23.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

Κοινό μέτωπο για την παραμονή του ΤΛΧ
στην Πρέβεζα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο
Βασίλης Ιωάννου

Άδικη και προκλητική απόφαση
Αναμφίβολα το θέμα που κυριαρχεί στην τοπική επικαιρότητα, δεν είναι άλλο από την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τη μεταφορά του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα, στα Γιάννενα.
Μια απόφαση που σύσσωμη η τοπική κοινωνία χαρακτήρισε το λιγότερο άδικη και προκλητική και έρχεται ως συνέχεια της προ 6μήνου συντεχνιακής πρότασης των καθηγητών του τμήματος.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, πολύ περισσότερο τις τελευταίες μέρες, γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά.
Προσωπικά πολύ έγκαιρα, είτε από το ραδιόφωνο είτε με την αρθρογραφία μου, προειδοποιούσα για τις διαφαινόμενες εξελίξεις και προέτρεπα τους αρμόδιους να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα..
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, αφιέρωσα 2 άρθρα:
Το πρώτο στις 28 Σεπτέμβρη 2021 με τίτλο:
«Ακατανόητη και προκλητική η απόφαση των καθηγητών της Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής» , με το οποίο εξέφραζα την έκπληξή για τη μεγάλη σπουδή των καθηγητών του τμήματος, που με την πρώτη δυσκολία “ το έβαλλαν στα πόδια”, προτείνοντας τη μεταφορά του στα Γιάννενα.
Έγραφα τότε χαρακτηριστικά ότι: “.. αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους, οι καθηγητές επέδειξαν τόσο μεγάλη βιασύνη και πήραν αυτή την προκλητική και άκρως συντεχνιακή απόφαση..”
Μετά από 2 μήνες και συγκεκριμένα στις 24/11/21 επανήλθα στο θέμα με νέο σχόλιο-άρθρο και τίτλο: Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής. Μετά τα ψηφίσματα, ώρα για δράση!
Μέσα απ’ αυτό, εξέφραζα τον προβληματισμό και την ανησυχία μου, καθώς διαπίστωνα ότι οι αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων εξαντλούνταν σε πολύωρες συνεδριάσεις, συσκέψεις, συνεντεύξεις και σε ψηφίσματα των φορέων, τα οποία ήταν ως ένα βαθμό χρήσιμα, όμως από μόνα τους δεν ήταν αρκετά για να ανατρέψουν τις εξελίξεις που προδιαγράφονταν.
Κατέθετα μάλιστα και προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, με την προϋπόθεση ότι όλοι θα άφηναν κατά μέρος τους πολιτικούς τακτικισμούς, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα συντεχνιακά συμφέροντα.
Πρότεινα από τότε, να ενταθούν οι πιέσεις προς το Υπουργείο Παιδείας για επανεξέταση της ΕΒΕ, που αποτελεί τη βασική αιτία των προβλημάτων, τόσο για το δικό μας όσο και για πολλά άλλα περιφερειακά τμήματα.
Παράλληλα ζήτησα να δρομολογηθούν λύσεις στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και δράσεις για την προβολή του τμήματος ΛΟ&ΧΡΗ, ώστε από φέτος να καταστεί πιο ελκυστικό στους υποψήφιους φοιτητές.

Δυστυχώς δεν έγιναν οι ανάλογες ενέργειες.
Η διαπίστωση είναι ότι δεν έγινε τίποτε.
Οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι το τελευταίο μεγάλο διάστημα ήταν απόντες και αδιάφοροι ή στην καλύτερη περίπτωση δεν έκαναν αυτά που απαιτούσε η σοβαρότητα της κατάστασης.
Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τα διαγγέλματα με τις βαρύγδουπες εκφράσεις, τις καταγγελίες και τις “άσφαιρες απειλές” κι ας αναλογιστούν το μέγεθος των ευθυνών τους.

Η απόφαση της Συγκλήτου, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, εξυπηρετεί πρωτίστως σκοπιμότητες και συμφέροντα και σε καμιά περίπτωση δεν έχει ληφθεί, όπως υποκριτικά τονίζεται, για να διασωθεί και να αναπτυχθεί το τμήμα.
Κινείται πέρα κι έξω από την επίσημη και διακηρυγμένη στρατηγική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για στήριξη και διεύρυνση των περιφερειακών τμημάτων, που θα συμβάλλουν στην Ισσόροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη της Ηπείρου.
Όμως οι εκπρόσωποι μας όφειλαν να είναι υποψιασμένοι για το πώς λαμβάνονται αυτού του είδους οι αποφάσεις και να έχουν ανάλογο σχέδιο για την αποτροπή τους.
Ας αφήσουν λοιπόν το κυνήγι μαγισσών κι ας διδαχτούν από τα λάθη τους.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!!
Παρά ταύτα, δεν είναι τώρα η ώρα του επιμερισμού των ευθυνών.
Οφείλουμε έστω και τώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, καθώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!!
Ας αναστείλουμε γι’ αυτό διάστημα τις κομματικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ας παραμερίσουμε για λίγο τις σκοπιμότητες κάθε είδους και ας αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για το κοινό μας αίτημα.
ΟΛΟΙ οι θεσμικοί εκπρόσωποι, να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε κοινή στρατηγική δράσης, την οποία και θα ακολουθήσουν στο λίγο διάστημα που μας απομένει.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οφείλουμε να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό να μην υιοθετήσει την πρόταση της Συγκλήτου για μεταφορά του τμήματος και μάλιστα να υπάρξουν θεσμικές ρυθμίσεις για την ενίσχυσή του.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Πρέβεζα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί περαιτέρω υποβάθμιση και απαιτεί από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Ηπείρου να δώσουν λύσεις στα μεγάλα και διαχρονικά της προβλήματα.
Τέλος και προκειμένου αυτή η ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ να έχει τη μέγιστη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση, θα πρέπει να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις με συλλαλητήρια, κλείσιμο καταστημάτων, συλλογή υπογραφών κλπ..
Ελπίζω ότι την ύστατη στιγμή ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη για το μέλλον και την προοπτική της Πρέβεζας..

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα