13.8 C
Arta
12 Μαΐου 2024

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΑΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ:Το Δικαστικό Μέγαρο και οι Αγροτικές φυλακές το θέμα της συνάντησης

Διαβάστε επίσης

Με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, συναντήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άρτα, προσκεκλημένος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας.
Τον κ. Αλεξανδρή συνόδευε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, Μιχαήλ Νικολάου και Μέλη του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ στη συνάντηση παρευρέθησαν και οι Αντιδήμαρχοι.
Αρχικά ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε τον κ. Αλεξανδρή, για θέματα παραβατικότητας που απασχολούν την περιοχή μας. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην δικαστική επίλυση της χωροθέτησης του Μουσικού Σχολείου Άρτας, ζητώντας την συνδρομή του Γενικού Γραμματέα ώστε να τελεσιδικήσει η υπόθεση για τον χώρο που πρόκειται να στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, εξέφρασε τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με την δημιουργία Δικαστικού μεγάρου στην πόλη της Άρτας, αλλά και την δημιουργία αγροτικών φυλάκων. Ο κ. Τσιρογιαννής αναφερόμενος στο θέμα, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, πως πρόθεση του Δήμου είναι να παρέχει στον Δικηγορικό Σύλλογο την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη για την εξεύρεση της βέλτιστης θέσης για την χωροθέτηση του Δικαστικού μεγάρου, ώστε στην συνέχεια με συντονισμένες και ολοκληρωμένες ενέργειες να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της δημιουργίας του Δικαστικού Μεγάρου.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά συνάντησα τον Δήμαρχο κ. Τσιρογιάννη, είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων. Έγινα γνώστης των ζητημάτων τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης από εμάς, όπως είναι η εξεύρεση ενός χώρου για δικαστικό μέγαρο, με βούληση μας να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Δήμαρχος έδειξε μεγάλη προθυμία ώστε να βρεθεί χώρος κατάλληλος και να υπάρξει όλη η τεχνική υποστήριξη η οποία είναι απολύτως αναγκαία».
«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Δημαρχείο μας. Συζητήσαμε θέματα της περιοχής, με επίκεντρο την Δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου στην περιοχή μας. Πρόθεση μας είναι να συνδράμουμε με όλα τα τεχνικά μας μέσα ώστε, στην συνέχεια ο Δικηγορικός Σύλλογος να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος ώστε να διεκδικήσει την υλοποίηση του έργου αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο κ. Τσιρογιάννης.
Τέλος, το πρόγραμμα του κ. Αλεξανδρή, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του στην έκθεση “Γιάννης Μοράλης – Στη γενέτειρα”, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Νικολάου, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τα έργα του Αρτινού καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη, δηλώνοντας λάτρης του καλλιτέχνη.

Με αφορμή την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνου Αλεξανδρή, καθώς ετέθη το σημαντικό ζήτημα της δημιουργίας των αγροτικών φυλακών στην Άρτα, επαναδημοσιεύουμε ένα κείμενο του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ, το οποίο είχε δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2020 στην εφημερίδα “Η ΓΝΩΜΗ” και στο FACEBOOK, στο οποίο αναφέρονται η αναπτυξιακή σημασία της δομής αυτής.

Μια πρόταση χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
Είναι μια αναπτυξιακή υποδομή, που πρέπει οι τοπικοί φορείς να κυνηγήσουν άμεσα

Η πρότασή που υπάρχει, σχετίζεται με την δημιουργία Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης, εντός των ορίων του Νομού της Άρτας. Δηλαδή,  για να το πούμε και πιο απλά, την σύσταση Αγροτικής Φυλακής στην Άρτα.

Αποβάλλοντας το κοινωνικό στίγμα και κάθε φόβο που μπορεί να προκαλεί η έννοια της αγροτικής φυλακής, οφείλουμε να πρωτοπορήσουμε ως περιοχή και να ζητήσουμε να δημιουργηθεί μια τέτοια υποδομή, συνυπολογίζοντας τους εξής παράγοντες:

1.       Για κάθε δυο θέσεις κράτησης, αντιστοιχεί περίπου 1,2 θέσεις προσωπικού. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται τυχόν επιστημονικό προσωπικό, που θα συνεργάζεται για τα θέματα της παραγωγής (κτηνίατροι, γεωπόνοι, κλπ).

2.       Για κάθε μια θέση κράτησης, αντιστοιχεί περίπου μια επίσκεψη συγγενών ανά εβδομάδα.

3.       Ο Δήμος Αρταίων, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά (προτεινόμενες περιοχές για την ανάπτυξη της δομής), όπως και το ελληνικό Δημόσιο έχουν μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις που είναι ικανές για την αγροτοκτηνοτροφική εργασία των κρατουμένων.

4.       Υπάρχει τεχνογνωσία και επιστημονική υποδομή (σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) για την ανάπτυξη τεχνολογικών πρωτοποριακών συστημάτων παραγωγής, όπως γίνεται και στα άλλα αγροτικά καταστήματα κράτησης της χώρας και της Ευρώπης.

Να συνειδητοποιήσουμε το εξής: οι αγροτικές φυλακές, δεν έχουν καμία σχέση με τις φυλακές κλειστού τύπου. Στις πρώτες επιλέγονται κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν δείξει καλή συμπεριφορά και είναι συνειδητοποιημένοι ότι θα εργαστούν για να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν, απολαμβάνοντας μια υπεύθυνη ελευθερία, σε επαφή με την φύση και την αγροτική δημιουργία. Περαιτέρω αποκτούν επαγγελματικές δεξιότητες, έρχονται σε επαφή με την τοπική οικονομία και συμβάλλουν σε αυτήν, παράγοντας προϊόντα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις τέσσερα αγροτικά καταστήματα κράτησης και πρόσφατα το έτος 2017 άνοιξε για πρώτη φορά και αγροτικό κατάστημα κράτησης γυναικών.

Να σημειωθεί ότι οι αγροτικές φυλακές δεν είναι κολαστήρια. Είναι μια μορφή περιορισμού της ελευθερίας, αλλά με πολλά προνόμια και για τον λόγο αυτόν, υπάρχουν ειδικά κριτήρια για την επιλογή. Όποιος κρατούμενος δεν τηρήσει τους όρους, χάνει τα προνόμια αυτά και επιστρέφει στις φυλακές κλειστού τύπου.

Είναι αυτονόητο ότι τα αγροτικά καταστήματα κράτησης δεν είναι αρκετά, καθώς πολλοί είναι οι κρατούμενοι που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σε αυτά, και στενάζουν στα μικρά και απάνθρωπα κελιά των φυλακών κλειστού τύπου.

Η τοπική μας κοινωνία, ανησυχεί επειδή οι αναπτυξιακές της επιλογές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωθεί. Εκτιμώ ότι είναι μια καλή συγκυρία, προκειμένου η Άρτα να επενδύσει σε μια σταθερή, σοβαρή και χρήσιμη επιλογή, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην βοήθεια της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και την ενίσχυση των κρατουμένων εκείνων που θέλουν να επιστρέψουν στην κοινωνία με δημιουργικότητα και προσφορά.

Είμαι βέβαιος ότι η πρότασή αυτή, από πολλούς θα αντιμετωπιστεί από την σκοπιά της άρνησης. Είναι καλό άραγε να ανοίγει μια φυλακή; Μπορεί να είναι η φυλακή επένδυση για τον τόπο; Δεν θα αυξηθεί η εγκληματικότητα;

Οι φόβοι αυτοί είναι τουλάχιστον ανυπόστατοι. Η εγκληματικότητα είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Από την άλλη ας σκεφτούμε το εξής: Στην αγροτική φυλακή Τίρυνθας υπάρχουν 300 κρατούμενοι. Αυτό σημαίνει περίπου 170 υπαλλήλους, ήτοι 170 οικογένειες που θα ζουν στην περιοχή της Άρτας. Είτε νέες οικογένειες, είτε αρτινούς που θα προσληφθούν ή θα αποσπαστούν – μεταταγούν από άλλα Καταστήματα Κράτησης.

Ας αναλογιστούμε και τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει μια τέτοια εγκατάσταση, για την οποία ο τόπος μας είναι ο καλύτερος για να υλοποιηθεί, αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ίσως περιμένει μια πρόσκληση, προκειμένου να κάνει πραγματικότητα κάτι το οποίο υποχρεούται από τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Δήμος, η Περιφέρεια, ή άλλοι φορείς μπορούν να κάνουν μια πρόταση. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή, δεν έχουμε παρά μόνο να κερδίσουμε…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα