13.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ “ΑΠΟΨΗ”:Δηλώνω παρών για το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην Δήμαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ με μια αποκλειστική συνέντευξη στην “Α” ανοίγει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του, μετά τις εσωκομματικές αλλαγές στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και εν μέσω της τετραετίας της δημοτικής θητείας του. Αναφέρει ότι είναι στην διάθεση του νέου προέδρου του ΚΙΝ. ΑΛ. για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Άρτα, ενώ δηλώνει ότι έχει κλείσει ο κύκλος του στην Αυτοδιοίκηση. Επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, για την στάση του στα δημοτικά θέματα, αλλά και για τις εξελίξεις που μπορούν να προκύψουν
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΕΡ: Είσαστε το πρόσωπο που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στην Άρτα τις δύσκολες ώρες, ενώ με την υποψηφιότητά σας στον Δήμο διατηρήσατε ποσοστά αναντίστοιχα ψηλά σε σχέση με την Περιφέρεια. Πώς αισθάνεσθε τώρα που το ΠΑΣΟΚ δείχνει να αντιστρέφει το κλίμα;

Όπως είναι γνωστό, διετέλεσα γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στον Νομό της Άρτας για πολλά χρόνια, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε πολύ μεγάλα ποσοστά, αλλά συγχρόνως και πολλά προβλήματα.
Το 2012 δεν αποδέχτηκα τη θέση του βουλευτή που κλήθηκα να καταλάβω μετά την παραίτηση του συντρόφου Παύλου Στασινού από το βουλευτικό αξίωμα, επειδή είχα ήδη εκλεγεί δήμαρχος και θέλησα να εκτελέσω την εντολή του Αρτινού λαού που με τίμησε με το ανώτατο αξίωμα του πρώτου πολίτη του Δήμου.
Υπηρέτησα πάρα πολλά χρόνια και αγωνίστηκα για το ΠΑΣΟΚ και το οποίο βέβαια με τίμησε και με στήριξε στην προσπάθειά μου για το Δήμο Αρταίων.
Μετά τα πέτρινα χρόνια από το 2012 μέχρι σήμερα, βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση, όπως άλλωστε διαπιστώνουν όλοι, ότι αντιστρέφεται το κλίμα και το ΚΙΝΑΛ δείχνει μία δυναμική ανόδου πολύ σημαντική.
Αυτό ικανοποιεί, όχι μόνο εμένα, αλλά όλους μας που γνωρίσαμε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο που κυβερνούσε τη χώρα και που ανεξάρτητα τα όποια λάθη μπορεί κανείς να του καταλογίσει, είναι εκείνο το κόμμα που έχει συνδέσει το όνομά του με όλες τις θετικές θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα, αλλά και με όλα τα αναπτυξιακά έργα.

ΕΡ: Είσαστε από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές και σαφές ενδιαφέρον να είστε και υποψήφιος βουλευτής. Μετά την νίκη του Ανδρουλάκη, έχει αλλάξει κάτι;

Με τον Γιώργο Παπανδρέου συνεργάστηκα την εποχή που διετέλεσα Δήμαρχος και έχω αποκομίσει την πιο καλή άποψη, την οποία και διατηρώ.
Είναι λογικό και έντιμο εκ μέρους μου να τον στηρίξω στις εσωκομματικές εκλογές, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω τις ικανότητες αλλά και τις δυνατότητες των άλλων υποψηφίων, τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ.
Οι εσωκομματικές εκλογές τελείωσαν, το αποτέλεσμα είναι γνωστό και ξεκάθαρο και προφανώς πορευόμαστε πλέον στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις τον νικητή των εκλογών, τον σύντροφο Νίκο Ανδρουλάκη.
Είναι προφανές ότι με τη δυναμική που ανέπτυξε το κίνημα μετά τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά, αλλά και των εσωκομματικών εκλογών, πρέπει να οργανωθεί το κόμμα από τη βάση με την εκλογή νέων οργάνων στις τοπικές οργανώσεις και να στελεχωθούν τα ψηφοδέλτια σε όλους τους νομούς με στελέχη που θα σηματοδοτούν ανανέωση, εμπειρία, πολυσυλλεκτικότητα και με ανταπόκριση στην κοινωνία.
Για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές δηλώνω παρών και εναπόκειται στο κόμμα και στην κρίση του προέδρου εάν και εφόσον είμαι χρήσιμος στο ψηφοδέλτιο το οποίο θα καταρτιστεί.

ΕΡ: Αυτήν την στιγμή είστε ο παλιότερος δημοτικός σύμβουλος, με θητεία από την δεκαετία του 1990. Διατελέσατε και Δήμαρχος και γνωρίζετε και τις τελευταίες λεπτομέρειες της Αυτοδιοίκησης. Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που σήμερα λειτουργεί;

Από τη μακρόχρονη εμπειρία μου στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από το γεγονός ότι διετέλεσα δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, έχω να επισημάνω το εξής: η παρούσα δημοτική περίοδος είναι πρωτόγνωρη για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δημοτικά συμβούλια στα οποία ο δήμαρχος δεν έχει πλειοψηφία και που λόγω των θεσμικών αλλαγών πλέον δεν αποφασίζονται τα σοβαρά θέματα σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου αλλά σε επιτροπές, όπου πλειοψηφία έχει ο δήμαρχος, οδήγησε σε απαξίωση του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων και των αιρετών γενικότερα, αλλά και σε τραυματισμό των δημοκρατικών διαδικασιών με τη λογική ότι πλέον οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αλλά σε ολιγομελή όργανα.
Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα του δημοτικού συμβουλίου και αυτό οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια τις δημοτικές αρχές.
EP: Διακρίνουμε μια διάθεση καλοπροαίρετη απέναντι στην δημοτική αρχή. Εμμέσως πλην σαφώς πολλοί σας χαρακτηρίζουν και ως δεκανίκι σε πολλές αποφάσεις. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Επειδή έχω διατελέσει δήμαρχος και μάλιστα στη χειρότερη περίοδο 2011-2014, όπου η χώρα είχε καταρρεύσει οικονομικά και επιβλήθηκαν τα μνημόνια με απίστευτες περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, γνωρίζω τα προβλήματα του Δήμου, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε δημοτική αρχή, ανεξάρτητα από το πώς επιλέγει να τις προβάλλει ο κάθε δήμαρχος για λόγους επικοινωνιακούς.
Πιστεύω ότι και εσείς θα δέχεστε ότι όλα τα θέματα που έρχονται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι όλα για καταψήφιση. Υπάρχουν και θετικά ζητήματα τα οποία προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να ψηφίσω, θεωρώντας ότι έτσι συμβάλλω στη λειτουργία του Δήμου για το καλό των Αρτινών.
Σας υπενθυμίζω ότι τα περισσότερα θέματα που συζητάμε στο δημοτικό συμβούλιο είναι υπηρεσιακού χαρακτήρα και προφανώς αυτά είναι ζητήματα τα οποία ψηφίζονται ομόφωνα.Όσον αφορά για το χαρακτηρισμό που μου αποδίδεται και τον γνωρίζω, τον αντιμετωπίζω με χαμόγελο, με την έννοια ότι στερείται σοβαρότητας. Δεν αποδέχτηκα θέση βουλευτή το 2012, λέτε να σκοπεύω να γίνω αντιδήμαρχος; Η αντιπολίτευση στο Δήμο είναι δύσκολη υπόθεση.
Επί ημερών μου, οι προϋπολογισμοί του Δήμου των δύο τελευταίων χρόνων ψηφίστηκαν από την μείζονα αντιπολίτευση και όχι από την ομάδα της δικής μου παράταξης που είχε ξεκινήσει αντάρτικο με στόχο να με ανατρέψουν, κάτι που τελικά πέτυχαν με την βοήθεια εξωτερικών παραγόντων.

ΕΡ: Ενδιαφέρεστε να είστε εκ νέου υποψήφιος για δήμαρχος;

Εκτιμώ ότι, ό,τι ήταν να προσφέρω στον Δήμο της Άρτας, είτε ως Δήμαρχος είτε ως δημοτικός σύμβουλος, το έχω ήδη προσφέρει. Επιθυμώ να ανοίξει ο δρόμος σε κάποιο άλλο στέλεχος για να αναδειχθεί και να δουλέψει για το καλό του Δήμου.
Θέλω να ευχαριστήσω τους δημότες της Άρτας που με τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια και δηλώνω ότι η πρόθεση μου είναι να μην είμαι εκ νέου υποψήφιος για Δήμαρχος.

ΕΡ: Ποιες είναι οι αδυναμίες για την συγκρότηση σήμερα ενός δυνατού ψηφοδελτίου, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια ισχυρή δημοτική αρχή;
Θεωρώ ότι η εκάστοτε παράταξη που έχει τη διοίκηση του Δήμου έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το οποιοδήποτε άλλο ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές. Οπότε, απέναντι στην εκάστοτε δημοτική αρχή που προφανώς έχει και τη φθορά της εξαιτίας του χρόνου, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, όπου θα συσπειρώνει ευρύτερους πολιτικούς χώρους και θα αποτρέπει την πολυδιάσπαση του χώρου από το κέντρο και προς τα αριστερά, εφόσον μιλάμε για την Άρτα.

ΕΡ: Γίνεται λόγος για αναζήτηση μιας προσωπικότητας από τον χώρο του Κέντρου, που θα μπορούσε να συστρατεύσει όλες τις λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι στον Τσιρογιάννη. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία του εγχειρήματος;

Για να υπάρξει μία προσωπικότητα η οποία θα συσπειρώνει τον κεντροαριστερό χώρο, πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο πολιτικό κλίμα συνεργασίας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Αν την χρονική εκείνη περίοδο, σε πολιτικό επίπεδο, τα κόμματα της κεντροαριστεράς έχουν μία λογική συνεργασίας, αυτό ευνοεί την συσπείρωση των δυνάμεων και σε τοπικό επίπεδο. Φυσικά οι παράγοντες που επηρεάζουν μια εκλογή σε τοπική κοινωνία είναι περισσότεροι.
Πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κατακερματισμός των δυνάμεων της κεντροαριστεράς που θα αδυνατίζει τα ψηφοδέλτια.

ΕΡ: Η Περιφέρεια, ως φορέας αυτοδιοίκησης πολλές φορές έχει διαφορετική ατζέντα. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα σύγκρουσης με τους Δήμους, από την εμπειρία σας και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου;

Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Οφείλουν να συνεργάζονται και αυτό γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Έχω διατελέσει πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και η συνεργασία μου με την Περιφέρεια ήταν πάρα πολύ καλή. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Προφανώς με την ερώτησή σας, αναφέρεστε στη διαχείριση των απορριμμάτων που υπάρχει μία «σύγκρουση» μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας για το ποιος θα διαχειριστεί το θέμα αυτό.
Είναι όμως σαφές ότι η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους. Όμως, ειδικά για την Περιφέρεια Ηπείρου, την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου, όπως αυτή έχει προχωρήσει, την ξεκίνησε η Περιφέρεια την εποχή που άρχισε να εφαρμόζεται ο Καλλικράτης και όπου οι Δήμοι δεν είχαν ακόμη οργανωθεί στη σημερινή τους μορφή και είχαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών τους.
Αυτή η επικάλυψη της αρμοδιότητας είναι αυτή που δημιουργεί σήμερα τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου.
ΕΡ:Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 2022;
Η ελληνική κοινωνία και η πλειοψηφία των πολιτών βιώνει μία οικονομική και ενεργειακή κρίση. Αν προσθέσει κανείς και τα προβλήματα που προσθέτει η πανδημία που ζούμε, αντιλαμβανόμαστε ότι ο πληθυσμός βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.
Ελπίζω και εύχομαι με την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων που είναι ορατή να γίνει ουσιαστικός διάλογος, με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν πολιτικές που θα βοηθήσουν τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες.
Εκτιμώ ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταγράψει σημαντική άνοδο και να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, γιατί είμαι βέβαιος ότι είναι ο φορέας που θα εκφράσει τις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα