14.8 C
Arta
30 Απριλίου 2024

ΕΠΦΑ Άρτας. Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμο Αρταίων

Διαβάστε επίσης

Εθελοντισμός και Κοινωνική Δράση

Δημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στο Νομό Άρτας, στην οποία αναφέρονται οι προσπάθειες που έχουν κάνει για την συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων στον τομέα του Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού και τα προβλήματα τα οποία κατέγραψαν και δεν έχουν επιλυθεί.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:

Ακολουθώντας τις προκλήσεις των τελευταίων δύσκολων χρόνων, δημιουργήσαμε την Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στον Νομό μας, προκειμένου να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής στον τόπο μας που εδώ και πολλά χρόνια είναι ανύπαρκτη, καθώς και τη στήριξη και εκπροσώπηση των μελών μας και του κλάδου από κάθε λογής άδικες επιλογές του πολιτειακού μας συστήματος.
Από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν να βρεθούμε με τις Δημοτικές Αρχές και με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη (4/8/2020). Εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για το ότι ο Δήμος μας δεν έχει Αθλητικό Οργανισμό ή κάποια άλλη υπηρεσία και καθόλου προγράμματα ‘’Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού’’ μέσα μάλιστα σε εποχές συρρίκνωσης του βιοτικού μας επιπέδου. Επισημάναμε τις προεκλογικές τους εξαγγελίες- για ενίσχυση της απασχόλησης, ενίσχυση των παροχών με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την Τρίτη ηλικία, βελτίωση της καθημερινότητας, ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των δημοτών, βελτίωση και αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων, υπηρεσίες για τον πολίτη κ.α.- που δεν είχαν εκπληρωθεί στον τομέα της Φυσικής Αγωγής. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας και τη διάθεσή μας για ενεργό συντονισμό σε καθετί που μας αφορά. Στο τέλος αναφερθήκαμε σε καταγγελία συναδέλφου για την έντεχνη παράκαμψη της σειράς του για διορισμό σε κοινωνική δομή του Δήμου!
Παραδέχτηκαν το λάθος τους στο διορισμό του συναδέλφου και μας διαβεβαίωσαν πως δεν θα υπάρξει παρόμοιο θέμα από εδώ και πέρα, καθώς και ότι θα ενημερωνόμαστε ως Ένωση για ό,τι σχετικό, για να ενημερώνουμε με την σειρά μας τα μέλη μας. Τέλος δήλωσαν πως θα είμαστε σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τα θέματα που μας αφορούν.
Μετά από έναν χρόνο, δεν έγινε τίποτα από τα προαναφερόμενα και καταθέσαμε υπόμνημα (4/11/21) με την δυσαρέσκειά μας, καθώς και καταγγελία συναδέλφου και μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης για παράκαμψη της σειράς της για διορισμό (με τρίμηνη διάρκεια) σε θέση που ο συνάδελφος είναι σε αναστολή και ενώ υπήρχε σειρά κατάταξης που προηγείτο για τη θέση αυτή.
Έχουν περάσει τέσσερις μήνες και στην κατατεθειμένη με αριθμό πρωτοκόλλου (23802/2021) Καταγγελία – Υπόμνημα όχι μόνο δεν έχουν απαντήσει, αλλά ανανέωσαν τη σύμβαση με την ίδια συνάδελφο που είχε καταλάβει τη θέση!
Αν όλα αυτά δεν αποτελούν ντροπή για έναν κλάδο που τα χρόνια της πανδημίας και όχι μόνο, θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά σε γνώσεις και προσπάθεια για τη στήριξη των ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας, τότε τι αποτελούν; Αν η διάθεσή τους για ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των δημοτών στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων καταλήγει σε απαξίωση και παραγκωνισμό, αν η εσωτερική οργάνωση του Δήμου και του Δημοσίου προς όφελος των δημοτών καταλήγει σε αφωνία και απραξία, αν η διεκδίκηση πόρων από Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα (βλέπε Π.Α.Γ.Ο. στο οποίο αναφέρθηκε προσωπικά ο Δήμαρχος στην πρώτη μας συνάντηση) δεν έγινε ποτέ, αν η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών ξεκινά και τελειώνει στη διοργάνωση του ‘’ Δρόμου του Γιοφυριού’’ και σε όποια άλλη εκδήλωση- θέαμα που μπορεί να ανεβάσει τη δημοτικότητά τους, αν ο σεβασμός στους συναδέλφους μας και στην ενίσχυση της απασχόλησης με έμφαση στη νέα γενιά έχει να κάνει με την εξαργύρωση ενός τριμήνου απασχόλησης με την ψήφο σε επόμενες εκλογές, τότε λυπούμαστε για τον κατήφορο που έχουν επιλέξει και δε συνάδει με τον τίτλο του πρώτου πολίτη του Δήμου και την έννοια του ‘’υπηρέτη’’ του κοινωνικού συνόλου που τον ακολουθεί!
Κάτι άλλο που είναι απολύτως σχετικό και θα θέλαμε να ενημερώσουμε τη Δημοτική Αρχή, είναι ότι η εντύπωσή μας για το κίνημα του εθελοντισμού στον Δήμο μας, που είναι τόσο ένθερμο, κακοποιείται καθημερινά με την υπερβάλλουσα χρηστικότητα που το αντιμετωπίζουν. Πολλοί συμπολίτες μας που συνήθιζαν να προσφέρουν, κουρασμένοι δηλώνουν πως ‘’…δεν θέλουν να αποτελούν χρήσιμους ανόητους στην όποια προσπάθεια’’.
Η συλλογική και ατομική προσφορά σε έναν Δήμο δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο συγκυριακής επωφέλειας, αλλά οργάνωσης, σεβασμού, αναγνώρισης, δημοκρατικής έκφρασης και ανατροφοδότησης. Πρέπει να υπάρχει μια συνεχής διαδικασία ενίσχυσης και όχι εκμετάλλευσης, ενθάρρυνσης και όχι απαξίωσης. Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν κοινωνική λογοδοσία και πεδίο κοινωνικής σύνθεσης και όχι πεδίο εκμετάλλευσης της κοινωνικής προσφοράς για να καλύπτουν τη δική τους αδυναμία.
Αν σε κάτι πρέπει να βασιστεί η αυριανή μας πολιτεία είναι σε ένα πανανθρώπινο κίνημα αλληλεγγύης, συνεργασίας, εθελοντισμού, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης που θα ενθαρρύνει και δε θα δημιουργεί στρατιές ‘’ προθύμων’’ και υποτακτικών για ένα τρίμηνο απασχόλησης.
Με την ελπίδα να ενδιαφερθούν και να απαντήσουν…
Τα μέλη του ΔΣ της Ε.Π.Φ.Α. Άρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα