24.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκπροσωπούν τον Αγροτικό Τομέα:Από το χωράφι, στα έδρανα…

Διαβάστε επίσης

Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο εκτός από τους εκπροσώπους των αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων, τον λόγο πήραν και δημοτικοί σύμβουλοι που ασχολούνται αποκλειστικά με τον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας κ. Απόστολος Πλατσούκας, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας (Δ.Ε Αμβρακικού) κ. Μιχάλης Κοτσαρίνης και τέλος ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Δημοτικής Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας κ. Παντελής Κωλέτσος. Στις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα και πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

ΠΛΑΤΣΟΥΚΑΣ: Χωρίς παρέμβαση η κτηνοτροφία δεν έχει μέλλον

O Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Απόστολος Πλατσούκας, ο οποίος ασχολείται κυρίως με την παραγωγή γάλακτος, αναφέρθηκε στα προβλήματα της κτηνοτροφίας και του κλάδου του γάλακτος. Στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε μεταξύ άλλων: το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όπως και η φορολογία, οι αδικαιολόγητες αυξήσεις των ζωοτροφών σε συνδυασμό με τις παράνομες αυξήσεις σε υγρά καύσιμα ενέργεια και σε όλα γενικά τα γεωκτηνοτροφικά εφόδια, όπως βιταμινούχα, λιπάσματα, κτηνιατρικά φάρμακα, δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο βιωσιμότητας. Στην κτηνοτροφία οι προβατοτρόφοι τον τελευταίο καιρό, πήραν μια αύξηση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, αν κι εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν είναι σωστό, να πάρει ένας με δέκα τόνους, να πληρώνει κάτω από ένα ευρώ, ένας με τριάντα τόνους 1,05 ο άλλος με σαράντα και ούτω καθεξής. Για μένα θα έπρεπε να υπάρχει μια τιμή για όλους. Αν υπολογίσουμε όμως την τεράστια αύξηση της τιμής των δημητριακών, η αύξηση αυτή καθίσταται ασήμαντη. Όσον αφορά εμάς τους αγελαδοτρόφους, που έχουμε απομείνει λίγοι στο επάγγελμα, λίγα ψίχουλα μας έδωσαν, 2-3 λεπτά, κι ακόμη περιμένουμε 1 λεπτό κι 1,5 ανά λίτρο γάλακτος, αν και πολλοί από τους μικρότερους παραγωγούς, κλείσαν, κλείνουν ή θα κλείσουν μεθαύριο. Δεν μπορούν να σταθούν με τίποτα.
Τελειώνοντας να σημειώσω ότι σε ένα διάλογο που είχα με συναδέλφους αγρότες που ασχολούνται με την παραγωγή πορτοκαλιών, εσπεριδοειδών δηλαδή και ακτινιδίων, είναι όλοι σε απόγνωση με τις αυξήσεις που έγιναν τελευταία. Τέλος εύχομαι αυτή η συνεδρίαση απόψε να δώσει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αν δεν δοθούνε λύσεις θα είναι πλέον αργά για εμάς.

ΚΟΤΣΑΡΙΝΗΣ: Πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση για τα τοπικά αγροτικά προβλήματα

Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας (Δ.Ε Αμβρακικού) κ. Μιχάλης Κοτσαρίνης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
Σαν καθ’ύλην αρμόδιος αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου, και αγρότης στο επάγγελμα, η γενιά η δική μου δουλέψαμε στα χωράφια, δυστυχώς μετά το 80 ο τόπος άρχισε να ρημάζει, γιατί δεν υπήρχαν τα εργατικά χέρια. Τα χωριά τα ορεινά κατέβαιναν 300 άτομα και εργαζόταν στα χωράφια. Μιλήσαμε με τον Γ. Στύλιο για να έρθουν εργάτες γης από τα διπλανά κράτη, για την περιοχή μας ήταν αργά, αλλά από το νέο έτος μπορεί να λειτουργήσει. Ήθελα να γίνει ένα άλλο είδος συζήτηση για τα θέματα τα αγροτικά τα τοπικά.
Ο κόσμος πήγε στο ακτινίδιο. Το πορτοκάλι μειώθηκε κατά 60%. Τα ακτινίδια έχουν υπερβολικά κέρδη. Δεν είναι άσχημο να ασχοληθεί κανείς με τα ακτινίδια και με 10 στρέμματα μπορεί να ζήσει η οικογένεια, όπως γινόταν παλιά με τα πορτοκάλια. Το θέμα το αγροτικό είναι πολύπλοκο, γιατί από το 2019 και μετά άλλαξαν πάρα πολλά. Το 2019 δίναμε 500 ευρώ το μήνα ασφάλιστρα, στον ΕΦΚΑ και δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Η ασφάλεια τώρα είναι στα 160 ευρώ. Το 2019 δεν είχαμε αφορολόγητο. Από το 22% πήγε στο 9%. Τα πράγματα δεν έγιναν χειρότερα…
Δεν λέω ότι δεν είναι δίκαια τα αιτήματα, αλλά πρέπει να περιμένουμε. Τα πράγματα δεν είπα ότι είναι ρόδινα.

ΚΩΛΕΤΣΟΣ: Πρέπει να δούμε το μέλλον της άρδρευσης

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Δημοτικής Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας κ. Παντελής Κωλέτσος, από τους νέους δημοτικούς συμβούλους, είναι και νέος (ηλικιακά) αγρότης, και επεσήμανε μεταξύ άλλων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στην Άρτα:
Είμαι τρια χρόνια στο Δ.Σ., πρώτη φορά βρίσκομαι στα έδρανα… είμαι αγρότης τρίτης γενιάς. 365 μέρες το χρόνο, είμαστε στο χωράφι, δεν μπορούμε να φύγουμε. Εγώ δεν πήγα ποτέ διακοπές. Ο πατέρας μου πουλούσε 75 λεπτά το γάλα και σήμερα πήγε στο 1,15 αλλά αυξήθηκαν τα έξοδα. Στην περιοχή μας το 60% ασχολείται με την κτηνοτροφία. Όμως αν γίνει ένα λάθος, δουλεύουν με πολύ μεγάλο τζίρο,κινδυνεύουν να μην ξανασηκώσουν κεφάλι. Θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να ορθοποδήσουν.
Ο ΕΛΓΑ αυτή τη στιγμή είναι μια κακή δομημένη ασφαλιστική εταιρία. Θα πάρουμε μια αποζημίωση για το μήκυτα στα κλημεντίνια φέτος. Όμως δεν είναι στις επιλέξιμες δαπάνες ο μήκυτας κι εγώ μήκυτα θα έχω και του χρόνου και του παραχρόνου. Δεν είναιστις επιλέξιμες δαπάνες η ακαρπία, ούτε για το ακτινίδιο ούτε για κανένα άλλο προϊόν. Πως θα ζήσω εγώ την οικογένειά μου.Για τα εργατικά χέρια, είναι μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε φέτος. Ψάχναμε εργάτες, Δεχθήκαμε εκβιασμούς για να μαζευτεί το προϊόν, αλλά που θα το βάλουμε, σε ποια ψυγεία, σε ποιες δομές; Μιλάμε για το φράγμα Πουρνάρι, αν θα αρδεύσουμε… Σε λίγο καιρό θα το χρειαστούμε, γιατί βάζουμε όλοι ακτινίδια, αλλά το κάνουμε άναρχα. Όταν έβαλαν οι δικοί μου ακτινίδια η γεώτρηση έφτανε τα 10 μέτρα, σήμερα θα φτάσει τα 35. Σε λίγο καιρό θα υπάρχει αφαλάτωση, όπως συμβαίνει στη Βίγλα, στο Πολύδροσο και αλλού. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει νερό γι’αυτά τα κτήματα, θα ανέβει το νερό της θάλασσας και θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα