26.8 C
Arta
17 Μαΐου 2024

Χρονιά πολιτικών εξελίξεων το 2022

Διαβάστε επίσης

“Απ’ όταν βγήκε το συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο…”

Είναι γεγονός ότι τα όσα πρωτόγνωρα βίωσαν την προηγούμενη βδομάδα οι Αθηναίοι, μόνο ως τραγέλαφος μπορούν να χαρακτηριστούν.
Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάντησε ανέκδοτο, που το πλάκωσε ο χιονιάς..
Για μια ακόμη φορά, οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας δεν κατάφεραν να συντονιστούν, ενώ η λήψη προληπτικών μέτρων και η ετοιμότητα των συναρμόδιων φορέων αποδείχθηκαν ένα απόλυτο φιάσκο.
Ευτυχώς αυτή τη φορά, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα!!!
Τα όσα συνέβησαν την τελευταία βδομάδα, κατά τη γνώμη μου ανέδειξαν 3 πράγματα:
1) Ένα χρόνο μετά τη «Μήδεια» και 6 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η Κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημά της και θεωρεί ότι με μια ακόμη συγνώμη, ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα..
Ο λαός μας υπενθυμίζει ότι « απ’ όταν βγήκε το συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο…» , εννοώντας ότι η συγγνώμη έχει αξία, μόνο όταν διδάσκεσαι από τα λάθη και δεν τα επαναλαμβάνεις, διαφορετικά είναι προσχηματική και υποκριτική.
2) Για μια ακόμη φορά επανέρχεται στην επικαιρότητα, με δραματικό τρόπο, το μεγάλο πρόβλημα της διάκρισης των αρμοδιοτήτων, μεταξύ του κεντρικού κράτους, των Περιφερειών, των Δήμων και των άλλων συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών..
Δυστυχώς τα φαινόμενα της σύγχυσης και της επικάλυψης αρμοδιοτήτων συνεχίζουν να υφίστανται, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και εξαγγελίες…
3) Για όσους ισχυρίζονται ότι επειδή το συγκεντρωτικό, σπάταλο και βραδυκίνητο κράτος μας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, η λύση είναι κρίσιμες αρμοδιότητές και υποδομές να περάσουν στον «υγιή» ιδιωτικό τομέα.
Μετά το πρόσφατο στραπάτσο της “ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ”, θα πρέπει να αναθεωρήσουν αυτές τους τις απόψεις.

“Το φιάσκο του χιονιά έπληξε την Κυβέρνηση”
Είναι αυτονόητο ότι το φιάσκο της προηγούμενης βδομάδας, έπληξε καίρια την εικόνα της Κυβέρνησης και το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως «αποτελεσματικού πρωθυπουργού», παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται κάθε φορά να τον βγάζουν από το κάδρο των ευθυνών.
Αν σ’ αυτό προστεθεί και η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που ήδη καταγράφεται με τη διαχείριση της πανδημίας και τους 23.000 νεκρούς, την αποδυνάμωση του ΕΣΥ, την ενεργειακή κρίση και ιδιαίτερα την ακρίβεια που καλπάζει ανεξέλεγκτη, εύκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει γιατί η Κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο..

“Μετράμε αντίστροφα πλέον για τις εκλογές”
Μέσα σ’ αυτή την πολιτική συγκυρία προκύπτει ένα ερώτημα και μάλιστα διττό..
Θα είναι το 2022 χρονιά πολιτικών εξελίξεων και πρόωρων εκλογών και το σημαντικότερο θα προκύψει απ’ αυτές ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών;;
Για το πρώτο σκέλος, προσωπικά είμαι απόλυτα βέβαιος, παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.
Κι αυτό γιατί, παρατείνοντας τη θητεία του αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο, το κύμα δυσαρέσκειας να διογκωθεί, μειώνοντας τις πιθανότητες νέας εκλογικής νίκης και κυρίως την επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας.
Την πολιτική της απομόνωση την διαπίστωσε άλλωστε η Κυβέρνηση στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της…
Εκτιμώ λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους επόμενους λίγους μήνες, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Στη χειρότερη των περιπτώσεων αυτό να γίνει το φθινόπωρο, μολονότι μεσολαβεί το καλοκαίρι, που κανείς δε μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα νέων ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφικών πυρκαγιών.

Για το δεύτερο σκέλος, παρ’ ότι είναι λίγο πρόωρο για ασφαλείς πολιτικές προβλέψεις, προσωπικά πιστευω ότι ο δικομματισμός, όπως την τελευταία 10ετία τον γνωρίσαμε, κλείνει οριστικά τον κύκλο του..
Αφ’ ενός γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δημοσκοπικά δε φαίνεται να ωφελείται από τη μεγάλη φθορά της Κυβέρνησης, ενώ δείχνει αυτό το διάστημα να έχει εγκλωβιστεί σε μια άγονη εσωστρέφεια.
Αφ’ ετέρου το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, με την εκλογή της νέας του ηγεσίας, δείχνει μια δυναμική που λίγοι μπορούσαν να φανταστούν, συνεχίζοντας τη δημοσκοπική του άνθηση και διαψεύδοντας, επί του παρόντος, όσους προέβλεπαν ότι μετά «το μήνα του μέλιτος», θα επανέλθει στα ποσοστά του όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.
Στα παραπάνω να συνυπολογίσουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που ως γνωστόν χαρακτηρλιζεται για τη χαλαρότητα της ψήφου.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε μπροστά μας μια ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο, στην οποία όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Ένα πάντως είναι σίγουρο, ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές!!!!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα