22.8 C
Arta
23 Απριλίου 2024

Τα χρόνια φεύγουνε …μα η πανδημία μένει..

Διαβάστε επίσης

                                                                        Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι δεν ανήκω στους ειδικούς, ούτε επιχειρώ να τους υποκαταστήσω.

Απλά ακούω, διαβάζω και αξιολογώ τις απόψεις των επιστημόνων και προσπαθώ να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα γι’ αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, που μας ταλαιπωρεί για 3η χρονιά.

 Το 2022 μπήκε με ανάμεικτα συναισθήματα.

Από την μια έχουμε τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων που φτάνει σε νέα ύψη και από την άλλη, τις καθησυχαστικές απόψεις των ειδικών ότι η μετάλλαξη “O” προκαλεί πιο ήπια νόσηση και ίσως να σημάνει και το τέλος της πανδημίας..

Όμως παράλληλα υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι  η αυξημένη μεταδοτικότητα θα δοκιμάσει σοβαρά τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πρόσθετα μέτρα..

Ήδη η υγειονομική κατάσταση καθημερινά επιβαρύνεται, σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχουμε ήδη χάσει πάνω από 21.000 συνανθρώπους μας, καθιστώντας τη χώρα μας αρνητικό πρωταγωνιστή στην Ευρώπη και στον πλανήτη…

Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο..

Η Κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, δείχνει να κινείται χωρίς σχέδιο, τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις, ενώ είναι συχνό το φαινόμενο κυβερνητικά στελέχη να βιάζονται να “κηρύξουν” το τέλος της κρίσης, δημιουργώντας στους πολίτες σύγχυση ή εφησυχασμό.

Η αντιπολίτευση και δικαίως καταλογίζει στην Κυβέρνηση ανεπάρκεια και συχνές παλινωδίες, που αποδεικνύονται καταστροφικές στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ οι αποφάσεις και ο χρόνος που τις λαμβάνει, καθορίζονται πρωτίστως από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις και δευτερευόντως από τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

 Ενώ το κρίσιμο διακύβευμα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι πως θα περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας, η Κυβέρνηση δείχνει περισσότερο να νοιάζεται πως θα ανακοπεί η φθορά και η πτώση της δημοφιλίας της…

 Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημία και να χαϊδεύει τα αυτιά των ανεμβολίαστων.

Μόνο έτσι θα επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και σε άλλες  κατηγορίες πολιτών, κάτι που οι επιστήμονες κρίνουν επιβεβλημένο..

Ουρές για ένα τεστ

Τις τελευταίες όμως μέρες, με την έξαρση της πανδημίας και τα καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, προέκυψε και το φαινόμενο με τους πολίτες που τρέχουν μαζικά για να κάνουν διαγνωστικά τεστ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τριτοκοσμικές εικόνες από τις ουρές.

Για να αποφευχθούν αυτές οι ουρές-εστίες μετάδοσης, η ταλαιπωρία και η οικονομική αιμορραγία των πολιτών, χρειάζονται ΑΜΕΣΑ περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας, αλλά και η συνταγογράφηση των τεστ για όσους τα έχουν ανάγκη.

 Άλλωστε υπέρ αυτού του μέτρου τάσσονται και μέλη της ΚΟ της ΝΔ, καθώς αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Άνοιξαν τα σχολεία

Μέσα στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης των σχολείων. 

Όλη η κοινωνία συμφωνεί στην αναγκαιότητα της “δια ζώσης εκπαίδευσης”, καθώς τα κλειστά σχολεία πλήττουν πρωτίστως τους οικονομικά αδύναμους, αυξάνουν το χάσμα των κοινωνικών και μαθησιακών ανισοτήτων και επιπλέον επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των παιδιών, που έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τους συνεχείς περιορισμούς.

Όμως επιβάλλεται τα σχολεία να είναι και ασφαλή, καθώς  «κανείς Έλληνας πολίτης δε θέλει ανοιχτά τα σχολεία και κλειστά τα νοσοκομεία»… 

Η Κυβέρνηση, παρά τις καταγεγραμμένες επιφυλάξεις και τις εισηγήσεις ακόμη και για μικρή παράταση των διακοπών, επέλεξε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα, επικαιροποιώντας μόνο το υπάρχον πρωτόκολλο, που συνίσταται σε αυξημένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς…

Ούτε καν το “επικίνδυνο” πρωτόκολλο του 50%+1 δεν αναθεώρησε, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα, την εκπαιδευτική κοινότητα,  αλλά και την πλειοψηφία των επιστημόνων..

Οι ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς με αυτές τις επιλογές τα σχολεία ενδέχεται να μετατραπούν σε χώρους υπερμετάδοσης και να μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια.

Το ρίσκο που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση είναι μεγάλο και οι ευθύνες της  θα είναι τεράστιες αν κάτι «πάει στραβά»…

Ήδη οι ελλείψεις σε self tests δείχνουν την έλλειψη της αναγκαίας οργάνωσης και της πλήρους ετοιμότητας…  

Παρά ταύτα η ευχή όλων είναι, τα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, προς όφελος των μαθητών και ολόκληρης της κοινωνίας.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με ΥΓΕΙΑ!!!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα