12.8 C
Arta
8 Μαΐου 2024

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΑΛΑΝΗΣ: Ο γιατρός μιλάει για ένα νέο μοντέλο Αυτοδιοίκησης

Διαβάστε επίσης

Κατά πόσο σήμερα ένα πρόσωπο στην Άρτα, που εντάσσεται στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που παρακολουθούν τα κοινά, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους ως εκλεγμένα μέλη σε φορείς της Αυτοδιοίκησης, θα ήθελε να ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική;
Αυτό είναι ένα ερώτημα, που το τελευταίο διάστημα ταλανίζει πραγματικά την τοπική κοινωνία, καθώς επικρατεί η αντίληψη, ότι κανένας σοβαρός επαγγελματίας ή επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του, δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα κοινά, με την συμμετοχή του σε κάποιο πολιτικό ή δημοτικό ψηφοδέλτιο.
Υπάρχει μια απαξία, η οποία σε βάθος χρόνου, έχει σημαντικά αποτελέσματα, που θίγουν όχι μόνο τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτήν, σε βάρος της ποιότητας ζωής των ίδιων των πολιτών, αλλά και θίγει την ίδια την Δημοκρατία, στο ευαίσθητο σημείο της, που είναι η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, ως συνεχής και αδιάλειπτη υποχρέωσή τους.
Τα θέματα αυτά συζητούσαμε με τον παιδίατρο Λεωνίδα Γαλάνη, στα πλαίσια μιας επικοινωνίας που είχαμε αναφορικά με το βιβλίο με τα ποιήματα που πρόσφατα κυκλοφόρησε «μεταξύ φίλων», όπως μας λέει ο ίδιος.
Ο Λεωνίδας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη κριτική ματιά το ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και μάλιστα, πήρε την απόφαση να είναι επικεφαλής μιας προσπάθειας που θα ενεργοποιήσει μια ομάδα από επιστήμονες και επαγγελματίες, έτσι ώστε να έχουν παρεμβατικό χαρακτήρα στα ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητά των συμπολιτών μας, αλλά και το μέλλον της περιοχής της Άρτας και της Ηπείρου.
Ο κ. Γαλάνης ανέφερε ότι η ομάδα, η οποία θα δημιουργηθεί, δεν θα έχει χαρακτήρα «ενός ανδρός αρχή», αλλά θα λαμβάνονται αποφάσεις με την δημοκρατική διαδικασία. Και βέβαια σε περίπτωση που ληφθεί η απόφαση, έτσι ώστε να μετασχηματιστεί η κίνηση αυτή, σε κίνηση Αυτοδιοικητικού χαρακτήρα, πρώτου ή δεύτερου βαθμού, θα μπορεί να επιλεγεί δημοκρατικά ο επικεφαλής της προσπάθειας.
Ένα νέο μοντέλο λοιπόν Αυτοδιοίκησης; Όχι, ένα νέο μοντέλο λήψης αποφάσεων για την Αυτοδιοίκηση, η οποία όμως προϋποθέτει ανθρώπους, χωρίς κόπωση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και το κυριότερο με αγάπη για τον τόπο αυτόν και τους κατοίκους της.
Ο κ. Γαλάνης επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, όπως συνάδελφοί του, γιατροί, που βλέπουν με καλό μάτι την συμμετοχή στα κοινά, προκειμένου να προωθήσουν και μια σειρά από θέματα, κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα.
Παρόλα αυτά, εμείς θα αντιλέξουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, πολλές φορές είχαν σχεδιαστεί στο παρελθόν και δεν προχώρησαν, ενώ άλλες που έκαναν ένα βήμα παραπάνω, καταγκρημνίστηκαν σε ένα βάραθρο προσωπικών φιλοδοξιών, μικροπολιτικών συμφερόντων και πολιτικών μισαλλοδοξιών, χωρίς να μπορέσουν να έχουν κανένα άλλο κοινό σκοπό, παρά την παραμονή στην εξουσία.
Ίσως είναι πλέον άλλοι οι καιροί και σήμερα, μπορεί να ευδοκιμήσει μια τέτοια φιλόδοξη προσπάθεια. Ο Λεωνίδας Γαλάνης, όπως μας λέει, είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει εκείνο το κύτταρο της πολιτικής και αυτοδιοικητικής σκέψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή παρεμβατική κίνηση στην περιοχή της Άρτας, για την προώθηση των θεμάτων που πραγματικά απασχολούν τον τόπο.
Είναι μια μικτή κίνηση, πολιτική και αυτοδιοικητική, που βέβαια θα ευδοκιμήσει καλύτερα, κατά την γνώμη μας, με την δημιουργία ενός ικανού και άξιου εκλογικού ψηφοδελτίου, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι ο αυτοσκοπός της προσπάθειας.
Νέες κινήσεις και ενδιαφέροντα στον Δήμο μας και δεν μένει παρά να παρακολουθήσουμε τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε αυτά.

Όχι, ένα νέο μοντέλο λήψης αποφάσεων για την Αυτοδιοίκηση, η οποία όμως προϋποθέτει ανθρώπους, χωρίς κόπωση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα