21.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 14-12-21

Διαβάστε επίσης

  • Το καθεστώς που θα διέπει τα πορτοκάλια στη νέα ΚΑΠ 2021 – 2027 και συγκεκριμένα την ένταξή τους στη συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών, καθώς επίσης χυμοποιών και συνεταιριστών παραγωγών, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο.
  • Κεντρικό αίτημα προς το υπουργείο αποτέλεσε να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, καθώς εικάζεται η κατάργηση του εν λόγω καθεστώτος το οποίο ίσχυε από το 2015 μέχρι τώρα. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία τέτοια κατάργηση θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση», τονίστηκε χαρακτηριστικά. Προς τον υφυπουργό στην εν λόγω σύσκεψη, επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- ότι το πιο πάνω διατυπωνόμενο αίτημα αφορά όλες τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών.
  • Τελικά ελήφθη η απόφαση να συμπεριληφθούν στο ίδιο καθεστώς και τα εσπεριδοειδή – πορτοκάλια.
  • Έχουμε βέβαια την εξής απορία: τόσο το Επιμελητήριο, όσο και οι βουλευτές της Άρτας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ήτοι η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Γκόκας, έκαναν παρεμβάσεις προκειμένου να μην τεθούν εκποδών τα πορτοκάλια από την συνδεδεμένη ενίσχυση στα πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
  • Από τον αγροτικό κόσμο της Άρτας, υπήρχε κάποια παρέμβαση, π.χ. σε επίπεδο Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ή έχουν πάψει να ασχολούνται με θέματα εσπεριδοειδών και λοιπών προϊόντων και έχουν περιοριστεί στο real estate των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων της πάλαι ποτέ μεγάλης Ένωσης;
  • Γιατί τουλάχιστον εμείς δεν λάβαμε καμία ενημέρωση σχετικά με την θέση των αγροτικών συνεταιρισμών της Άρτας για το ζήτημα αυτό, εκτός κι αν ο συνεταιρισμός περιορίζεται στις ανακοινώσεις της ΟΑΣΝΑ.
  • To πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός: «Έχουμε αρδευτικά δίκτυα πεπαλαιωμένα, με συνέπεια την ανεπαρκή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, το υψηλό αρδευτικό κόστος, τη σπατάλη και την ποιοτική υποβάθμιση του αρδευτικού νερού.
  • Γι΄ αυτό και είναι βασική μας προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών υποδομών της χώρας και η μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του νερού για την κάλυψη των αναγκών στις αγροτικές καλλιέργειες, και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε το ΥΔΩΡ 2.0, ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,6 δισ. € με σημαντικά αρδευτικά έργα μεγάλης κλίμακας στο σύνολο της επικράτειας», είπε ο κ. Λιβανός.
  • Επεκτείνονται τα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Ειδικότερα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης: 1) Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης 2) Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.
  • Η απόφαση δεν λύνει το πρόβλημα και ήδη οι αγρότες έχουν αποφασίσει να κατεβάσουν τρακτές στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το κόστος της ενέργειας…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα