21.8 C
Arta
8 Μαΐου 2024

Για τα προβλήματα της Πτηνοτροφίας συζήτησαν ο Δ. Πετανίτης με τον Γ. Στύλιο

Διαβάστε επίσης

Εφ’όλης της ύλης ζητήματα που έχουν σχέση με τον κλάδο της Πτηνοτροφίας συζήτησαν το Σάββατο στα γραφεία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Πετανίτης, με τον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτή Άρτας κ. Γιώργο Στύλιο.
Η συζήτηση κινήθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η πτηνοτροφία ευρύτερα, όσο και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ως επιχείρηση και οι μέτοχοι του ως πτηνοτρόφοι.
Ο κ. Πετανίτης αναφέρθηκε στο κόστος της ενέργειας και ιδίως στην αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους λειτουργίας του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας. Για παράδειγμα επεσήμανε ότι το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στα σφαγεία της επιχείρησης κυμαινόταν στα 50.000 ευρώ και πλέον έχει διακυμανθεί στα 140.000 ευρώ, ένα κόστος το οποίο είναι δυσβάσταχτο
Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος των ζωοτροφών, το οποίο αυξήθηκε το τελευταίο έτος κατά περίπου 100 ευρώ ο τόνος, γεγονός το οποίο είχε πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην παραγωγή αλλά και στην λειτουργία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού. Για το θέμα αυτό συζήτησαν για την δυνατότητα να υπάρξει de minimis στήριξη της πτηνοτροφίας για το κόστος των ζωοτροφών, ήτοι το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί ένα ποσοστό του κόστους αγοράς.
Στα οικονομικά θέματα που απασχολούν τους πτηνοτρόφους περιλαμβάνεται και το ΦΠΑ στα σιτηρά, καθώς στο σιτάρι παρέμεινε 13%, ενώ ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός το μεταφέρει στον παραγωγό με ποσοστό 6%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται με τον τρόπο αυτόν υψηλό χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο μετακυλίεται στον Συνεταιρισμό.
Ακόμη συζητήθηκαν θέματα όπως ο ευρωπαϊκός κανονισμός για το μητρώο πτηνοτροφίας, η ένταξη στην ευζωϊα των παραγωγικών ζώων, αλλά και η ανάγκη να υποστηριχθεί η πτηνοτροφία, αντίστοιχα με τους άλλους τομείς κρεοπαραγωγικής οικονομίας, όπως είναι η κτηνοτροφία και η αλιεία.
Η Πτηνοτροφία κατά γενική εκτίμηση έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η συγκυρία της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί άμεσα, λόγω της έκθεσής της και του μεγάλου κύκλου εργασιών της.
Ο τζίρος της μάλιστα αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ και είναι σημαντικό να μπορέσει να διατηρήσει την δυναμική της, προς το συμφέρον της οικονομίας.
Η συζήτηση εκτός από ενημερωτικό χαρακτήρα, κινήθηκε σε πλαίσια διάθεσης συνεργασίας για την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν την ντόπια πτηνοτροφία, αλλά και την αναζήτηση λύσεων, μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η αγορά.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα