρίζεται η τοπική επιχειρηματικότητα, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τονώνεται σημαντικά η τοπική οικονομία, και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους που θα χωροθετηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο».

Η Καλαμιά, τα ακτινίδια και τα… “συμφέροντα”

Ενδιαφέρον παρουσίασε κατά την διάρκεια του Δ.Σ., η αντιπαράθεση του δημάρχου με την Επικεφαλής Παράταξης »Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» Λίτσα Κιτσαντά, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ότι δεν πρέπει να επιλεγεί κάποιος χώρος, ο οποίος να αποτελεί παραγωγική καλλιέργεια.
Ο διάλογος είναι απολαυστικός καθώς δίνει έμφαση σε συμφέροντα …ακτινιδιοπαραγωγών, που ενδεχομένως δεν επιθυμούν την επιλογή της Καλαμιάς.

ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Κιτσαντά, να ρωτήσω κάτι. Εσείς θέλετε ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουμε κάτι για τον επιχειρηματικό κόσμο χωρίς να τους κάνει;
ΚΙΤΣΑΝΤΑ: Όχι, θέλω να ανοίξουμε την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τους καλέσουμε.
ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μα, θα πάμε εμείς εκεί. Ό,τι μας πει ο επιχειρηματικός κόσμος. Αν μας πει ότι τα Κρεκούκια είναι τα κατάλληλα, θα μας λύσει τα χέρια. Εγώ θα είμαι ο δήμαρχος που θα κόψει κορδέλα. Αν το θέλεις εσύ μια, εγώ το θέλω δέκα. Τι να σου πω τώρα. Αλλά όμως να πάμε στα Κρεκούκια, που εγώ στο προεκλογικό πρόγραμμα εγώ ποτέ δεν έγραφα, και να είναι ασύμφορο και να μας βρίζουν όλοι, αυτό θέλετε;
(…)
Να συμπληρώσω κάτι. Εκεί που θα επιχειρηματολογήσει ο μελετητής για τα Κρεκούκια, θα πει ότι στα Κρεκούκια έβγαλα αυτό, αυτό κι αυτό…Προκειμένου να προχωρήσω σε ιδιωτικές εκτάσεις, απαιτώ ένα χρόνο, τρία χρόνια, απαλλοτριώσεις, ενώ αν πάω σε μια άλλη καθαρή περιοχή θα απαιτηθεί ένα εξάμηνο, επομένως αν ο επιχειρηματικός κόσμος αποφασίσει για τα Κρεκούκια, που θα ξεμπερδέψουμε από τις απαλλοτριώσεις σε τρία χρόνια και τα λοιπά, με γεια τους και με χαρά τους. Δεν έχω αντίρρηση, αλλά όμως να πω για την Καλαμιά, γιατί λέμε ότι εμποδίζει αυτή, πιο κοντά σε αυτήν την έκταση είναι η Καμπή πρώτον και δεύτερον ειλικρινά Λίτσα μου, θα το πω έτσι, δεν θέλω να πιστεύω ότι θέλεις αυτό το πράγμα να γίνει ακτινίδια
ΚΙΤΣΑΝΤΑ: Εγώ δεν έχω καμία σχέση με ακτινίδια.
ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ξέρω εγώ και θα το δούμε στην πορεία και εδώ θα φανεί ποιος στηρίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
ΚΙΤΣΑΝΤΑ: Εγώ δεν έχω καμία σχέση με τα ακτινίδια, εσύ έβαλες (γέλια)
ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έβαλα (γέλια)
ΚΙΤΣΑΝΤΑ: Και δεν καταλαβαίνω τι έχεις στο μυαλό σου και τα λες αυτά.
ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Λίτσα, τότε θα ζητήσω από τον πρόεδρο να πάρω ονομαστική ψηφοφορία και θα φανεί ποιος θέλει το επιχειρείν και ποιος το πολεμάει. Θα φέρω την κυρία Ταπραντζή, τον κύριο Πλατσούκα που είναι επιχειρηματίες, να δούμε που θα τοποθετηθούνε. Γιατί το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, εγώ είμαι βέβαιος ότι θα είναι 100% στην Καλαμιά και τότε θα δούμε τι απόφαση θα πάρετε.
ΚΙΤΣΑΝΤΑ: Εγώ πάντως δεν έχω καμία σχέση με ακτινίδια, ούτε ξέρω σε ποιον αναφέρεται. ούτε κάποια σχέση έχω με την Καλαμιά.
ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: έβαλα εγώ πάντως ακτινίδια, όποιος θέλει έβαλα πέντε στρέμματα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα