11.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Ενδιαφέρον στα ορεινά…

Διαβάστε επίσης

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στη Νεράιδα Τρικάλων βρέθηκε τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα και τα δύο τους παιδιά, οι οποίοι κατέλυσαν σε παραδοσιακό χωριό που διατηρεί στο ορεινό χωριό των Τρικάλων η πρώην βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, η οποία και κατάγεται από το χωριό.Ο πρώην πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη και στο μικρό λαογραφικό μουσείο του χωριού, ενώ περπάτησε στα καλντερίμια και χάρηκε στιγμές με τα παιδιά του, ενώ απηύλαυσε παραδοσιακό τσίπουρο με τους κατοίκους. Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να επισκεφθεί το χωριό του το Αθαμάνιο Άρτας, όπου συναντήθηκε με συγγενείς και φίλους. Ο Βασίλης Τσίρκας σε ανάρτησή του στο facebook ανέβασε και την συγκεκριμένη φωτογραφία αναφέροντας: Με φωτεινή διάθεση και καθαρές κουβέντες στο χωριό μας το Αθαμάνιο με τον Πρόεδρο. Το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Χρόνια πολλά
ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΑΜΠΕΛΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΤΕΤΡΑΚΩΜΟΥ – ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΝΔΥΛΗ
Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενό μας δημοσίευμα για την εγκατειλλημένη από την Περιφέρεια περιοχή των Πετραλώνων Τετρακώμου και ιδιαίτερα του δρόμου που οδηγεί από τον συνοικισμό, στην Γέφυρα Κονδύλη, η οποία συνδέει το νομό Άρτας με το νομό Τρικάλων, την Ήπειρο και την Θεσσαλία, καθώς είναι ένα τμήμα περίπου 2.800 μέτρων, το οποίο είναι σε άθλια κατάσταση και καθιστά την κυκλοφορία τουλάχιστον βασανιστική.
Ο δρόμος αυτός συνδέει και την πάλαι ποτέ Κοινότητα Μυροφύλλου με την περιοχή, καθώς μπορεί διοικητικά η εν λόγω κοινότητα να υπάγεται στην Θεσσαλία, ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά όμως συνδέεται με την Άρτα και τα χωριά των Τζουμέρκων.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν έρθει πολλές φορές σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στην περιοχή, αλλά όλοι επικαλούνται πρόβλημα έλλειψης χρημάτων.
Το τελευταίο όμως διάστημα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πρόβλημα και μάλιστα για πρώτη φορά τοποθέτησαν και πινακίδα στον συγκεκριμένο δρόμο, όπου φαίνεται η απόσταση από την Άρτα και το Βουργαρέλι. Άντε καλή αρχή…
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
Κατατέθηκε στη Βουλή, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Α. Ξανθού, ερώτηση 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας με αξιόπιστα, συνταγογραφούμενα και δωρεάν τεστ (μοριακά-αντιγονικά). Την ερώτηση συνυπογράφει και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη.
Όπως τονίζεται στην ερώτηση, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το καθήκον της αναβαθμισμένης επιδημιολογικής επιτήρησης σ’ αυτή την κρίσιμη φάση και έχει μεταφέρει την ευθύνη και το κόστος στους πολίτες. Πρακτικά η έγκαιρη διάγνωση και η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων δεν είναι δημόσια αλλά ιδιωτική υπόθεση, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των διενεργούμενων τεστ (μοριακών, rapid και self) να γίνονται με πρωτοβουλία και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Αυτό που ρωτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι :

Ποιο ποσοστό από τα τεστ που διενεργούνται καθημερινά γίνεται μέσω των δημόσιων δομών (ΚΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία) και ποιο μέσω ιδιωτικών εργαστηρίων και φαρμακείων, με απευθείας πληρωμή από τους πολίτες;

Έχει η κυβέρνηση προχωρήσει στον έλεγχο αξιοπιστίας των τεστ αντιγόνου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μέσω της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής (ΕΟΦ) και με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση της δυναμικότητας των δημόσιων εργαστηρίων στο τομέα των μοριακών εξετάσεων, προωθώντας συνέργειες ανάμεσα στο ΕΣΥ, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα;

Θα ενισχύσει την παρουσία κινητών συνεργείων του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα, για τη διενέργεια δωρεάν τεστ χωρίς ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές των πολιτών;

Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη συνταγογράφηση από γιατρούς των αναγκαίων διαγνωστικών τεστ (PCR και αντιγόνου) και στην αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή;
ΡΟΔΑΥΓΗ: ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ Ο ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ;
Από τον ανταποκριτή μας στην Ροδαυγή πληροφορηθήκαμε το παρακάτω εντυπωσιακό συμβάν. Μια οικογένεια τουριστών επισκέφθηκε το όμορφο χωριό του Ξηροβουνίου και αποφάσισε να διανυκτερεύσει σε ένα από τα όμορφα ξενοδοχεία – ξενώνες της περιοχής.
Μέσα στα πλαίσια των πρωτοκόλλων υγειονομικού ελέγχου, τα οποία ακολουθούν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, ζήτησαν πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να προχωρήσουν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου στην σύμβαση εκμίσθωσης των δωματίων. Αντί αυτών ο νεαρός επισκέπτης, αντέδρασε βίαια και χειροδίκησε σε βάρος των υπαλλήλων, οι οποίοι έμεναν ενεοί απέναντι στην εν λόγω συμπεριφορά.
Και πραγματικά είναι απορίας άξιον, άσχετα από τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις που έχουν συγκεκριμένα άτομα απέναντι στους εμβολιασμούς, γιατί θα πρέπει να την πληρώνουν πάντοτε οι επαγγελματίες, οι οποίοι εκτός από υπεύθυνοι για την ασφάλεια της επιχείρησής τους, υποχρεούνται από την Πολιτεία και σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ: ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αδράνεια της Κυβέρνησης στην επίλυση των προβλημάτων του Πρωτογενούς Τομέα από την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία.
Ειδικότερα σημειώνουν ότι ο Πρωτογενής Τομέας έρχεται αντιμέτωπος, τα τελευταία έτη, με το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, τις αβεβαιότητες στην αγορά, την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την έλλειψη ρευστότητας και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, στα οποία προστίθενται η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση.
Αναλυτικότερα αναφέρουν ότι οι ανοιξιάτικοι παγετοί επέφεραν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες, προκαλώντας ακαρπία και μηδενίζοντας σε ορισμένες καλλιέργειες, την ετήσια παραγωγή, αλλά βλάβες έχει υποστεί και το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και παρά τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής, στο Κοινοβούλιο για αποζημιώσεις εντός του έτους 2021, αυτές δεν υλοποιήθηκαν. Οι δε αποτιμήσεις του φυτικού κεφαλαίου είναι δυσανάλογες με τα πραγματικά κόστη, βάσει του κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, δημιουργώντας επιπλέον ερωτηματικά για την επιβίωση του Πρωτογενούς Τομέα.
Επιπρόσθετα τονίζουν ότι οι αυξήσεις σε πετρελαιοειδή, λιπάσματα και ζωοτροφές εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, και ήδη ορισμένοι από αυτούς οδηγούνται σε εγκατάλειψη της δραστηριότητάς τους.
Επιπλέον επισημαίνουν ότι μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στον αγροτικό κλάδο η απόφαση της Κυβέρνησης για αποκλεισμό από τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ των αγροτών, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μέχρι και στους ΟΤΑ, κινδυνεύοντας να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, με χρεώσεις ύψους 17 ευρώ/MWH, απεμπολώντας τη δυνατότητα της μειωμένης χρέωσης των 9,01 ευρώ/ MWH. Ωστόσο σε όλες αυτές τις επιβαρύνσεις έρχεται να προστεθεί και η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2021, τις οποίες τις περισσότερες φορές οι καταναλωτές αδυνατούν να καλύψουν.
Παράλληλα αναφέρουν ότι ακόμα και οι προσπάθειες εξυγίανσης του αγροτικού κλάδου, με την είσοδο νέων αγροτών, έχουν να αντιμετωπίσουν τους «σκοπέλους» της γραφειοκρατίας κατά την καταβολή της β’ δόσης στους δικαιούχους του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, οι διαδικασίες ελέγχων των εγκεκριμένων φακέλων σχεδίων βελτίωσης προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, αλλά και οι καθυστερήσεις κατά την έκδοση των αδειών γεωτρήσεων και χρήσης νερού προκαλούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες αρδευτικών γεωτρήσεων.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για το εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ώστε να αποπληρωθούν πληγέντες παραγωγοί που βρίσκονται σε αναμονή πάνω από δύο χρόνια, και εάν προτίθενται να προβούν σε ουσιαστική βελτίωση της νομοθεσίας για την ενίσχυση του ενεργειακού κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης ζητούν απαντήσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για την εξισορρόπηση των τιμών των λιπασμάτων και των ζωοτροφών και εάν θα απλουστευθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων των θεμάτων που άπτονται του Πρωτογενούς Τομέα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα