14.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

Υπεγράφη από τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά η ΚΥΑ για ενισχύσεις για κλημεντίνη, επίσπορη και βιομηχανική πατάτα

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει κανένας λόγος για την αναπαραγωγή των FAKE NEWS στην περίπτωση των μανταρινιών

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά η ΚΥΑ για την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων  στους  παραγωγούς επίσπορης και βιομηχανικής πατάτας,  καθώς και στους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη, ενώ αναμένεται να υπογραφεί και από τον υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη.

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της απόφασης είναι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα,  οι οποίοι μεταξύ άλλων πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας :

  • Για τους παραγωγούς επίσπορης και βιομηχανικής Πατάτας όσοι έχουν ασφαλίσει την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ για το έτος 2020.
  • Για τους παραγωγούς Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη όσοι έχουν υποβάλλει Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα εκμετάλλευσης. Από την ενίσχυση εξαιρούνται τα νεαρά δένδρα μέχρι τεσσάρων ετών.

Ύψος ενίσχυσης

  • Για τους παραγωγούς επίσπορης πατάτας 205 ευρώ ανά στρέμμα και για την βιομηχανική πατάτα 83,92 ευρώ ανά στρέμμα.
  •  Για τους παραγωγούς Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη 70 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Για το έτος 2022 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 4.763.650 Ευρώ. Από το ποσό αυτό θα διατεθούν κατ΄ ανώτατο όριο, 1.398.256 ευρώ για την ενίσχυση επίσπορης και βιομηχανικής Πατάτας, και 3.365.460 ευρώ τους παραγωγούς Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη.

Για την καταβολή των ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα που οι δικαιούχοι θα καταθέσουν αιτήσεις. 


Ενίσχυση στους οστρακοκαλλιεργητές υπέγραψε ο Γ. Γεωργαντάς

Τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα των Οστρακοκαλλιεργειών στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 717/2014 της Επιτροπής (ΕΕ L190/45, 28.06.2014)», υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ η απόφαση αναμένεται να συνυπογραφεί και από τον υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη.

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας είναι οι οστρακοκαλλιεργητές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) όλης της Επικράτειας οι οποίοι υπέβαλαν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Αλιείας (ΟΣΠΑ) για το έτος 2020 και είχαν παραγωγική δραστηριότητα κατά το ίδιο έτος.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 672 ευρώ ανά στρέμμα μισθωμένης έκτασης για Οστρακοκαλλιέργεια.

Δηλώσεις στο ΟΣΠΑ για το έτος 2020 γίνονται δεκτές εφ΄ όσον υπεβλήθησαν μέχρι και την 31η/01/2022.

Η δημόσια δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της απόφασης είναι 2.754.126 ευρώ.

Για την καταβολή των ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα που οι δικαιούχοι θα καταθέσουν αιτήσεις.

Υπάρχει κανένας λόγος για την αναπαραγωγή των FAKE NEWS στην περίπτωση των μανταρινιών

Στο γνωστό στέκι του καφενείου του Γιαννακούλη, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Αγροτική Τράπεζα, ο καλόπιστος φίλος αγρότης, ήθελε να με πικάρει: «έχουν εξαιρεθεί οι αρτινοί από τις ενισχύσεις για την Κλημεντίνη κι εσύ δεν γράφεις τίποτε».

Η αλήθεια είναι ότι με έπιασε εξαπίνης, καθώς μεσημεριάτικα, δεν έδωσα και πολύ σημασία τι ήθελε να πει… Παρόλα αυτά ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει την συζήτηση και μου ανέφερε δημοσίευμα από το ίντερνετ, όπου υπήρχε μια ανάλυση περί ΚΥΑ, την οποία μου έδειξε και στο κινητό του, όπως του την είχαν στείλει σε φωτογραφία.

Την ίδια στιγμή μπήκα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του έδειξα ότι είχε δημοσιευτεί δελτίο τύπου του υπουργού κ. Γεωργαντά από τις 22-02-2022, όπου ανέφερε ότι προβλέπεται αποζημίωση των παραγωγών της ποικιλίας Κλημεντίνη με 70 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Το κοιτάγαμε μαζί, παρουσία τρίτων…

Η ημερομηνία εκτύπωσης της δημοσίευσης στην ιστοσελίδα ήταν η 25-02-2022, οπότε είναι σαφές ότι όποιος ήταν ο συντάκτης του, τότε είχε την δυνατότητα να ανασκευάσει το περιεχόμενο της ανάρτησής του και να πληροφορήσει ότι τελικά και η κλημεντίνη εντάσσεται στα αγροτικά προϊόντα που αποζημιώνονται, σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι σε αυτήν την περίπτωση, ποιον σκοπό εξυπηρετούν τα Fake news τέτοιου είδους; Για να μην αναπτύσσουμε σενάρια που οδηγούν σε συμπεράσματα άνευ ουσίας, θα επιμείνουμε στο τελικό και πιο καίριο: σκοπός είναι να πλήξουν τον αρτινό βουλευτή Γιώργο Στύλιο, ο οποίος είναι και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μόνος στόχος είναι η δημιουργία εντυπώσεων, έστω και με ημερομηνία λήξης…

Αν το θέμα ήταν αμιγώς πολιτικό, δηλαδή αν η κλημεντίνη δεν εντασσόταν στην αποζημίωση, τότε συνήθως παίρνουμε τηλέφωνο τον αρμόδιο κυβερνητικό βουλευτή του νομού και ζητούμε εξηγήσεις. Αυτός θα επικοινωνούσε με το αρμόδιο υπουργείο και θα μας έδινε την απάντηση. Είναι μια απλή διαδικασία, που ακολουθείται και προ της μεταπολίτευσης, τουλάχιστον στην Άρτα. Είναι πιο απλή η διαδικασία όταν ο αρμόδιος βουλευτής, είναι και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απλώς κάποιοι επέλεξαν την οδό της διαστρέβλωσης, προκειμένου να πλήξουν όσο μπορούσαν την εικόνα του Γιώργου Στύλιου και να δημιουργήσουν έωλες εντυπώσεις.

Ο ίδιος πάντως με μια ανάρτηση στο Facebook κατέθεσε την δική του άποψη για το θέμα:

Ενημερώνω ότι η ΚΥΑ για την ενίσχυση της κλημεντίνης έχει υπογράφει από την προηγούμενη εβδομάδα. Προχωρούμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και των ανακοινώσεων του Υπουργείου μας. Η εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με τους παραγωγούς-αγρότες της Άρτας, δεν μπορεί να επηρεαστεί από ανεπαρκή πληροφόρηση.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα