15.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παναγιώτης Λύτρας.

Όλα  ξεκίνησαν στο μυαλό μου από τον φόνο άνδρα από την γυναίκα του παραμονή του νέου έτους. Μια 55χρονη σκότωσε τον σύντροφό της με μαχαίρι στα Ιωάννινα.

 Είπα να το ψάξω και να δω τι γίνεται. Nα μελετήσω αν μπορέσω και την ψυχολογία της φόνισσας γυναίκας. Από την αρχή είχα σαν σκέψη για την αιτία την καταπίεση της φόνισσας από το θύμα μετά ήρθε μια μελέτη που έδειχνε πάντα υπάρχει τρίτο πρόσωπο από τα λεγόμενα στις δίκες.

Έτσι έβαλα στην αναζήτηση ‘’ Δολοφονίες ανδρών από γυναίκες’’ για να κάνω μεγάλη αναζήτηση και μελέτη και το αποτέλεσμα  ήταν αναφορές μόνο σε γυναικοκτονίες. Ανδροκτονία ή δεν τρέχει τίποτα; είπα. Να το αναζητήσω αλλιώς αποφάσισα. Πάλι πολλά αποτελέσματα δεν βρήκα. Εκτός από ανθρωποκτονία πλέον θα έχουμε ανδροκτονία και γυναικοκτονία. Θα κινηθώ κάπως έτσι κατέληξα. Άρχισα τις αναζητήσεις φόνων από χέρι γυναικών.  Όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές πολλές ήρθαν στην εικόνα και στην θύμηση όταν τα βρήκα, όπως όταν τα γεγονότα συνέβησαν εκείνη την εποχή. Άλλα απλά τα είδα πρώτη φορά. Τα διάβασα και συγκλονίστηκα. Δεν έχουν λέω διαφορά μεταξύ τους οι φόνοι. Είναι άγριοι όλοι τελικά.

Τα εγκλήματα είχαν πάντα κάτι που τραβούσαν τον κόσμο. Ο φόβος, η γοητεία του αίματος και οι αινιγματικοί δράστες άνδρες ή γυναίκες τραβούσαν πάντα την προσοχή του κοινού που παρακολουθούσε επί εβδομάδες τις έρευνες της αστυνομίας και  τις δίκες των δραστών σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες. Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο στυγερά ελληνικά εγκλήματα των τελευταίων τριάντα ετών. Ξεκινάμε όμως με ένα από το 1931.Τα κάνανε γυναίκες ή τα σκέφτηκαν γυναίκες. Τα ερωτικά στοιχεία φυσικά υπάρχουν και όταν οι γυναίκες ξεφεύγουν έρχεται και το έγκλημα.  Πολλά στοιχεία αντλήθηκαν από τον eleyueros typos.

Ξεκινάμε τις αναφορές.

Η αποτρόπαια δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο το 1931. Ένα από τα εγκλήματα που συγκλόνισε το πανελλήνιο είναι η δολοφονία του Δημήτρη Αθανασόπουλου, το 1931, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα στην συνοικία της χαροκόπου. Το γεγονός αυτό είχε χαρακτηριστεί «έγκλημα του αιώνα», αφού ήταν το πρώτο έγκλημα τέτοιου είδους για την εποχή. Δράστες ήταν η σύζυγος του, η πεθερά του και ο ξάδελφος της συζύγου του.

Πιο συγκεκριμένα, το έγκλημα διαπράχτηκε από τον Δημήτρη Μοσκιό, με εντολή της θείας του και πεθεράς του θύματος και με την ανοχή της γυναίκας του, της «ωραίας Σοφίας». Η ιστορία περιέχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως τον κρυφό έρωτα της πεθεράς για τον άντρα της κόρης -που εξελίχτηκε σε μίσος- και το κρυφό πάθος του δολοφόνου για την ξαδέρφη του.

74χρονη συνελήφθη γιατί στραγγάλισε τον 82χρονο σύζυγο της τον Νοέμβριο του 20. Προσπάθησε με κρέμα να καλύψει τα ίχνη από τον στραγγαλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του infonews24.gr, τον άντρα τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο, η 23χρονη σύντροφος του μετά από λεκτικό καυγά. Το συμβάν σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου. Ο 47χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών και είναι εκτός κινδύνου. Από την Αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Εύοσμος – Δολοφονία οδηγού ταξί:«Πρέπει να το πάρω ως Ελληνίδα μάνα, πάνω μου; Ως Ελληνίδα μάνα, να το πάρω αλλά όχι ότι το έκανα. Να το χρεωθώ, να βγάλω εγώ τη φυλακή της, αλλά όχι σαν Ελληνίδα μάνα που δεν παίρνει την πράξη της. Δεν έγινε από μένα», τόνισε χαρακτηριστικά η 46χρονη.
Οι δύο γυναίκες είχαν κατηγορηθεί για την -από κοινού- δολοφονία του οδηγού ταξί, αλλά… άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται. «Δεν τον σκότωσα εγώ, το έκανε εκείνη. Μου είπε να πω ότι με βίαζε» είχε καταθέσει η 19χρονη.

Η «διαβολική» παπαδιά. Ήταν καλοκαίρι του 2012 όταν δολοφονήθηκε μυστηριωδώς ο 52χρονος ιερέας Αθανάσιος Αυγερόπουλος στην Ηλεία. Η εξιχνίαση της υπόθεσης αποκάλυψε ένα έγκλημα πάθους που είχε στόχο –μεταξύ άλλων- την περιουσία του ιερωμένου. Δράστες η 43χρονη σύζυγος του θύματος, η οποία μαζί με τον 41χρονο εραστή της -φίλο του ιερέα- δολοφόνησαν τον 52χρονο. Το εντυπωσιακό είναι πως είχαν σκηνοθετήσει με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία, ωστόσο αυτές οι λεπτομέρειες τους πρόδωσαν.

Εννέα μήνες «αυτοκτονία». Επί εννιά μήνες θρηνούσε τον άντρα της που είχε «αυτοκτονήσει» στην κρεβατοκάμαρά τους…Τελικά αποδείχτηκε πως ήταν το δικό της χέρι που του έβαλε την ψυχρή κάνη από πιστόλι στον κρόταφο και πάτησε τη σκανδάλη χωρίς κανέναν δισταγμό! Η 34χρονη συζυγοκτόνος στις 14 Μαρτίου του 2013 τηλεφώνησε στην αστυνομία της Καρύστου, αναφέροντας πως ο άντρας της πυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός. Τότε, είχαν βρεθεί το πιστόλι με το οποίο φερόταν να είχε αυτοκτονήσει με δύο φυσίγγια στη γεμιστήρα και δίπλα τους ένας κάλυκας από τη σφαίρα που σκότωσε τον 45χρονο.

Η δολοφονία του καπετάνιου στην Αργολίδα. Ήταν Δεκέμβριος του 2014 όταν στο κατώφλι φιλικού του σπιτιού στην Κοιλάδα Ερμιονίδας, βρίσκεται νεκρός ο 42χρονος καπετάνιος γνωστού εφοπλιστή. H 38χρονη τότε, μητέρα ενός 10χρονου κοριτσιού, που στις 8 Δεκεμβρίου φέρεται να αφαίρεσε τη ζωή του 42χρονου συζύγου της, με δύο πιστολιές πυροβόλου όπλου, στην αυλή φιλικού τους σπιτιού στην Κοιλάδα Αργολίδας, ομολόγησε την πράξη της στους αστυνομικούς.

Η 26χρονη που σκότωσε τον άνδρα της με σωλήνα, τον αποτέφρωσε και τον έριξε στο χοιροστάσιο για να χαθούν τα ίχνη του. «Η φόνισσα του Χαρβατίου», που σόκαρε όλη την Ελλάδα …

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1989 η 37χρονη Γ.Π έβαλε βιαστικά τα ρούχα της, κάθισε στη θέση του οδηγού και έφτασε μέχρι την Ασφάλεια Αττικής. Ο συνεπιβάτης στο αυτοκίνητό της ήταν ο νεκρός σύζυγός της. Λίγοι θα πρόσεχαν ότι το φòνικό όπλο υπήρχε και αυτό στο αμάξι της 37χρονης. Η γυναίκα έφτασε στο αστυνομικό τμήμα λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα και το φòνικό όπλο που χρησιμοποίησε για να σκ0τώσει τον σύζυγό της, κρεμόταν από τον λαιμό του νεκρού.  Όταν μπήκε στο αστυνομικό τμήμα η όψη της σòκαρε του αστυνομικούς που την αντίκρισαν. Ήταν γεμάτη μελανιές στο πρόσωπο και εμφανώς αναστατωμένη και ταλαιπωρημένη. Τα λόγια που ψέλλισε όμως ήταν αυτά που αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στην μνήμη των αστυνομικών που ήταν παρόντες: Έπνιξα τον άντρα μου. Τον έχω εδώ στο αυτοκίνητο. Ήρθα να παραδοθώ…

-Η ψυχρή δολοφόνος και η δήθεν ανησυχία της μπροστά στην κάμερα. Πριν από περίπου είκοσι ημέρες, ένας 48χρονος άντρας, προσπαθώντας να διασχίσει έναν παράδρομο στη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου, μπροστά από τη Χαλυβουργία, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο άντρας που εργαζόταν ως οδηγός νταλίκας που μετέφερε σκραπ στη Χαλυβουργία, τραυματίστηκε βαριά και μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ ήταν ήδη νεκρός. Αργότερα, θα γινόταν γνωστό ότι αυτός ο άντρας που βρήκε τον θάνατο απ’ το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 22χρονος, ήταν ο Νίκος Κωτούλας, καταδικασμένος για τη δολοφονία του συζύγου της ερωμένης του.

Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή, καταδικάστηκε μια 49χρονη, για την δολοφονία του συντρόφου της, τον Σεπτέμβριο του 2014. Στη 49χρονη επιβλήθηκε επιπλέον ο όρος της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της μία φορά το δίμηνο, παράλληλα με επιτήρηση από επιμελητή κοινωνικής υπηρεσίας. Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν για ενοχή της γυναίκας, για ανθρωποκτονία εν βρασμώ ψυχικής ορμής, ανατρέποντας την αρχική σε βάρος της καταδίκη, σε δεκαετή κάθειρξη με αποτέλεσμα η γυναίκα να αφεθεί ελεύθερη. Το έγκλημα είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2014, μέσα στο μπαρ που διατηρούσε το ζευγάρι στο νησί.

Σενάριο ταινίας θυμίζει ο θάνατος του αρχιμανδρίτη Άνθιμου Ελευθεριάδη. Ο ιερωμένος έπεσε νεκρός στα σκαλιά του σπιτιού του από τις σφαίρες της ερωμένης του Κάτιας Γιαννοπούλου.Η Γιαννοπούλου γνώρισε τον Ελευθεριάδη όταν πήγε να εξομολογηθεί, αν και δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με την εκκλησία και τα θεία. Μετά την γνωριμία της με τον Αρχιμανδρίτη, όμως, άρχισε να παρακολουθεί ευλαβικά όλες τις λειτουργίες και τα μυστήρια.

«Με τράβαγε κοντά του σαν μαγνήτης. Συνέβαινε κάτι το ανεξήγητο».

Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα. Ένα αποτυχημένο προξενιό στάθηκε αφορμή να χάσουν τη ζωή τους εφτά άνθρωποι. Η Μαρία Σαμπανιώτη είχε κάνει δώρο στους γείτονές της, οικογένειες Μουστοπούλου και Κληματσά, ζύμη για τηγανόψωμα, την οποία και έφαγαν. Τα τηγανόψωμα όμως αποδείχτηκε πως περιείχαν παραθείο. Η 56χρονη ήθελε να παντρέψει τις κόρες της με τους γιους των δυο οικογενειών, που όμως είχαν αρνηθεί. Αυτό στάθηκε αφορμή για την κίνησή της. Όταν τελικά συνελήφθη, η Σαμπανιώτη δήλωσε αθώα και δεν παραδέχτηκε ποτέ τίποτα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία, ύστερα από κλήση που έλαβε περιστατικό με πυροβολισμούς, στην συμβολή των οδών Ζαν Μωρεάς και Φιλικής Εταιρείας, στο Χαλάνδρι.

Μία αλλοδαπή γυναίκα που επιτέθηκε στον δρόμο σε έναν άντρα και τον πυροβόλησε.  Ο άνδρας ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε νεκρός, νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Οι πρώτες ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που έφτασαν στο σημείο, την ακινητοποίησαν και την συνέλαβαν, ενώ στο σημείο σπεύδει και κλιμάκιο της Ασφάλειας, για να διερευνηθούν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θύμα είναι οφθαλμίατρος και το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από το ιατρείο του. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο βρήκαν την δράστιδα σε κατάσταση αμόκ και το όπλο στο σημείο.  Το θύμα, που δέχτηκε δύο σφαίρες στον θώρακα, διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τη δολοφονία του 73χρονου από τα χέρια της γυναίκας του στη Μεσσηνία. Υπενθυμίζουμε ότι η γυναίκα του έριξε βραστό νερό πάνω του, ενώ κοιμόταν και στη συνέχεια τον χτύπησε με μανία με έναν πλάστη, προκαλώντας του βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που το κόστισαν τη ζωή. «Δεν άντεχα άλλο» Η 68χρονη γυναίκα παρουσιάστηκε μόνη της στο αστυνομικό τμήμα Μελιγαλά και ομολόγησε το έγκλημά της.

35χρονος μαχαιρώνεται στον λαιμό από την 37χρονη πρώην σύντροφο του στην μέση του δρόμου επειδή δεν επιθυμούσε να τα ξαναβρούν. Άρτα Δεκέμβρης του 19.

Αν κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες εκείνης της εποχής θα δει κάποιος το άγριο αλλά και το ανέμελο ύφος  των γυναικών που κάνανε φόνο. Δεν μπορείς εξ αρχής να δεις ότι κρύβει μέσα στην ψυχή της το μαχαίρι. Πάντα η γυναίκα ξεγελά τον άντρα. Φαντάζομαι και την ώρα που σηκώνει το όπλο. Απλά μόλις το χώνει βαθειά παίρνει το άγριο σκληρό της στυλ. Ίσως το απολαμβάνει…

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα