29.8 C
Arta
20 Μαΐου 2024

Πόσο …ανθρώπινη
είναι η απόφαση

Διαβάστε επίσης

για την μεταφορά του ΤΛΧ Πρέβεζας

Το επίκαιρο θέμα των ημερών έχει να κάνει με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την μεταφορά της έδρας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα.
Διαβάζουμε τις ανακοινώσεις των βουλευτών, από την Άρτα και την Πρέβεζα, αναφορικά με την εξέλιξη αυτή, κάποιες εκ των οποίων δεν μπορέσαμε να δημοσιεύσουμε στο παρόν φύλλο, λόγω χώρου, αλλά θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, όπου οι μεν κατηγορούν τους δε, για τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων.
Θα έλεγα ότι με απόλυτο πνεύμα ψυχραιμίας, ότι όλη αυτή η διαδικασία, δεν σχετίζεται αμιγώς με τις πολιτικές και τις αποφάσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά με μια ορθολογική επιλογή που έχουν κάνει οι Ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι των Τμημάτων αυτών, ενεργώντας όχι απλώς ως επιστήμονες, αλλά ως κοινοί θνητοί.
Πολλές φορές οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών, θέλουν οι εκπρόσωποι των φορέων να συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ότι εκείνοι. Όμως η πραγματικότητα απέχει παράσαγγας από την βούληση και το ιδεατό, όσο κι αν αυτό μας χαλάει την σούπα.
Από την στιγμή που τα ΤΕΙ καταργήθηκαν ή συνενώθηκαν ή απορροφήθηκαν από τα Πανεπιστήμια, όπως δηλαδή συνέβη και στην περίπτωση του ΤΕΙ Ηπείρου, δημιουργήθηκε ευλόγως στον κάθε καθηγητή ή εργαζόμενο εύλογη η πεποίθηση ότι η συνένωση αυτή, θα μπορούσε να του έδινε το δικαίωμα να αναζητήσει την τύχη του ή την ζωή του σε κάποια άλλη πόλη και δη στα κεντρικά Ιωάννινα, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει μια μεγάλη έλξη από τους περιφερειακούς νομούς.
Δεν είναι κάτι το περίεργο και κάτι το ξένο από όλους εμάς: το παιδί που περνάει με πανελλήνιες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι γονείς κάνουν αιτήσεις για να μεταγραφεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο νοσηλευτής που διορίζεται στην Αθήνα, κινεί γη και ουρανό, βάζει μέσο να μεταφερθεί στην Άρτα (ή στον τόπο καταγωγής του), ο δημόσιος υπάλληλος να μεταφερθεί με την κινητικότητα, σε άλλη υπηρεσία που θα τον εξυπηρετεί περισσότερο. Να μην μιλήσουμε για τα σώματα ασφαλείας και για τους στρατιωτικούς.
Και ας μην μένουμε μόνο σε αυτά. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει διοικητήριο στην Άρτα και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, επειδή συνεχίζουν και εκμισθώνουν την περιουσία τους στο Δημόσιο. Όλη η νοοτροπία σε μικρότερη απλώς κλίμακα…
Αυτό που κάνει όλη η Ελλάδα, δεν θέλουμε να γίνεται για τους υπόλοιπους. Έτσι, όμως, με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε και το συγκεκριμένο τμήμα: δεν είναι κάτι το πολιτικό ή κομματικό, αλλά είναι κάτι το ανθρώπινο! Απλώς εδώ το πήγαν ένα βήμα παραπέρα… Εδώ αποφάσισαν να μεταφέρουν όλο το Τμήμα!!!
Όμως να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: πόσοι και πόσοι καθηγητές ήρθαν από ΤΕΙ και έφυγαν. Δεν έφυγαν επειδή ήταν τεμπέληδες και χαραμοφάγηδες, αλλά μάλλον το αντίθετο, επειδή έψαχναν για καλύτερες ευκαιρίες για την εργασία τους, αλλά και για τους λίγους.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να φοβίζει και την Άρτα; Γιατί όχι; Παρόλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι η Άρτα έχει αυτό το διαφορετικό στις σχολές της από την συγκεκριμένη της Πρέβεζας. Βέβαια δεν είμαι μάντης… Οι επιλογές του καθενός δεν μπορούν να προβλεφθούν μέσα σε έναν κυκεώνα αλλαγών. Παρόλα αυτά εκείνο που μπορεί να μας μένει είναι η ανάγκη να μάθουμε και σε τέτοιες ανατρεπτικές αλλαγές να έχουμε την δυνατότητα να επιβιώνουμε και να ανταποκρινόμαστε μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα