21.8 C
Arta
8 Μαΐου 2024

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ: Κίνδυνος να μείνουν εκτός Προγράμματος Νέων Γεωργών πολλοί παραγωγοί

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες παραγωγοί να αποκλειστούν από το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, εξαιτίας της αλλαγής των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι περίπου 1.000 αγρότες σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του Προγράμματος, διότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την εγκύκλιο που εξέδωσε, πριν από λίγες μέρες, σκοπεύει να εφαρμόσει ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτόν που είχε εφαρμοστεί στις προσκλήσεις Νέων Γεωργών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος). Επομένως οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα (πολύ χαμηλής κάλυψης) θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό (υπαίθρια).
Επίσης τονίζουν ότι από τη συγκεκριμένη αλλαγή επηρεάζονται παραγωγοί καρπουζιού και πεπονιού, αλλά και παραγωγοί με μικρές εκτάσεις, οι οποίοι άλλα κριτήρια είχαν υπόψη τους όταν κατέθεσαν το σχετικό φάκελο στην αρμόδια Υπηρεσία και με άλλα θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο. Το γεγονός αυτό θα τους θέσει εκτός Προγράμματος, καθώς δεν θα αξιολογηθούν ως παραγωγοί με θερμοκηπιακή καλλιέργεια, όπως γινόταν με τα Προγράμματα των προηγούμενων ετών, αλλά με υπαίθρια καλλιέργεια.
Παράλληλα σημειώνουν ότι και το ΓΕΩΤΕΕ έχει αναδείξει το εν λόγω θέμα με σχετική επιστολή του προς το ΥΠΑΑΤ, στην οποία αναφέρει ότι ανακύπτουν θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς το Υπουργείο πρόκειται να προβεί σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κατηγοριών εν μέσω της ίδιας προγραμματικής περιόδου. Επίσης παρουσιάζει προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά την εφαρμογή του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», αλλά και άλλων Προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο των πληρωμών των δικαιούχων.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το λόγο για τον οποίο εφαρμόζει διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτούς προηγούμενων ετών και πως θα διασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί δεν θα απενταχθούν. Επίσης ρωτούν εάν γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι τέτοιου είδους αλλαγές οδηγούν αυτούς που θίγονται σε δικαστικές διενέξεις και εάν σκοπεύει να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα