22.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Κορωνησία ένα στολίδι πάνω στην θάλασσα.

Διαβάστε επίσης

Κορωνησία, η ιδιαίτερη ομορφιά της  Άρτας.

Η Κορωνησία είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας στον Αμβρακικό κόλπο, με 167 μόνιμους κατοίκους και απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας. Βρίσκεται στο μικρό νησί Πέρα Νησί, το οποίο όμως είναι γνωστό συνολικά ως Κορωνησία. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, η Κορωνησία υπήρξε από το 1997 μέχρι το τέλος του 2010 τμήμα του Δήμου Αμβρακικού με έδρα την Ανέζα. Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, η Κορωνησία εντάχθηκε στο Δήμο Αρταίων.

Η Κορωνησία Άρτας είναι ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, είναι το μέρος που εύκολα μπορείς να πεις ότι η  φύση «ζωγράφισε» απλόχερα παίζοντας με τις αποχρώσεις του νερού, τη στεριά και τη θάλασσα έγραψε το www.madeingreece.news/

Όσοι επισκέπτονται την Κορωνησία (ή αλλιώς Κορακονησία) μένουν εντυπωσιασμένοι από τη διαδρομή, από το φυσικό περιβάλλον και από τη γραφικότητα του οικισμού. Το τοπίο είναι εξωτικό και πρωτόγνωρο. Διασχίζοντας το δρόμο νιώθει κανείς πως… περνάει ανάμεσα από τον ουρανό και τη θάλασσα! Κινήστε πάνω στο ράμμα και τα μάτια παίζουν πότε αριστερά και πότε δεξιά. Κάθε φορά κάτι βλέπουν κάτι θαυμάζουν.

Η Κορωνησία βρέχεται από τον Αμβρακικό Κόλπο, όπου ζουν ψάρια και οι περίφημοι αργυροπελεκάνοι, ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο.

Η ομορφιά της περιοχής αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους επισκέπτες και το λόγο που το ψαροχώρι αυτό αναπτύχθηκε τουριστικά. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό, άρα επισκεπτόμενοι την Κορωνησία θα απολαύσετε μια όμορφη ταξιδιωτική και γαστριμαγική εμπειρία. Τα φρέσκα θαλασσινά θα τα έχετε για πολύ καιρό στον νου σας. Θα σας ταξιδεύουν και θα σας συντροφεύουν πολλά βράδια.

Στο λιμάνι της Κορωνησίας δένουν βάρκες και αλιευτικά, που τροφοδοτούν τις ψαροταβέρνες της με τσιπούρες, κεφάλους τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού και μαλάκια.

Πέρα από το φυσικό περιβάλλον και τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για μια επίσκεψη στο βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Κορωνήσιας που χρονολογείται από τον 7ο (κατά άλλους τον 10ο) αιώνα και παραπέμπει σε σπάνιο τύπο του σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλο ναού.

Στις 12 Ιουνίου τιμάται η μνήμη του προστάτη της περιοχής, Όσιου Ονούφριου, που μόνασε σ’ ένα μοναστήρι στο νησί της Κορωνησίας, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παναγία.

Στην κορυφή λόφου πάνω από την Κορωνησία βρίσκεται ένα οχυρωματικό έργο της Οθωμανικής Περιόδου (1860), η Κούλια, ενώ σε μικρή απόσταση προς νότον βρίσκονται τα Κορακόνησα, συστάδα νησίδων. Από βορρά προς νότο διακρίνονται ο Άγιος Αντώνιος, το Διαπόρι, ο Βλάχος, η Βουζνάρα και ο Βούβαλος.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και επίσημα και η ελληνική Πολυνησία μας κλείνει το μάτι… «Επιπλέει» στο νερό: Το άγνωστο χωριό-όνειρο της Ελλάδας είναι το μέρος που πρέπει να πας διακοπές το καλοκαίρι. Έτσι αναφέρεται παλαιό άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ για το μαγευτικό μας μέρος. ‘’Το άγνωστο χωριό ‘’ που θέλουμε όλοι να το γνωρίσετε. Όλοι θέλουμε να το …γευτείτε χειμώνα και καλοκαίρι.

Στην Κορωνησία θα «συναντήσει» κανείς απροσμέτρητες ποσότητες ηρεμίας, γαλήνης και χαλαρότητας, κάνοντάς την τον ιδανικό προορισμό για οικογενειακές- και όχι μόνο- διακοπές.

Μαγευτική είναι η διαδρομή που συνδέει την Κορωνησία με τη Σαλαώρα, πάνω σε στενή λουρίδα γης («Ράμμα» κατά τους ντόπιους), μήκους 6,5 χλμ.

Η περιοχή φημίζεται για τα πολυάριθμα είδη πανίδας. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας. Γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές και σαλάχια είναι μερικά μόνο από τα είδη ψαριών που φωλιάζουν στα ζεστά και ρηχά νερά της Κορωνησίας.

Έφθασε μια βόλτα με το φιλαράκι μου τον Έλβις στην Σαλαώρα και μετά στην Κορωνησία να με κάνει να ετοιμάσω αυτό το αφιέρωμα. Αμέσως μου ήρθαν στο μυαλό μου οι όμορφες Πρωτομαγιές πάνω στο δασάκι της Κορωνησίας που μαζεύονταν μεγάλος αριθμός Αρτινών. Στην συνέχεια ήρθε στο μυαλό μου που μας φέρνανε εκδρομή με το σχολείο να καθαρίσουμε την παραλία στην οποία τα καλοκαίρια μας κάναμε πρώτα από πολύ πρωί ψάρεμα και μετά μπάνιο. Κατά το μεσημεράκι  πέρνα με τα ποδήλατα και γυρνούσαμε σπίτι. Παιδικές αναμνήσεις παιδικές τρέλες. Ποδήλατα εμείς τότε όχι μηχανάκια.

Δεν ήταν μόνο ιδανικό απόγευμα αλλά ξεκούραση του μυαλού μου η βόλτα αυτή που έκανα τώρα τελευταία. Το μόνο που με στεναχώρησε είναι το μικρό απροστάτευτο τμήμα του δρόμου πριν την Σαλαώρα. Πρέπει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  να λάβει μέτρα ο Δήμος γιατί είναι επικίνδυνο σημείο. Δεν χωράνε καλά καλά δυο αυτοκίνητα. Παρακάτω συναντάς τα σπιτάκια για τους φύλακες στα ι βάρια μπλε χρωματισμένα σμίγουν με την θάλασσα.

Αν θέλετε τώρα που η μέρα μεγαλώνει να κάνετε ένα δώρο ξεκούρασης στον εαυτό σας η βόλτα στο στολίδι μας θα σας προσφέρει αυτό που θα θέλατε. Ένα ωραίο καφέ και στην συνέχεια μεζέ ή φαγητό με τα φρεσκότατα θαλασσινά. Θυμάμαι τις ωραίες Κυριακές που περνούσαμε στον Πατέντα που μας γέμιζαν την εβδομάδα με ενέργεια. Αυτό παραμένει ίδιο στην Κορωνησία.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα