14.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Εκοιμήθη ο γλυκύς Επίσκοπος που συκοφαντήθηκε «επιπόλαια και βιαστικά» , το κόσμημα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κυρός Κοσμάς

Διαβάστε επίσης

Του Εκκλησιαστικού Συνεργάτη μας
ΓΑΒΡΙΗΛ ΛΕΠΕΝΙΩΤΗ

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου ε.ε. και η ώρα έδειχνε 5:30 πρωϊνή, άφηνε την τελευταία πνοή του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» των Αθηνών όπου νοσηλευόταν από τις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Από την στρατευόμενη Εκκλησία ο μακαριστός πλέον Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς, ο σεμνός, ο ταπεινός, ο φυλάγιος και Πνευματικός Πατέρας στην θριαμβεύουσα Βασιλεία των Ουρανών, κοντά στον Κύριο που τίμησε και δόξαζε από μικρό παιδί.
Αναχώρησε για την άνω Ιερουσαλήμ με αρνητικά σχόλια και τίτλους ιδιαιτέρως από συν-Επισκόπους του , οι οποίοι εκ των υστέρων εκφράστηκαν με συμπάθεια και ευχές , εξαιρούμενων περιπτώσεων ενός και μοναδικού που δεν περιμέναμε και κάτι ιδιαίτερο.
Ξέχασαν όμως, να αναφερθούν στο τεράστιο έργο που προσέφερε από λαικός ακόμη και διετέλεσε ως κληρικός και ως Μητροπολίτης της Θεοσώστου Επαρχίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Αδικήθηκε και κακολογήθηκε για την ακλόνητη πίστη στον Ιησού Χριστό.
Σε βαρύ κλίμα συγκίνησης υποδέχθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας 3ης Ιανουαρίου 2022 ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ακολούθως άρχισε η ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου κατά την εκκλησιαστική τάξη και τελέστηκε ιερά αγρυπνία.
Το πρωί της Τρίτης 4 Ιανουαρίου ε.ε. τελέστηκε ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητρ. Ναυπάκτου και Τοποτηρητού κ. Ιεροθέου.
Η αυστηρότατη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων απο τον τοποτηρητή Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, προκάλεσε αντιδράσεις αμέσως μετά την άφιξη της σορού του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι.
Στις 15:00’ το μεσημέρι τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Σεβ. Τοποτηρητού κ. Ιεροθέου, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.
Συμπροσευχόμενοι συμμετείχαν οι Μητροπολίτες πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Καστορίας κ. Καλλίνικος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και Ωρεών κ. Φιλόθεος.
Επίσης παρόντες στην Ακολουθία ήταν πολλοί Ιερείς, αλλά και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών, πολιτειακών και πολιτικών αρχών του τόπου.
Ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, εκφωνώντας τον επικήδειο, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, χαρακτήρισε «ευλογημένο, σεμνό και ταπεινό ιεράρχη της Εκκλησίας» τον Μητροπολίτη Κοσμά. Αναφέρθηκε με σεβασμό στο πλούσιο βιογραφικό του και τόνισε ότι «υπήρξε άνθρωπος αγαθής προαιρέσεως. Ουδέποτε ενήργησε με δόλο ή με πρόθεση να βλάψει οποιονδήποτε, ενώ δεν υπήρξε ούτε σκληρός ούτε επικριτικός έναντι οιουδήποτε, είτε γραπτώς είτε προφορικώς. Έκήρυσσε διαρκώς την μετάνοια, δίχως να παύσει ποτέ να εργάζεται κι ο ίδιος τον δικό του αγώνα μετανοίας».
Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε αδρομερώς στο ποιμαντικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Ιεράρχου τονίζοντας ότι «επιμελήθηκε την καλλιέργεια ιερατικών κλίσεων σε πνευματικά του τέκνα, τα οποία σαγηνεύθηκαν από τον ιεραποστολικό ζήλο του Γέροντός τους και εισήλθαν στην ζωή της αγίας Ιερωσύνης, αποτελώντας τους πολυτίμους συμπαραστάτες και βοηθούς του στην διακονία του πιστού Λαού της ευλογημένης αυτής Επαρχίας».
Επεσήμανε πως «ο αοίδιμος Ιεράρχης υπήρξε και υποδειγματικός ιερουργός και λειτουργός των Μυστηρίων του Θεού, με βαθειά προσήλωση και προσοχή». Ολοκληρώνοντας δε τον επικήδειο λόγο του, μετέφερε την συμπάθεια και τις ευχές των αγίων Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το απορφανισθέν ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας.
Ο Σεβ. Τοποτηρητής, Μητρ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ αναφέρθηκε με συγκινητικά καρδιακά λόγια στην προσωπικότητα του συνεπισκόπου και παλαιού φίλου και συμμαθητή του Μητροπολίτου Κοσμά.
Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, μιλώντας εκ μέρους του ιερού κλήρου και των μοναστικών αδελφοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του μακαριστού Πατρός, λέγοντας ότι περιόδευσε, λειτούργησε, κήρυξε και κυριολεκτικά όργωσε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας «επιχέοντας έλαιον και οίνον» στις καρδιές των ανθρώπων. Υπήρξε εκ φύσεως άνθρωπος ευγενής, ευπροσήγορος, φιλάγιος, ασκητικός, ελεήμων, καλλίφωνος και κατανυκτικός λειτουργός, σεμνός και ταπεινός που ποθούσε πρωτίστως την δόξα του Θεού.
Επίσης ανέφερε ότι δεν πρόλαβε ο μακαριστός Ποιμενάρχης να δει το ποιμαντικό του έργο να υλοποιείται και να ολοκληρώνεται, αλλά η σφραγίδα του και το αποτύπωμά του θα παραμείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα κυρίως στις καρδιές των ανθρώπων που τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά.
Σύντομους επικηδείους λόγους εκφώνησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος
Στη συνέχεια το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά μεταφέρθηκε εν πομπή στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του, στο κοιμητήριο της Μονής.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα