18.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Η κοινωνία πληρώνει ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
(π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ *)

Η ακρίβεια αναδεικνύεται σε κορυφαίο πρόβλημα. Η κοινωνία πληρώνει ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ολιγωρία και την προκλητική εμμονή σε νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Η ακρίβεια ήρθε πολύ πριν τον πόλεμο.
Η χώρα οδηγείται σε βαθιά κοινωνική κρίση διαρκείας. Δεν είναι ούτε προσωρινό ούτε φυσικό φαινόμενο. Ακόμη και αν σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές το νέο επίπεδο τιμών θα παραμείνει. Την ώρα που ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε απόγνωση, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την πραγματικότητα.
Αυτή τη στιγμή τα υπέρογκα τιμολόγια οδηγούν χιλιάδες νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια και επηρεάζουν την άνοδο των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν θέλει ούτε μπορεί να καταπολεμήσει το κύμα των ανατιμήσεων, αφού δεν θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα περισσότερα νοικοκυριά καταναλώνουν το μεγαλύτερο ή και ολόκληρο το εισόδημά τους για την κάλυψη βασικών αναγκών. Στα είδη δηλαδή όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε την μεγαλύτερη εκτίναξη των τιμών. Οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.
Η αγορά στενάζει και οι μικρομεσαίοι φτωχοποιούνται. Οι αγρότες δεν μπορούν πια να καλλιεργήσουν τη γη τους και αδυνατούν να καλύψουν τις υπέρογκες ανάγκες σε ενέργεια, πετρέλαιο, ζωοτροφές. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη από τον Νοέμβριο μετρούσαν 2.000 λουκέτα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΒΕ, πολύ πριν το κύμα της ακρίβειας φτάσει στα σημερινά δυσθεώρητα ύψη.
Κύρια αιτία που επιτείνει το πρόβλημα της ακρίβειας και των κοινωνικών συνεπειών της είναι η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει για τον έλεγχο των τιμών και να προστατέψει τους καταναλωτές, τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες από κερδοσκοπικές ανατιμήσεις. Αντίθετα με τη στάση της ανέχεται ή και ενθαρρύνει την κερδοσκοπία.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Από τη στιγμή που η ΔΕΗ απώλεσε τον δημόσια χαρακτήρα της, δεν παρεμβαίνει πλέον για τη συγκράτηση των τιμών αλλά για την αύξησή τους. Σε άλλες χώρες υποχρέωσαν τους μεγάλους δημόσιους παραγωγούς ενέργειας να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων και να μην φορτωθεί στους πολίτες. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα την τιμή της μετοχής και τα κέρδη των μετόχων και όχι τη στήριξη της κοινωνίας.
Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με την απουσία ενός ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας και την ανερμάτιστη πολιτική στήριξης όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά με βάση ταξικά και πελατειακά κριτήρια έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια. Αντί να πάρει μέτρα για τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση προτίμησε να στηρίξει τις εύπορες κοινωνικές ομάδες.
Πρόκειται για σαφή πολιτική επιλογή που δημιούργησε και πολλαπλασίασε την κρίση ακρίβειας. Η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει και να ρυθμίσει την αγορά και δεν προχωρά σε στοχευμένα κοινωνικά μέτρα ανακούφισης των πολλών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να μην αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τέσσερα χρόνια.
Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτυπώνει μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης των ανατιμήσεων. Η απάντηση στο κύμα ακρίβειας προϋποθέτει άμεση παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε να είναι επικίνδυνη για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ακρίβεια απλά αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, ένα πρόσωπο ανικανότητας και κυνισμού, μπροστά στις καθημερινές κραυγές απόγνωσης των πολιτών.
Η χώρα χρειάζεται μία προοδευτική νέα αρχή που θα εφαρμόσει ένα άμεσο πρόγραμμα θωράκισης της κοινωνίας και στήριξης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για στρατηγικές αλλαγές και ριζοσπαστικές τομές που θα εγγυηθούν ότι δεν θα βρεθούμε, σύντομα, εκτεθειμένοι στην επόμενη μεγάλη κρίση της εποχής μας.
Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή, μια συνολική προοδευτική στροφή, η κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων της ΝΔ και η ουσιαστική στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μόνη λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Μια νέα αρχή για την κοινωνία προϋποθέτει τη συγκρότηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας για μια κυβέρνηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα