19.8 C
Arta
2 Μαΐου 2024

Συγκέντρωση των Αγροτών και πορεία με τρακτερ στους δρόμους της Άρτας

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση και κινητοποίηση στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας το πρωί της Παρασκευής 4 Φλεβάρη. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μίλησε ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, ενώ χαιρέτισαν ο Παναγιώτης Κυρτσάς, γγ του Εργατικού Κέντρου Άρτας και εκπρόσωπος των μαθητών.
Στη συγκέντρωση η οργή και η αγανάκτηση ήταν έκδηλη από την κοροϊδία της κυβέρνησης να εξαγγείλει ψίχουλα για τους αγρότες μπροστά στη μαζική τους κάθοδο στους δρόμους.
Διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα, μείωση του κόστους παραγωγής, σε ρεύμα, αγροεφόδια, πετρέλαιο, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επιδότηση στο 100% των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα.
Νωρίτερα, δεκάδες τρακτέρ από όλο τον κάμπο της Άρτας συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Γιοφύρι της Άρτας για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ.
Με τέσσερις προσυγκεντρώσεις στην Ανέζα, στους Χαλκιάδες, στο στρατόπεδο Παπακώστα και τα Κολομόδια, αγροτοκτηνοτρόφοι βιοπαλαιστές από όλο το νομό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας για συντονισμό της πάλης τους με τους υπόλοιπους αγρότες όλης της Ελλάδας.
Μετά από τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης συνέχισαν την πορεία τους και κατέληξαν μπροστά στο Δημαρχείο όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της περιφερειακής οδού Άρτας, στο ύψος του Δημαρχείου.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους εξέθεσε στον δήμαρχο Άρτας τα οξυμένα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματά τους, ζητώντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά του για την αντιμετώπισή τους.
Ξεχωριστό στοιχείο της συγκέντρωσης ο μεγάλος αριθμός νέων σε ηλικία αγροτών που διαπιστώνουν καθημερινά ότι το κόστος της παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των εμποροβιομηχάνων τους διώχνουν από τα χωράφια.
Σε ανακοίνωσή της η ΟΑΣΝΑ ζητά να κλιμακωθούν οι δράσεις και αναφέρει:
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι και στην Άρτα βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους γιατί δεν αντέχουμε άλλο από το μεγάλο κόστος παραγωγής (φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα κλπ), τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι. Γιατί είμαστε απροστάτευτοι στο έλεος του καιρού χωρίς να αποζημιωνόμαστε για τις καταστροφές στις παραγωγές μας. Γιατί οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση για την τεράστια απώλεια εισοδήματος του 2020 λόγω της κατακόρυφης μείωσης της τιμής των μανταρινιών και των πορτοκαλιών.
Ταυτόχρονα οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως όλος ο λαός, δεχόμαστε τη φοβερή επίθεση των τεράστιων ανατιμήσεων στο οικιακό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα μετακίνησης, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ βιώνουμε και τα τραγικά αποτελέσματα της πανδημίας.
Αυτοί είναι οι λόγοι που οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αρτας την Παρασκευή 4 Φλεβάρη συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο και πλημμύρισαν με τα τρακτέρ τους την κεντρική πλατεία και είχε τη στήριξη των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών, του Εργατικού Κέντρου και άλλων πολλών φορέων.
Αυτό τον αγώνα επιβίωσης η κυβέρνηση και ο συντοπίτης μας Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον χαρακτήρισε ως «υποκινούμενη κινητοποίηση» που συμμετείχαν λίγοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Επίσης η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζωτικής σημασίας αιτήματά μας που έχουμε διαμορφώσει όλοι μαζί μέσα από συζητήσεις στους αγροτικούς συλλόγους και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Αρτας που έγινε πρόσφατα επιχειρεί να κοροϊδέψει εμάς και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Τα 7 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με το που βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για αναμάσημα όσων είχαν εξαγγελθεί παλιότερα και τώρα εξειδικεύονται. Δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματά μας, δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματά μας, δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση.
Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης και κλιμακώνουμε την πάλη μας σε πανελλαδικό συντονισμό με τους αγροτικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες την Πανελλαδική Επιτροπή Των Μπλόκων.
Διεκδικούμε:
Άμεση αναπλήρωση του εισοδήματος των καλλιεργητών εσπεριδοειδών για την διαπιστωμένη ζημιά που έπαθαν το 2020
Να γίνει άμεση και γρήγορη καταγραφή των ζημιών από τον πρόσφατο παγετό και να αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στο 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης

ΟΛΑ ΚΑΤΑΧΤΙΟΥΝΤΑΙ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ

Τοποθέτηση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ για το συλλαλητήριο των αγροτών

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους μισθωτούς εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που ανησυχείτε, αγανακτείτε και δε συμβιβάζεστε με τη σημερινή κατάσταση.
Σήμερα, στην εποχή της «ψηφιακής οικονομίας» και της πλατιάς εφαρμογής νέων τεχνολογιών, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να ζήσουμε όλος ο λαός πολύ καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες.
Να ζήσουμε χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, της ερήμωσης των χωριών και των πόλεων του Νομού μας, της ανασφάλειας για την επόμενη μέρα.
Να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να απολαμβάνουμε τους κόπους της παραγωγής και της δουλειάς μας, να εξασφαλίσουμε καλύτερο επίπεδο ζωής για μας και τα παιδιά μας, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και μόρφωσης.
Ο νομός της Άρτας, η γη μας είναι πλούσια, παράγουμε τα πάντα, από εσπεριδοειδή, λευκό και κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουμε μελισσοκομεία, ιχθυοτροφεία, ελαιοπαραγωγή και άφθονα νερά που μπορούν να στηρίξουν τις καλλιέργειές μας.
Ωστόσο, αν και έχουμε πλούσια γη, μας έχουν «καταδικάσει» να ζούμε στη φτώχεια και την ανέχεια. Μας έχουν «καταδικάσει» να βλέπουμε τα παιδιά μας να φεύγουν μετανάστες γιατί δε βρίσκουν δουλειά και δεν μπορούν να ζήσουν από την καλλιέργεια της γης, από τα μεροκάματα πείνας στα εργοστάσια και στα συσκευαστήρια. Έχουμε σχολεία χωρίς δασκάλους, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και υλικοτεχνική υποδομή. Ζούμε με την αγωνία να μην πνιγούμε στην πρώτη βροχή, να μην καούμε από τη φωτιά και να μην αποκλειστούμε από τα χιόνια.
Ποιος λοιπόν μπαίνει εμπόδιο στο να ζήσουμε καλύτερα σήμερα, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις;
Ο υπεύθυνος έχει όνομα! Είναι το αστικό κράτος και όλες οι κυβερνήσεις του διαχρονικά, που στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης δε θέλουν και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Η ανάπτυξή τους είτε «πράσινη» την πουν, είτε «δίκαιη», είτε «για όλους», έναν μόνο εξυπηρετεί, ένας μόνο κερδίζει και αυτός είναι οι καπιταλιστές, οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι εργοστασιάρχες, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι κ.ά., οι εφοπλιστές που έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο και ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ φορολογία!!!
Τα συμφέροντα αυτών εξυπηρετούν και οι πολιτευτές και βουλευτές της περιοχής μας, γι’ αυτούς νοιάζονται, γι’ αυτούς τρέχουν και ανησυχούν, γι’ αυτούς νομοθετούν αναπτυξιακά νομοσχέδια στη Βουλή.
Τα κόμματά τους είναι αυτά, που πίνουν νερό στις κατευθύνσεις και στις πολιτικές της ΕΕ, της ΚΑΠ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που φουσκώνει τις τσέπες των καπιταλιστών με έναν σκασμό λεφτά μέσω επιδοτήσεων, την ίδια ώρα που ο λαός πληρώνει βαριά φορολογία και δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, τα πάντα ακριβαίνουν στα ράφια των S/M, οι εργαζόμενοι δεν έχουν βενζίνη να πάνε στη δουλειά, οι αγρότες πετρέλαιο για να καλλιεργήσουν τη γη.
Την επόμενη φορά που οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα περάσουν από τα καφενεία και τα χωριά θα πρέπει να μας εξηγήσουν:
Να μας πουν τι έγινε ο «παράδεισος» της ΕΕ που όλοι θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια; Τι έγινε με την Κοινή Αγροτική Πολιτική εδώ και 40 χρόνια; Που οδηγήθηκε ο αγροτικός κόσμος της χώρας και της περιοχής μας από τις πολιτικές και τα αναπτυξιακά σχέδια που όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους ψήφισαν και εφάρμοσαν;
Οι Υπουργοί/Υφυπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα κόμματά τους, που όταν περνάνε στην αντιπολίτευση ανεβαίνουν στα τρακτέρ, «ξεχνούν» τι έκαναν ως κυβερνήσεις.
Να τους θυμίσουμε λοιπόν τη ζάχαρη στις μηχανές των τρακτέρ, τα ΜΑΤ στα μπλόκα, τις μηδενικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, και ταυτόχρονα τις επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες δήθεν αγρότες, στους εργοστασιάρχες, στους μονοπωλιακούς ομίλους. Να τους θυμίσουμε ότι επιδοτούσαν το «θάψιμο» της παραγωγής με τις ευλογίες της ΕΕ. Ότι όλοι μαζί ψήφισαν τα μνημόνια, την νέα ΚΑΠ, το νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά και την αύξηση του εργάσιμου χρόνου.
Ο λαός και οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου, όπως ενδεχομένως θα ήθελε η πρώην Υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κα Γεροβασίλη, όταν στο αίτημα για αφορολόγητο απαντούσε προκλητικά 0%. Ή όπως θα θέλει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της ΝΔ κος Στύλιος, που στο αίτημα για αποζημιώσεις στο 100% για την ακαρπία και τις καταστροφές στην παραγωγή, έφερνε «γύρα» τα χωριά και τα καφενεία καθησυχάζοντας και τάζοντας στον αγροτόκοσμο της περιοχής.
Όλοι αυτοί που εμφανίζονται σήμερα σαν όψιμοι σωτήρες, «υποστηρικτές» των βιοπαλαιστών αγροτών, και τα κόμματά τους, να μας πουν πού διαφωνούν με τις πολιτικές της ΕΕ, τη νέα ΚΑΠ, τα αναπτυξιακά νομοσχέδια που ψήφισαν και ψηφίζουν στη Βουλή.
Όλοι αυτοί έχουν βάλει διαχρονικά το χεράκι τους για την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας.
Εμείς από τη μεριά μας σου λέμε πως σωτήρες δεν υπάρχουν!
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Ό, τι κέρδισαν οι αγρότες, το κέρδισαν με τους αγώνες τους! Ό, τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με την οργάνωση και τον αγώνα του λαού. Και σε αυτό σε καλούμε σήμερα. Να δυναμώσει ο αγώνας, να οργανωθείς στον Αγροτικό Σύλλογο, στο Σωματείο, στο χωράφι, στους χώρους δουλειάς, στα χωριά και στην πόλη, στα σχολεία και στις σχολές, ΠΑΝΤΟΥ!

Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και πρέπει να στηριχτεί από όλο το λαό, από τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, μακριά από κοινωνικούς αυτοματισμούς και σύγχρονους «μαυρογιαλούρους – σωτήρες» που προεκλογικά τάζουν «λαγούς με πετραχήλια», όταν είναι στην αντιπολίτευση θυμούνται το «αγωνιστικό» τους παρελθόν, και όταν είναι στην κυβέρνηση μετατρέπονται σε αρπαχτικά για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΤΑΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα