19.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ στο ΤΕΕ/ΤΗ που δημιουργούν συνειρμούς…

Διαβάστε επίσης

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Ένα μικρό GAME OF THRONES διαδραματίζεται το τελευταίο διάστημα στο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, με την παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών Ηπείρου- Λευκάδας να κάνει λόγο για μετατροπή του ΤΕΕ ΤΗ σε φορέα-σφραγίδα, καθώς η μόνη του λειτουργία είναι προσχηματική, με την συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων του απασχολούν την Διοικούσα Επιτροπή να εξαντλούνται σε διεκπεράιωση αιτημάτων φορέων και να αδιαφορούν για μια σορία ζητημάτων που απασχολούν την δημόσια σφαίρα και άπτονται του ρόλου του φορέα και για τα οποία προφανώς δεν υπήρξαν αντίστοιχες θεσεις του ΤΕΕ/ΤΗ ( ενδεικτικά αναφέρονται: Ιόνια οδός, κατάργηση φορέων διαχείρισης, ενεργειακή ακρίβεια, απάτητες κορυφές, μεταφορά στο παραλίμνιο μέτωπο της Παμβώτιδας του κλειστού ξιφασκίας, ιδιωτικοποίηση ύδρευσης κ.λ.π.).
Για τον λόγο αυτόν η Ενωτική Πρωτοβουλία με επιστολή της προς το προεδρείο του ΤΕΕ/ΤΗ περιγράφει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και απείχε από την συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής με θέμα τον προϋπολογισμό.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Από ιδρύσεως του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ Ηπείρου, το 1950 δεν υπήρξε ποτέ Δεξιός Πρόεδρος, καθώς οι εκλογές διεξάγονται με απλή αναλογική και οι μετεκλογικές συμπράξεις ήταν σε προοδευτική κατεύθυνση, με τους μηχανικούς που υποστήριζαν το κέντρο και την Αριστερά να έχουν την πλειοψηφία. Αυτό για πρώτη φορά άλλαξε το έτος 2019, οπότε και αποφάσισαν οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΜΗ, η οποία πολιτικά εντάσσονται στο ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) να συνεργαστούν με την ΔΚΜ (ΝΔ).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία του παραρτήματος ΤΕΕ Ηπείρου, να εναλλάσσεται στο προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής Πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με μεταξύ τους συνεργασία. Έτσι την προεδρία θα μοιραστούν ο Γ. Λυκοτραφίτης (ΔΕΣΜΗ) για την πρώτη περίοδο και ο Γ. Τσίγκρος (ΔΚΜ), για τη δεύτερη περίοδο
Βέβαια αυτό ήταν σαφής επιλογή της ΔΕΣΜΗ (ΚΙΝΑΛ), καθώς η εναλλακτική της ήταν η συνεργασία με την Ενωτική Πρωτοβουλία, η οποία εκφράζει το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στην οποία είναι επικεφαλής ο χημικός Μηχανικό Γιώργος Παππάς.
Η συνεργασία που συμφωνείται προβλέπει εναλλαγή θητειών και συγκεκριμένα κάπου στο μέσο της θητείας παραιτούνται πρόεδρος και Αντιπρόεδρος και το σύνολο των μελών της Αντιπροσωπείας ψηφίζει. Ο αντιπρόεδρος κατεβαίνει τότε για πρόεδρος και ο πρόεδρος για αντιπρόεδρο. Με τον τρόπο αυτόν επιτελείται και η εναλλαγή.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Ιδιαίτερη δε έκπληξη προκάλεσε στους κύκλους των μηχανικών η απόφαση της συνεργασίας της ΔΕΣΜΗ με την ΔΚΜ, καθώς ο συνδυασμός που πρόσκεινται στη ΝΔ, κατά την προηγούμενη θητεία, στην οποία προήδρευε η ΔΕΣΜΗ, άσκησε δριμεία κριτική σε βάρος της, κατηγορώντας την για «ανικανότητα». Ειδικότερα η ΔΚΜ είχε προχωρήσει στην απαξίωση του έργου της Δ.Ε. κατά την προηγούμενη θητεία (ο ηπιότερος χαρακτηρισμός ήταν «η χειρότερη τριετία του ΤΕΕ-ΤΗ»).Αυτή η κριτική, αυτονόητα, στρεφόταν τόσο εναντίον παρατάξεων, όσο και προσώπων.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
Παρόλα αυτά, στην όλη διαδικασία εισάγονται και μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών, για τα οποία στην Άρτα είμαστε πλέον συνηθισμένη και συνδέονται με τον υδροκεφαλισμό των Ιωαννίνων και πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται ο Γιώργος Παππάς ως ο «κοινός αντίπαλος», ένα πρόσωπο από την Άρτα και με ισχυρές αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Να σημειωθεί επιπλέον ότι το πρόσωπο κλειδί της όλης ιστορίας, ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΜΗ, Γιάννης Λυκοτραφίτης, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, θεωρείται ότι είναι από τα πρόσωπα που υποστήριξαν στην εκλογή του ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ το Νίκο Ανδρουλάκη και πλέον σήμερα, η συνεργασία αυτή αρχίζει και λαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά (ακόντως- εκόντως), εν όψει των εξελίξεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και εν αναμονή των εθνικών εκλογών.

Η Επιστολή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ προς τον ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΚΟΤΡΑΦΙΤΗ

Αγαπητέ συνάδελφε Πρόεδρε,
δύο ακριβώς χρόνια πέρασαν από
τη θεσμική κατοχύρωση της πρωτοφανούς για το περιφερειακό μας τμήμα επιλογής σύμπλευσης της παράταξης της οποίας είστε επικεφαλής (ΔΕΣΜΗ) με την παράταξη της ΔΚΜ και την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ Ηπείρου.
Με τα αποτελέσματα αυτής της εκ των πραγμάτων αποτυχημένης επιλογής να είναι παραπάνω από φανερά, όχι μόνο στους συναδέλφους αλλά και στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών των διοικητικών ορίων της περιοχής ευθύνης του ΤΕΕ/ΤΗ.
Παρόλο που οι δυο παρατάξεις που στελεχώνουν από τις 15.02.2020 το Προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής (και της Αντιπροσωπείας) διακήρυτταν με κάθε ευκαιρία τις καλές προθέσεις τους, όσον αφορά το ρόλο και τη λειτουργία του Περιφερειακού μας Τμήματος, και εσείς επικαλούσασταν -μεταξύ άλλων- τα ποσοτικά, στεγνά αριθμητικά, εχέγγυα «αγκαλιάσματος» του ΤΕΕ/ΤΗ από πλήθος συναδέλφων που θα συμμετείχαν στις λειτουργίες του και θα αναβάθμιζαν το ρόλο του (το «επιχείρημα» προέκυπτε από την άθροιση των μεγάλων ποσοστών που ΔΚΜ και ΔΕΣΜΗ είχαν λάβει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2019), το ΤΕΕ/ΤΗ εισήλθε σε ένα μικροπολιτικό σπιράλ δίχρονης εντονότατης απονεύρωσης, αδράνειας και απαξίωσης.
Οδεύει -πιθανότατα ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής κάποιων- στο ρόλο μιας πρόθυμης διεκπεραιωτικής «σφραγίδας».
Δεν έκανε απλά πάρα πολλά βήματα πίσω, αλλά βάλτωσε κιόλας εκεί, μέσα από αντιλήψεις, πρακτικές και λειτουργίες πελατειακού χαρακτήρα, ατομικών στρατηγικών, προσωπικών αναδείξεων και βερμπαλισμού, που δε συνάδουν με δημοκρατικές κατακτήσεις, συλλογικές λειτουργίες και το θεσμικό του ρόλο.
Απώλεσε κύρος και αυτονομία.
Η Προεδρία σας (ως εκπροσώπου και εκφραστή των θέσεων της παράταξής σας) εγκλωβίστηκε -μέσα από την ασφάλεια των ευνοϊκών αριθμητικών συσχετισμών- στις διαπαραταξιακές ισορροπίες της ΔΕΣΜΗ και της ΔΚΜ, με αποτέλεσμα το Περιφερειακό μας Τμήμα να χαρακτηρίζεται από εκκωφαντική αφωνία για μια σειρά από κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας κι από έντονη αδρανοποίηση, εκπέμποντας έτσι καθαρά σήματα εργαλειοποίησής του από την κεντρική κι από τις τοπικές πολιτικές εξουσίες.
Ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα γινόταν κάτι τέτοιο, η παράταξή μας σας το είχε επισημάνει άλλωστε πολύ έγκαιρα και μετ’ επιτάσεως, ότι δηλαδή η στρεβλή και ανιστόρητη σύμπραξη της ΔΕΣΜΗ με την ΔΚΜ -η οποία δεν κρύφτηκε και ξεκαθάρισε εξ’ αρχής σε όλους τους τόνους ότι διεκδικούσε την εκπροσώπησή της στα όργανα του ΤΕΕ/ΤΗ με κομματικούς όρους, ως παράταξη της νεοεκλεγείσας τότε Κυβέρνησης της ΝΔ – θα λειτουργούσε καταλυτικά σε βάρος του έγκυρου, παρεμβατικού, διακριτού και αυτόνομου ρόλου του ΤΕΕ/ΤΗ σε προοδευτική κατεύθυνση.
Δεν είναι στις προθέσεις μας να αναζητήσουμε ποια από τις δύο παρατάξεις ευθύνεται περισσότερο από την άλλη για τον προαναφερθέντα -επιγραμματικά- κατήφορο του ΤΕΕ/ΤΗ, αυτό αφορά ενδοπαραταξιακές λειτουργίες άλλων παρατάξεων, αυτοκριτικές, σχεδιασμούς, αποτιμήσεις κ.ο.κ., μηχανισμούς στους οποίους δεν υπεισερχόμαστε, αυτό όμως που οφείλουμε ως ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ είναι το να σας επισημάνουμε καταγγελτικά την χαρακτηριστική δυσλειτουργία του ΤΕΕ Ηπείρου.
Το Περιφερειακό μας Τμήμα δεν λειτουργεί, ακριβέστερα λειτουργεί απολύτως προσχηματικά. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που απασχολούν τη ΔΕ να εξαντλούνται σε διεκπεραίωση εισερχομένων αιτημάτων φορέων, κατά κύριο λόγο εκπροσωπήσεων και σε εγκρίσεις των απαραίτητων ανελαστικών λειτουργικών δαπανών.
Τους τελευταίους τέσσερις περίπου μήνες, δε, ούτε καν προσχηματικά. Με τη Δ.Ε . να μη συνεδριάζει, ενώ ακόμη και όταν συνεδρίαζε, για μια σειρά θεμάτων δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Επιπρόσθετα, ούτε για ένα θέμα από όσα έχουν συζητηθεί μέσα σε δύο χρόνια δεν υπάρχουν πρακτικά συνεδριάσεων, αν και τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο καθώς σχεδόν το σύνολο των συνεδριάσεων πρόκεινται περί τηλεσυνεδριάσεων, οι οποίες καταγράφονται από το συνάδελφο Γ.Γ. της Δ.Ε. μέσω της εφαρμογής skype.
Το τελευταίο τετράμηνο, που δεν πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις της Δ.Ε. απασχόλησαν τη δημόσια σφαίρα μια σειρά ζητημάτων που άπτονται του ρόλου του φορέα μας και για τα οποία προφανώς δεν υπήρξαν αντίστοιχες θεσεις του ΤΕΕ/ΤΗ ( ενδεικτικά αναφέρονται: Ιόνια οδός, κατάργηση φορέων διαχείρισης, ενεργειακή ακρίβεια, απάτητες κορυφές, μεταφορά στο παραλίμνιο μέτωπο της Παμβώτιδας του κλειστού ξιφασκίας, ιδιωτικοποίηση ύδρευσης κ.λ.π.).
Ο προϋπολογισμός του Τμήματος μοιραία ακολουθεί την παραπάνω διεκπεραιωτική αντίληψη, αντί να αποτυπώνει αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και να αποτελεί εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων του ΤΕΕ/ΤΗ στην κατεύθυνση υπηρέτησης του ρόλου του ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας και της κοινωνίας.
Με βάση όλα τα παραπάνω η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση της Δ.Ε. με θέμα τον προϋπολογισμό έτους 2022 και θα τοποθετηθεί για το θέμα εφ’ όλης της ύλης στην αντίστοιχη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας.
Παρακαλούμε στα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης της Δ.Ε., εφόσον τηρηθούν, να επισυναφθεί η παρούσα δήλωση.
Άρτα, 15.02.2022
Για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Γιώργος Παππάς
Χημικός Μηχανικός

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα