20.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Αρνητικές οι εξελίξεις στο Δήμο Πρέβεζας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Τα όσα συμβαίνουν τελευταία στο Δήμο Πρέβεζας μπορεί ως ένα βαθμό να ήταν αναμενόμενα, όμως κανέναν δεν χαροποίησαν, καθώς οι εξελίξεις αυτές έχουν επιπτώσεις στην αποτελεσματική λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου.
Η ανεξαρτητοποίηση δύο δημοτικών συμβούλων, βασικών στελεχών της παράταξης “Δήμος της καρδιάς μας”, η παραίτηση του κ. Ροπόκη από τη θέση του αντιδημάρχου και η πρόωρη λήξη της συνεργασίας των δύο παρατάξεων, αποδυναμώνει και αριθμητικά τη Δημοτική Αρχή και πολιτικά τον κ. Νίκο Γεωργάκο.
Αριθμητικά, γιατί πλέον η Δημοτική Αρχή διαθέτει μόνο 6 Δημοτικούς Συμβούλους, σε σύνολο 33, από τους 12 που ξεκίνησε τη θητεία της.
Με αυτούς πρέπει να καλύψει όλες τις θέσεις ευθύνης (αντιδημαρχίες, επιτροπές, ΔΕΥΑ, ΛΤ, κλπ) και να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του Δήμου…
Εκτός βέβαια κι αν υπάρξουν “μεταγραφές” από άλλες παρατάξεις, με αντάλλαγμα την αποζημίωση, που αποτελεί πάντα ένα ελκυστικό κίνητρο.
Πολιτικά, γιατί τα τελευταία γεγονότα κατέδειξαν στην κοινή γνώμη ότι ο Δήμαρχος δεν έχει τον έλεγχο της παράταξής του, αδυνατώντας να την κρατήσει ενωμένη και να την καθοδηγήσει.
Οι «ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου» μπορεί να τον διευκολύνουν στη λήψη αποφάσεων, ερήμην της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως πλέον θεωρώ ότι θα είναι περισσότερο “προσεκτικός”.
Σαφέστατες οι αιχμές κατά του Δημάρχου
Δεν γνωρίζω τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η κ. Κωνσταντάκη και ο κ. Καραμανίδης αποχώρησαν από την παράταξη τους, ούτε προτίθεμαι να κάνω “δίκην προθέσεων”.
Έκαναν όμως ιδιαίτερη αίσθηση οι αιχμές που υπήρχαν στις δηλώσεις τους “για παζάρια γύρω από θέσεις και αξίες” και “για αποφάσεις που απέκλιναν από αρχές και δεσμεύσεις”, κάτι που φανερώνει ότι τα αίτια της “σύγκρουσης” ήταν πολύ βαθύτερα..
Επιχειρώντας να διερευνήσω περαιτέρω την υπόθεση, συνομίλησα αυτές τις μέρες με πολλούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η βασική ευθύνη χρεώνεται στην πολιτική συμπεριφορά και λειτουργία του Δημάρχου και λιγότερο σε θεμιτές φιλοδοξίες που μπορεί να υπάρχουν.
Τεράστιες
οι ευθύνες του κ. Γεωργάκου

Καταλογίζουν στον κ. Γεωργάκο, ότι στη μέχρι τώρα θητεία του κατάφερε να διαρρήξει τις σχέσεις του με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους στο νομό, που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ.
Είναι γνωστές οι κάκιστες σχέσεις του με τον Βουλευτή Στέργιο Γιαννάκη.
Δεν είναι τυχαίο ότι 3 χρόνια τώρα δεν έχουν ποτέ συναντηθεί, ούτε επισκεφθεί από κοινού κάποιο Υπουργείο για την προώθηση τοπικών υποθέσεων..
Το ίδιο συμβαίνει με τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννη Μπούρη, ενώ είναι γνωστή η “πολιτική βεντέτα” Δημάρχου και πρώην Προέδρου της ΝΟΔΕ, ο οποίος επανειλημμένα και δημόσια τον είχε εγκαλέσει για σειρά θεμάτων, αφήνοντας μάλιστα σαφέστατους υπαινιγμούς σε βάρος του.
Καταγράφεται εδώ και καιρό έντονη “ενδοπαραταξιακή μουρμούρα” για τους συμβούλους και συνεργάτες του Δημάρχου, αναφέροντας τόσο στην πρόσληψη συγγενικών προσώπων όσο και στην επιλογή Μπέζα, ο οποίος με την πρώτη ευκαιρία αποχώρησε.
Επιρρίπτουν επίσης ευθύνες για τους χειρισμούς στο θέμα του Συμπαραστάτη του πολίτη και για διορισμούς που έγιναν στο Δήμο και στην ΔΕΥΑ “εν κρυπτώ” και χωρίς κριτήρια..
Πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων και υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο «Δήμος της Καρδιάς μας», εκφράζουν εδώ και καιρό δημόσια την αντίθεσή τους για επιλογές, σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις στο χειρισμό κρίσιμων θεμάτων, όπως πχ το έργο του οδοφωτισμού, τη διαχείριση των σκουπιδιών, το master plan του λιμανιού, τις απευθείας αναθέσεις έργων, την εμμονή με το «Δίκτυο Πόλεων» κλπ.
Το πιο σημαντικό όμως, που του χρεώνουν, είναι ότι πέρα από τα μεγάλα λόγια και τους βερμπαλισμούς του, στην πράξη αποδείχθηκε παντελώς ανέτοιμος να διοικήσει το Δήμο, δικαιώνοντας το γνωστό “αρχή άνδρα δείκνυσι”….
Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι 30 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει κανένα μεγάλο έργο, ενώ ήταν εμφανής η αδυναμία να παρέμβει αποτελεσματικά στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το Δήμο, όπως είναι το νοσοκομείο, το πανεπιστημιακό τμήμα, οι οδικοί άξονες κλπ.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τη συγκεντρωτική λειτουργία του Νίκου Γεωργάκου, τότε ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα στο Δήμο, που φοβάμαι ότι θα έχουν συνέχεια, καθώς όπως λέει ο λαός μας, «όταν το πουλόβερ αρχίζει να ξηλώνεται, σταματημό δεν έχει …».

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα