18.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

Τριτοκοσμικές συνθήκες
επικρατούν στην ΑΕΝ Ηπείρου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Οι καταγγελίες σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης τους, εν μέσω μάλιστα χειμώνα και πανδημίας, ήταν “μια γερή γροθιά στο στομάχι” των αρμοδίων του Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και των τοπικών παραγόντων.
«Το νερό είναι παγωμένο, οι σωληνώσεις στάζουν, οι τουαλέτες και οι διάδρομοι υπερχειλίζουν από βρώμικα νερά και ακαθαρσίες…
Είμαστε σε τραγική κατάσταση! Δεν υπάρχει ζεστό νερό, γιατί έχει χαλάσει και ο θερμοσίφωνας. Βάζουμε το αερόθερμο και δεν λειτουργεί. Υπάρχει οδηγία η θέρμανση να λειτουργεί μόνο 8-10 το βράδυ…”
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα τριτοκοσμικά συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις μιας δημόσιας σχολής, στην οποία διαμένουν και φοιτούν μερικές εκατοντάδες αγοριών και κοριτσιών και τα οποία επέλεξαν να σπουδάσουν στη σχολή Πλοιάρχων, για να αποτελέσουν τα αυριανά στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας.

Τα παραπάνω, η Διοίκηση της ΑΕΝ αναγνωρίζει ότι συμβαίνουν και τα αποδίδει στην ελλιπή συντήρηση των υποδομών και στη μειωμένη χρηματοδότηση, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στο αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο “κωφεύει, παρά τις συνεχείς οχλήσεις”.
Υπάρχει όμως ένα ερώτημα:
Οι τοπικοί φορείς και παράγοντες, που ασφαλώς γνώριζαν το μέγεθος των προβλημάτων, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να βελτιωθεί η τραγική αυτή κατάσταση;
Και το σημαντικότερο όλων.
Τώρα που τα διαχρονικά προβλήματα της σχολής πήραν αυτή την πανελλήνια δημοσιότητα, τι προτίθενται να κάνουν ;
Θα μείνουν μόνο στις διαπιστώσεις και στα λόγια κατανόησης και συμπαράστασης;;;;

Το Υπουργείο
μένει στις
υποσχέσεις!!!!

Τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτιριακές της εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Ηπείρου, λόγω κυρίως της παλαιότητας, δεν είναι ούτε τωρινά, ούτε κρυφά.
Θυμίζω, για όσους “θέλουν να ξεχνούν”, ότι τον Δεκέμβριο του 2019 ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, είχε επισκεφθεί την ΑΕΝ Ηπείρου και μετά την καθιερωμένη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της σχολής και παρουσία όλων των τοπικών πολιτικών παραγόντων, είχε δηλώσει :
“Οι υποδομές της ΑΕΝ δε χρειάζονται απλά βελτίωση, αλλά σοβαρή παρέμβαση…”
και συμπλήρωσε:
“ H συγκεκριμένη ακαδημία έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές, γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που διαπιστώσαμε, το συντομότερο δυνατό, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες…”
Τα ίδια ακριβώς δήλωσε και ένα χρόνο μετά, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Βουλευτή Ν. Πρεβέζης κ. Στέργιο Γιαννάκη, στην οποία ήταν παρών και ο Διευθυντής της ΑΕΝ κ. Παντελής Κίκερης.
Και πάλι υπήρξε δέσμευση για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της σχολής.

Οι πολίτες
έχουν και μνήμη και κρίση!!!

Άρα όλοι τα γνώριζαν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει το παραμικρό.
Ούτε το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο φαίνεται να ξεχνάει εύκολα τις δεσμεύσεις του, ούτε φυσικά οι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι είχαν την υποχρέωση να παρακολουθούν από κοντά το θέμα και να πιέζουν ώστε να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση μεν αποδεικνύει το μειωμένο ενδιαφέρον για τις συνθήκες σπουδών και διαβίωσης, στο σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δε τοπικοί πολιτικοί μας εκπρόσωποι, με την παθητική έως και αδιάφορη συμπεριφορά τους, μάλλον δε θέλουν να γίνονται πιεστικοί, για να μη δυσαρεστήσουν τους Κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν και οι μεν και οι δε, ότι τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες, που διαθέτουν και μνήμη και κρίση και στην κατάλληλη ώρα θα δώσουν σε όλους την πρέπουσα απάντηση.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα