11.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Η πλατεία της Αγίας Θεοδώρας

Διαβάστε επίσης

Του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Αγ. Θεοδώρας ΣΑΚΗ ΚΟΥΡΣΑΡΗ

Παλιά ήταν χωμάτινη…Στην νοτιοδυτική πλευρά ήταν το 3ο γυμνάσιο θηλαίων σε ΤΟΛ και παλιότερα στην δυτική πλευρά παράλληλα με το σημερινό τοίχο της αυλής του σχολείου ήταν κτήριο που φιλοξενούσε την διοίκηση της πόλης, στην νότια πλευρά περίπου 5 μέτρα μπροστά από το πηγάδι υπήρχε ψηλό δέντρο (στο δέντρο κρεμούσαν και έκαιγαν τον Ιούδα το μέγα Σάββατο) , η φωτιά την μεγάλη Πέμπτη άναβε στη δυτική πλευρά .


Μετά έγινε το σχολείο και η αυλή του .
Οι μηχανικοί και κατασκευαστές της εποχής δεν άφησαν ούτε στην πάροδο Πλαστήρα ούτε στην εμπρός πλευρά 1 μέτρο περισσότερο δρόμο (φανταστείτε την αυλή του σχολείου 1 μέτρο πιο μικρή τη κέρδος και ομορφιά θα είχε η πλατεία και ο Ναός ) ,αλλά ας τους δικαιολογήσουμε ….
Από τότε ξέρουμε ότι κάτω από την αυλή του σχολείου έως τον Ναό του Σωτήρος βρίσκετε το πρυτανείο της Αρχαίας Αμβρακίας .Τα χρόνια περνούν και τα χαμηλά σπίτια που είναι εκατέρωθεν του δρόμου από Βασιλέως Πύρρου προς την καμάρα γκρεμίζονται και χτίζονται σύγχρονα αντί να απαλλοτριωθούν και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ο Ναός και να πνήγετε η Καμάρα . Ας δικαιολογήσουμε ξανά τους αρμοδίους της εποχής ….
Γίνετε μετά η πλακόστρωση ( η αρχαιολογία έκανε έρευνες στη δυτική πλευρά,) χωρίς καμία άλλη μελέτη για φωτισμό ,ύδρευση κλπ αλλά ήταν καλό έργο.
Η μέχρι τότε πλατεία που ήταν γεμάτη ζωή από της φωνές των παιδιών που έπαιζαν , των ενοριτών που έκαναν την βόλτα τους και τους προσκυνητές ,έδωσε την θέση της σιγά σιγά στα αυτοκίνητα που πάρκαραν ακόμα και μπροστά στην είσοδο του Ναού .

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Οι λίγοι τουρίστες που έρχονταν στο Ναό τραβούσαν φωτογραφίες τα αυτοκίνητα …
Φτάσαμε στο σήμερα όπου η σημερινή δημοτική αρχή αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια την ανάπλαση της πλατείας.Η τελική μορφή της θα κριθεί από όλους μας.Πιστεύομε ότι ελήφθησαν υπ όψη ο εορτασμός τα έθιμα οι εκδηλώσεις και οι τελετές που λαμβάνουν χώρα σε αυτή . Πιστεύουμε ότι πίνακας ηλεκτροδότησης εκδηλώσεων ,παροχές νερού για να συνδέονται μάνικες για το πλύσιμο ,ΟΤΕ,φωτισμός του Ναού, (πυροσβεστικός κρουνός μετά από αίτημα του συλλόγου τοποθετήθηκε ) να έχουν προβλεφθεί .

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.


Ενώ το έργο βρισκόταν σε εξέλιξη ,έχει σταματήσει εδώ και καιρό απ όσο ξέρουμε για λόγους αλλαγής της σχεδίασης στην ανατολική πλευρά για αρχαιολογικούς λόγους ,η δυτική πλευρά που σχεδόν έχει τελειώσει έγινε πάλι πάρκινγκ ….

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.


Παρακαλούμε πολύ τελειώστε όσο ποιο γρήγορα μπορείτε το έργο .
Παρακαλούμε κλείστε το εργοτάξιο με φυσικά εμπόδια γιατί η νέα πλακόστρωση καταστρέφεται και λερώνετε (ποτίζει) από λάδια αυτοκινήτων .
Παρακαλούμε τελειώστε την νότια πλευρά έως την καμάρα εν όψη εορτής της Αγίας Θεοδώρας .
Παρακαλούμε τοποθετήστε στην είσοδο στην Βασιλέως Πύρρου βυθιζόμενη βαρεού τύπου μπάρα και όχι την κοινή γιατί έχει τοποθετηθεί 3 φορές και την κατέστρεψαν και δώστε σε όσους κατοίκους δικαιούνται (ελάχιστοι) δωρεάν πάρκινγκ στην Αράχθου.
Είναι Θαύμα που δεν έχει πέσει ακόμα αυτοκίνητο πάνω στην καμάρα και δεν την έχει ρίξει ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα